- Pruting er sport

Sjekk ut billige arenaer for møbelkjøp.

Kopper og krus for enhver anledning. En omgang i oppvaskmaskinen, så kan du gjøre kjøkkenskapet nytt. Morsomme gaveideer. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Kopper og krus for enhver anledning. En omgang i oppvaskmaskinen, så kan du gjøre kjøkkenskapet nytt. Morsomme gaveideer. Foto: Synne Hellum Marschhäuser Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


Synes du det er for dyrt å legge ut ting på nett-markedsplassene? Synes du de brukte møblene på FINN og QXL er overprisede?

Vi har vært på innendørs loppemarked på Skedsmohallen i Lillestrøm i helgen, og vi tør å påstå at kategoriseringen av loppene kan konkurrere med en hvilken som helst nettbutikk. Julepynt, pulter, seksjoner, skiutstyr, sykler, sko, taklamper, servise og elektrisk utstyr, det er lett å finne det du leter etter.

Lag deg en liste før du drar på loppis: Hva er det jeg trenger?

Her er noen tips til loppisjakten: Gjør gull av loppisfunn

Julepynt fra 1986 til i fjor, sånn cirka. Mange søte nisser, glinsende kuler, kurver og telysholdere. Gamle juleplatter er samleobjekter. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Julepynt fra 1986 til i fjor, sånn cirka. Mange søte nisser, glinsende kuler, kurver og telysholdere. Gamle juleplatter er samleobjekter. Foto: Synne Hellum Marschhäuser Vis mer


Noen loppemarked legger ut alle loppene åpningsdagen lørdag, mens andre porsjonerer dem ut i løpet av loppehelgen. Du bør ikke ta turen søndag rett før stengetid hvis du vil finne de beste loppene - selv om søndag ved stengetid er tiden for prisdumping.

- Det er mer rom for pruting på søndagen, da er vi ivrige på å bli kvitt loppene, sier en loppeselger på Skedsmohallen.

Så rimelige blomsterpotter kommer du aldri til å få tak i på blomsterbutikken, spesielt hvis du er en god pruter. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Så rimelige blomsterpotter kommer du aldri til å få tak i på blomsterbutikken, spesielt hvis du er en god pruter. Foto: Synne Hellum Marschhäuser Vis mer


Første stopp var kjøkkenavdelingen. Blant alt det sorterte serviset, grytene og kjøkkenredskapene, var det blant annet et langt bord med kjøkkenglass, to meter med messing, et hjørne med lysestaker og et enormt bord med blomsterpotter. Det var pent, og inntrykket var ikke shabby, slik det ofte kan virke når folk har gitt bort ting de ikke har bruk for. Men i klesavdelingen ble vi overrasket over folks manglende selvinnsikt: Hvem i alle dager vil kjøpe en sidrumpa badedrakt med blomstermønster, som klart har sett bedre dager?

På loppis i utlandet - fornærmet og forbauset

Du kan være kritisk selv om du er på loppemarked. Prøvesitt, sjekk stoffet, ta en titt under putene, sjekk om det går an å vaske putene eller tørke over sofaen med en klut.

Messingsaker i forskjellige former og fasonger. Noe for ditt hjem? Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Messingsaker i forskjellige former og fasonger. Noe for ditt hjem? Foto: Synne Hellum Marschhäuser Vis mer


Dessuten bør du tenke deg om før du handler. Må du ommøblere eller remøblere resten av kåken for at sekstitallssofaen skal passe inn? Lytt også til din kritiske sans når du skal prute.

- Hvor mye loppene koster, det kommer helt an på hvem du spør. Noen er lette å prute med, noen er mye vanskeligere, sier en loppeselger på Skedsmohallen.

Ikke noe galt i å prute

Ifølge eier og administrator av Loppemarked.info, Petter Watz, kan man regne med å betale 700-800 kroner for velholdte møbler, som stoler, bord, sofaer og lignende. Og det er selvsagt ikke noe i veien for å prute litt.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

- Jeg synes det er morsomt å både bli prutet med, og å prute selv. Pruting er en artig sport, og jeg gjør det ikke bare for at varen skal bli billigere, sier Watz.

Watz mener det finnes to typer prutere: Den ene typen gjør det for sportens skyld, og den andre typen gjør det for at varene skal bli billigere.

- Loppemarked er vesentlig billigere enn andre markedsarenaer, fordi det er et behov for å bli kvitt tingene innen en kort tidsperiode.

Petter Watz` råd for pruting, husk godt humør og glimt i øyet


 • Du har størst suksess hvis du bruker humor mens du forsøker å prise varen ned.
 • En god startlinje, hvis du ikke er fornøyd med tilbudet, kan være "Da er vi vel ikke helt enige om prisen. Du sier 100 kroner, og da sier jeg 25 kroner."
 • Det er ikke hensiktsmessig å gi selger en sum med penger i neven, og håpe han takker ja.
 • Dere bør bli enige, og begge bør bli fornøyde.
 • Hold en god tone. På den måten kan du tilby en latterlig ut i natta lav sum, slik at du indikerer at du er ute etter en annen pris.
 • Ditt første bud kan være femti prosent lavere enn den summen du faktisk håper på.
 • Flørting er en forutsetning for å prute, og det er akkurat samme hvilket kjønn eller aldergruppe du snakker med.
 • Når du pruter bør du understreke eventuelle feil og mangler ved varen.
 • Hvis flere er interessert i samme vare, eller du ber om pris med en gang loppemarkedet har åpnet, da er det dårligere sjanse for at du får prisen du håper på.
 • Husk at selgermassen ikke er homogen. Du kan møte på mange forskjellige selgere. Den typen som er engstelige for å gjøre feil, de står gjerne bom fast på prisen. Selgeren som er med på pruting er en selger som liker å selge. Den selgeren som ikke er engasjert, gir seg lett på prisen.
 • Husk at du ikke trenger å begrense prutingen til loppemarked...

  Før du drar med deg din "nye" lenestol fra 1982, bør du ha i bakhodet at noen har gitt den bort av en grunn. Er den gitt bort fordi eieren har fått ny lenestol, eller fordi ryggen er musespist og bena fuktskadd? Er den klumpete mikrobølgeovnen kaputt og klar til å eksplodere, eller er den gitt bort fordi den er like stor som en Nissan Micra? Da er det for så vidt greit, så lenge du har plass til en Nissan Micra på kjøkkenet.

  Fornuftig pris

  Bord og stoler til spisestua for rundt 400 kroner. Hvis du er tidlig ute kan du få med deg de beste loppene. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
  Bord og stoler til spisestua for rundt 400 kroner. Hvis du er tidlig ute kan du få med deg de beste loppene. Foto: Synne Hellum Marschhäuser Vis mer


  I et hjørne står de solgte loppene, som venter på at nye eiere skal hente dem. En tung, blomstrete sofa med kappe. Et spisebord med stoler til spisestua, ærverdig og gammeldags.

  - Vi solgte bordet og stolene for rundt 400 kroner i går. Jeg vil si det er en fornuftig pris, sier en loppeselger.

  Ber om gratis møbler

  Et annet alternativ til store markedsnettsteder og loppemarked er nå Facebook. Varer byttes, gis bort og selges via grupper som "Bruktmarked for møbler og elektriske artikler" og "Selge/gi bort møbler i Bergen? Eller kjøpe/få?", med gruppebeskrivelse:
  "Vil du bli kvitt en sofa? Eller kanskje du vil ha en HELT GRATIS? Her kan man i hvert fall gjøre et forsøk på å løse dette problemet, som kanskje vil dukke opp for studenter på flyttefot."

  Privatpersoner lager egne grupper for å selge unna hele stuemøblementet på en gang, og legger ut bilder, mål og informasjon. Eller hvis du er i beit for møbler, hvorfor ikke bare lage en gruppe, der du tilbyr deg å ta imot møblene folk ikke er interesserte i lenger? Det er tross alt gratis.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer