Betale svart eller hvitt

Pusse opp i sommer?

Slik unngår du svart arbeid.

DYR AFFÆRE: Å betale svart for arbeid på for eksempel huset, kan bli dyrere enn du tror. Foto: NTB Scanpix
DYR AFFÆRE: Å betale svart for arbeid på for eksempel huset, kan bli dyrere enn du tror. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som har et prosjekt i eller rundt huset som skulle vært gjort i løpet av sommermånedene?

Kommer du til å betale for arbeidet svart eller hvitt? Selv om mange velger svart betaling for å spare litt penger, kan det likevel bli dyrere enn man tror, advarer Skatteetaten.

Arbeidsgiveransvar?

– Det første som er viktig å ha klart for seg, er at svart arbeid er kriminelt.

Det forteller skattekrimsjef i Skatteetaten Jan-Egil Kristiansen.

– Det er en ulovlig handling for både den som utfører arbeidet og den som kjøper svart arbeid. Dersom kjøperen vet eller burde vite at håndverkeren jobber svart, kan det være straffbar medvirkning til skattesvik.

Av svart arbeid overfor privatpersoner, er det mest vanlig med håndverksarbeid på og i boliger, hagearbeid eller renhold i boligen.

Vi må skille mellom to ting, forklarer Kristiansen: Det å ansette arbeidere til å gjøre svart arbeid for deg, og det å hyre inn et firma som tar svart betaling.

– Dersom du hyrer inn arbeidere som ikke er selvstendig næringsdrivende, dvs. ikke et firma, til å jobbe svart, så blir du selv stående som arbeidsgiver. Da plikter du å trekke skatt og betale arbeidsgiveravgift og innrapportere lønnen til skatteetaten.

Som arbeidsgiver er du også ansvarlig for å overholde reglene om arbeidsmiljø, sikkerhetstiltak, såkalt HMS, og kan risikere å måtte ut med store summer dersom noen eksempelvis skulle skade seg på arbeidsplassen.

STRAFFES HARDT: Skattesvik kan straffes med flere års fengsel, advarer skattekrimsjef i Skatteetaten, Jan-Egil Kristiansen.
STRAFFES HARDT: Skattesvik kan straffes med flere års fengsel, advarer skattekrimsjef i Skatteetaten, Jan-Egil Kristiansen. Vis mer

Betaler firma svart

De fleste som benytter seg av svart arbeid bruker firmaer for å unngå å være arbeidsgiver med alle de pliktene det medfører.

– Hvis du leier inn et firma til å gjøre en jobb for deg, og du betaler svart for arbeidet, så har du mindre ansvar enn dersom du selv skulle stått som arbeidsgiver.

Men dersom du har betalt med kontanter for et beløp over 10.000 kroner, og firmaet unnlater å innrapportere dette til skattemyndighetene, kan du bli ansvarlig for skatten og moms som firmaet skulle ha betalt.

I begge tilfeller kan du uansett bli sittende igjen med problemer i ettertid.

Når det gjelder arbeid på eller rundt boliger eller på bilen, så vil det kunne komme krav om å dokumentere arbeidet seinere i tid, eksempelvis ved et salg.

Dersom jobben har blitt gjort svart, har du ikke disse papirene, fordi jobben er gjort ulovlig.

– Ved kjøp av svarte tjenester vil du kunne stå uten garantier og reklamasjonsmuligheter på arbeidet, og kan få problemer dersom du skal selge eiendommen på et seinere tidspunkt, sier Kristiansen.

Hvorfor handle hvitt?

Handlehvitt.no er en allianse mellom Kommunenesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS), Landsorganisasjonen (LO), Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Hovedorganisasjonen for Universitets- og høyskoleutdannede (Unio) Yrkesorganisasjonenes sentralforbund (YS) og Skatteetaten.

De jobber forebyggende og holdningsendrende mot svart økonomi. På sine sider prøver de å gi noen gode grunner til at du skal velge hvitt i stedet for svart arbeid.

  1. Når du som forbruker handler varer og tjenester hvitt, gir du rettigheter til deg selv og andre.
  2. Handler du hvitt kan du både kreve kontrakt, å få betale via bank, og dokumentasjon på utført arbeid.
  3. Den som utfører arbeidet rettigheter han eller hun ellers ikke ville hatt krav på. Dette kan for eksempel være rett til sykepenger, pensjonsopptjening og flere andre sosiale rettigheter.
  4. Ved å handle hvitt bidrar du til et godt arbeids- og næringsliv der forbrukere og arbeidstakere har gode rettigheter og bedrifter konkurrerer på like vilkår.
  5. Du bidrar med penger til fellesskapet, som igjen fordeles på veier, skoler og sykehjem. Slik får vi alle et godt samfunn å bo i.

Strenge straffer

Noen vet at de betaler svart, og håper å kunne betale mindre for arbeidet. Noen velger å ikke vite, mens andre igjen tror de betaler hvitt, men blir lurt.

Straffen for skattesvik, som dette lovbruddet betegnes som, er ikke småtterier, forteller Kristiansen:

– Dersom man vet eller burde ha visst at det dreier seg om svart arbeid, så betegnes dette som medvirkning til skattesvik. Da er straffen opptil 2 års fengsel, i tillegg til eventuelle bøter.

– Dersom saken er grov, for eksempel et stort beløp, kan man bli straffet for grovt skattesvik, der straffen er inntil 6 års fengsel pluss eventuelle bøter, forteller Kristiansen.

For å unngå at man betaler for svart arbeid, har Kristiansen noen punkter man burde passe på, for å unngå å havne i klammeri med myndighetene i etterkant.

  • Sjekk om firmaet er registrert i Brønnøysundregistrene, det skal de være. Men en enda viktigere ting er at de også da er registrert i momsregisteret i Brønnøysundregistrene. Dette kan lett sjekkes. Er de ikke det, så unngå å inngå avtale med dem.
  • Ha en kontrakt med firmaet om arbeidet, og be om faktura. Der skal det stå organisasjonsnummer og MVA. på fakturaen.
  • Be om å få se HMS-kort. HMS-kort utstedes av Arbeidstilsynet, og er ikke firmaet registrert så vil de og de ansatte der ikke få HMS-kort, så dette er en god indikasjon på om firmaet er seriøst.
  • Aldri betal kontant! Dersom du gjør det, og firmaet unnlater å innrapportere lønna, så kan du bli stående ansvarlig for firmaets skattekrav.

– Hvis du passer på disse tingene, så har du gjort det jeg mener at kan kreves av deg, sier Kristiansen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer