Katt syk av maten?

Pus kan bli skikkelig dårlig

Fører til sykdom hos pus og skadedyr i hus.

PASS PÅ MATSKÅLEN: Rengjør du matskålen til pus ofte nok? Det vil du garantert gjøre når du får vite dette! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

De fleste katteeiere vasker sannsynligvis ikke matfatet til pus mellom hvert påfyll av fôr, ei heller hver dag.

Men så ofte bør det faktisk rengjøres – om ikke, kan det på sikt bli skikkelig ubehagelig for både katt og eier.

Obs på våtfôr

Katter foretrekker å stikke innom matfatet og småspise gjennom hele dagen fremfor å jafse i seg store mengder på én gang. Så når katten slikker seg fornøyd rundt munnen etter ett av sine måltider, ligger det som regel en del matrester igjen i skålen.

Består restene av våtfôr, bør de imidlertid ikke få bli liggende altfor lenge i matskålen:

VÅTFÔR: Det er spesielt viktig å fjerne rester av våtfôr, ifølge bakteriologen. Foto: Linn Merete Rognø.
VÅTFÔR: Det er spesielt viktig å fjerne rester av våtfôr, ifølge bakteriologen. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

- At matrestene ligger en eller to timer i skålen før katten spiser igjen, er ikke noe problem. Men i romtemperatur fra 18-20 grader eller når sola skinner på skålen og temperaturen kryper opp mot eller over 30 grader, bør du rengjøre skåla for matrester minst hver dag, sier Henning Sørum, professor og bakteriolog ved Norges miljø-og biovitenskapelige universitet.

Når katten har spist opp all maten i skålen, er det imidlertid lurt å vaske skålen helt ren før du fyller på med nytt fôr selv om det ikke er gått et døgn, presiserer Sørum.

Da sikrer du at det ikke ligger gamle, størkna rester igjen under den nye maten du heller over.

Oppkast og diaré

Matrester og bedervet fôr kombinert med behagelig temperatur gir nemlig grobunn for bakterier som kan gjøre pus skikkelig dårlig.

Hos katten er det ofte akutte problemer som oppstår ved mat- eller fôr-forgiftninger, ifølge Sørum. Har katten spist matrester med sykdomsfremkallende bakterier, kan den få kraftig oppkast og diaré.

BLIR SYK: Pus kan bli riktig så syk dersom den får i seg bedervet fôr som har lagt for lenge i matskålen. Foto: Linn Merete Rognø.
BLIR SYK: Pus kan bli riktig så syk dersom den får i seg bedervet fôr som har lagt for lenge i matskålen. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Ifølge Agria Dyreforsikring kan dette føre til væsketap og saltbalansen hos katten slik at den blir dehydrert.

Ved hyppig oppkast eller kraftig diaré, kan tilstanden raskt bli kritisk for katten, og da bør dyrlege kontaktes.

Tiltrekker skadedyr

Gulvet eller andre områder i boligen hvor matskålen står plassert kan lett bli tilgriset av kattematen, og særlig inntørket våtfôr kan sette seg fast og være vanskelig å fjerne fra flater.

Når tilgriset fôr tørker inn, stanser bakterieveksten, antall levende bakterier avtar og generelt er det ikke noen smitterisiko for mennesker å komme i kontakt med kattefôret, ifølge Sørum.

Men du bør med god grunn sørge for å vaske matrestene bort så snart du ser at fôringsplassen er blitt tilgriset av dem. Om du ikke holder området rent, kan du på sikt få besøk av flere uønskede gjester, deriblant fleskeklanner.

Dette er biller som finnes i norsk natur hvor de lever av tørre åtselrester. Men har de først kommet inn i varme hus, kan de spise gjennom hele vinteren, ifølge Bjørn Eide ved skadedyrkontroll-selskapet PELIAS:

- Invadering av fleskeklanner oppstår som regel på grunn av dyrefôr som har stått lenge, brødsmuler og andre matrester bak komfyren, opplyser Eide.

FLESKEKLANNER: Slike biller lokkes inn i huset av dyrefôr og andre matrester som de kan leve godt av gjennom hele vinteren dersom du slurver med rengjøringen. Foto: Norsk Hussopp Forsikring.
FLESKEKLANNER: Slike biller lokkes inn i huset av dyrefôr og andre matrester som de kan leve godt av gjennom hele vinteren dersom du slurver med rengjøringen. Foto: Norsk Hussopp Forsikring. Vis mer

Selv om det er ubehagelig å få huset fullt av biller, gjør ikke fleskeklanner nevneverdige skader på treverket eller selve boligen. Det er matvarer og dyrefôr hvor de kan formere seg, som er utsatt.

Men fleskeklanner klarer ikke å etablere seg hvis de ikke har mat, presiserer Eide.

Han anbefaler derfor godt renhold slik at det ikke ligger gamle matrester lett tilgjengelig i boligen.

- Katten gir beskjed

Kattens matskål kan rengjøres med samme metode som vi bruker når vi rengjør våre egne matfat, understreker Malin Skaar, forbrukerekspert hos Orkla.

- Tåler skålen oppvaskmaskin kan den vaskes slik. Ellers kan du vaske den for hånd med oppvaskmiddel og varmt vann, og deretter skylle godt, sier hun.

Det positive er at katter er renslige dyr, vare på uvante lukter og smaker, og helst vil unngå bedervet fôr, kan Sørum berolige.

- Mange katter vil signalisere til eier at de foretrekker ferskt fôr i en ren skål og dermed vil samarbeidet mellom katt og eier hindre de fleste mulige mage-tarm-problemer som følge av dårlig rengjort skål, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer