Grønske på klær

Prøv med melk

Grønske er noe herk å få bort - men er du i beit, kan du prøve med melk!

MILDT VASKEMIDDEL: Kjerringråd er lett å ty til når man har prøvd alt for å få bort grønskeflekken på skjorta. Melketrikset er ett eksempel. Hvorfor ikke prøve? Foto: Linn Merete Rognø.
MILDT VASKEMIDDEL: Kjerringråd er lett å ty til når man har prøvd alt for å få bort grønskeflekken på skjorta. Melketrikset er ett eksempel. Hvorfor ikke prøve? Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På sommeren er det en drøm for barna å boltre seg med all slags utendørsaktiviteter! Kroppen er til for å brukes, det er klær også, og mye aktivitet vil naturligvis sette sitt preg på barnas tøy.

Pytt, pytt; hull kan tråkles og knapper sys på igjen – grønskeflekker, derimot, kan være noe skikkelig herk å fjerne.

Men ikke gi opp – her får du ekspertenes beste råd, samt et kjerringråd verdt å teste!

«Mirakelsåpe»

- Grønske inneholder mye farge som er vanskelig å få vekk ved vanlig vask, sier Kirsten Ellingsen hos På Stell AS.

Og av og til kan en runde i vaskemaskinen faktisk gjøre vondt verre:

- Den sterke grønskefargen kan ofte «sette seg» i klesplagget dersom det vaskes i maskin uten at du forbehandler flekken på noen måte, forteller Ellingsen.

Ellingsen selv anbefaler sitronsåpe på alle typer flekker.

Ingun Grimstad Klepp, professor i klær og bærekraft ved SIFO, fremhever også sitronsåpe som et effektivt flekkfjerningsmiddel i sin bok «Lettstelt»:

- Sitronsåpe inneholder sitron og er en syre med blekende effekt. Sitronsåpe er godt egnet og mye brukt på fargeflekker på ull, forteller Klepp.

Vi har tidligere testet ut hvor effektivt sitronsåpe kan være på tøffe flekker, blant annet malingsflekker. Resultatet blåste oss rett og slett av banen!

Vil du forsøke å fjerne grønske med sitronsåpe, bør du begynne med å fjerne eventuelle løse partikler som gress og jord, presiserer Ellingsen.

  • Legg deretter plagget i så varmt vann som det tåler og gni med sitronsåpe på flekkene.
  • La plagget bli liggende i såpevannet for ekstra effekt om ikke flekkene går vekk med én gang.
  • Vask deretter plagget etter vaskeanvisningen.

Melketriks

Fra sitron til melk: Ja, du leste riktig!

Den hvite drikken skal være et effektivt kjerringråd for å fjerne grønske. Via flere nettsøk finner vi at både helmelk og lettmelk kan brukes til denne metoden, men også kefir, kulturmelk og yoghurt.

For å fjerne grønskeflekken med melk, gjør du som følger:
For å fjerne grønskeflekken med melk, gjør du som følger: Vis mer
Legg klesplagget med grønske i en beholder og hell oppi melk.
Legg klesplagget med grønske i en beholder og hell oppi melk. Vis mer
La plagget ligge til bløt i melken en god stund, gjerne over natten dersom flekken sitter ekstra godt fast.
La plagget ligge til bløt i melken en god stund, gjerne over natten dersom flekken sitter ekstra godt fast. Vis mer
Når plagget har lagt lenge nok i bløt, skal du vaske gjennom flekken på nytt med fersk melk før du skyller alt av med lunkent vann.
Når plagget har lagt lenge nok i bløt, skal du vaske gjennom flekken på nytt med fersk melk før du skyller alt av med lunkent vann. Vis mer
Etter skyll bør flekken være så godt som borte, men avslutt uansett med å vaske plagget på vanlig program i vaskemaskin.
Etter skyll bør flekken være så godt som borte, men avslutt uansett med å vaske plagget på vanlig program i vaskemaskin. Vis mer

- Dynk med oppvaskmiddel

De profesjonelle vaskemiddelprodusentene stiller seg som regel skeptiske til typiske kjerringråd. Men er det snakk om trygge kjerringråd, skader det selvsagt ikke å prøve, mener de.

Malin Skaar, leder for forbrukerservice hos Orkla, anbefaler likevel å heller ty til rengjøringsmidler som er egnet for formålet.

- Grønske kan være vanskelig å få av, men absolutt ikke umulig. Jeg anbefaler å helle litt flytende tøyvaskemiddel på flekken. Trykk det inn i stoffet og la det virke i cirka 30 minutter før du vasker som anvist på plagget, sier Skaar.

- Dersom plagget er lyst bør du bruke et blekemiddelholdig vaskemiddel, legger hun til.

Klepps anbefaling er å dynke grønskeflekken med flytende oppvaskmiddel.

- La dette få virke i en halvtime før du avslutter med å spyle godt gjennom flekken med lunkent til varmt vann, sier Klepp.

Til tekstiler som tåler bleking, anbefaler eksperten å bruke hydrogenperoksid på grønskeflekken etterfulgt av skyll eller vask.

- Hydrogenperoksid er et flekkfjerningsmiddel som fås på apotek. Det har en blekende effekt og er mindre skadelig enn klor. Du kan tilsette litt salmiakk for å forsterke virkningen, tipser Klepp.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer