Oppussing av bolig

Pusse opp selv? Unngå tabbene!

Interiørarkitekten gjorde en gigabrøler da han pusset opp egen leilighet.

PUSSE OPP SELV: Det er mye du selv kan gjøre når du skal pusse opp hjemme. Men det er særlig én ting du bør passe på før du går i gang. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
PUSSE OPP SELV: Det er mye du selv kan gjøre når du skal pusse opp hjemme. Men det er særlig én ting du bør passe på før du går i gang. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

- Jeg har fått henvendelser fra fortvilte mennesker som selv har satt igang riving og oppussing uten å tenke over konsekvensene.

Det forteller Bernt-André Pedersen, interiørarkitekt ved Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (MNIL), til Dinside.

Men selv en garvet fagperson kan gjøre feil, noe Pedersen fikk erfare da han pusset opp sin egen leilighet.

Her advarer ekspertene mot tabbene du bør være obs på før du går i gang med oppussingen hjemme.

- Vannet fosset ut på kjøkkenet

Interiørarkitekten har pusset opp og flyttet flerfoldige ganger. I en av leiligheten pusset Pedersen opp kjøkkenet, og han gjorde mesteparten selv.

INTERIØRARKITEKT: Bernt-André Pedersen, interiørarkitekt ved Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (MNIL). Foto: MNIL.
INTERIØRARKITEKT: Bernt-André Pedersen, interiørarkitekt ved Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (MNIL). Foto: MNIL. Vis mer

Det eneste som gjensto, var å koble til blandebatteriet:

- Jeg hadde ordnet med rørlegger, og han skulle skru av hovedkranene i kjelleren. Vi gikk begge to ned i kjelleren, og fikk problemer med en lekk hovedkran, så vi brukte ganske langt tid før vi kom opp i leiligheten i fjerde etasje igjen. Der stod vannet og fosset ut av krana på kjøkkenet.

- Hverken jeg eller rørleggeren hadde tenkt på å stenge krana før vi satt på hovedkranen i kjelleren. Resultatet kan en bare tenke seg!

Heldigvis lærer de fleste av sine feil, og gjennom flere års erfaring, har Pedersen ut i fra både egne og kunders oppussingstabber opparbeidet seg mye kunnskap om hva mange gjerne ikke er obs på før man går i gang med restaurering av hjemmet sitt.

Dårlig planlegging

Det har også Carina Myhrvold.

INTERIØRDESIGNER: Carina Myhrvold, interiørdesigner, partner og ansvarlig for styling ved selskapet Creative Living. Foto: Creative Living.
INTERIØRDESIGNER: Carina Myhrvold, interiørdesigner, partner og ansvarlig for styling ved selskapet Creative Living. Foto: Creative Living. Vis mer

Hun er interiørdesigner, partner og ansvarlig for styling ved selskapet Creative Living.

- Dårlig tilrettelegging og forarbeid er typiske tabber ved oppussing på egen hånd, sier Myhrvold til Dinside.

Hun understreker at dårlig planlegging ofte gir et dårlig resultat. Så før du setter i gang med å pusse opp, bør du ha en god, helhetlig plan på farger, møbler, tekstiler og belysning for boligen, råder hun.

- Å ikke ta høyde for det man har og hva som skal integreres for å skape helhet, er en typisk bommert, sier Myhrvold.

Pedersen eksemplifiserer med at mange er usikre på fargevalg og maling i rommet.

- Her vil jeg anbefale å kjøpe en malingsprøve og male et toppstrøk. En farge skifter karakter i forhold til lyset, så det er viktig å få sjekket ut først, sier han.

- En annen ting er å starte med alt på én gang. Vil du pusse opp flere rom, bør du gjøre deg ferdig med ett rom før du begynner på det neste, understreker Myhrvold.

Skal du pusse opp selv, er det helt nødvendig å ha utstyret i orden. Godt verktøy er halve jobben, mener interiørdesigneren.

Men noen ganger er det lurt å få hjelp av fagpersoner - uansett om man tenker at man kan klare å gjøre jobben selv:

- Helsparkling av vegger blir sjelden bra av hobbysnekkere, mener Myhrvold.

Kjøkken og bad

Pedersen forteller at flere ønsker å fikse opp kjøkken og bad.

- Mange vil flytte kjøkkenet, som ofte kan gi en bedre bokvalitet og åpnere planløsning. Men det er veldig viktig å undersøke en eventuell flytting nøye før du setter i gang, understreker interiørarkitekten.

Skal du flytte et kjøkken, så er det ikke noe problem å få til vanntilførsel, forteller Pedersen. Vannrørene kan føres via en gulvlist eller over himlingen, for eksempel.

Aberet er selve avløpet, mener han:

- Et eksempel er et samboerpar som rev et fullt funksjonelt bad fordi de ønsket å endre planløsning og bytte om på rommene. I dette tilfellet ville de flytte det kommende kjøkkenet, og det fantes ingen annen løsning enn å heve hele gulvet i det tilstøtende rommet, og avløpsrørene måtte ligge oppå det eksisterende gulvet. Et fall på et avløp krever én centimeter per én meter. I og med at gulvet måtte bygges opp 15 centimeter, så mistet man også takhøyden i rommet, forteller han.

Her kommer man også inn på soilrør:

- Et bad/toalett har en større diameter på soilrøret enn for eksempel soilrørene på eldre kjøkken. Jeg har møtt flere som ønsker å koble et toalett til en kjøkken-soil, men med dårlig resultat, understreker interiørarkitekten.

Valg av håndverkere

Selvsagt er det viktig å ta med i beregningen at det er flere ting du leie inn fagpersoner for å få utført, som elektriker og rørlegger.

Dersom tabben har skjedd

Dette sier ekspertene:

  • Kontakt profesjonelle for å få råd - er du handy, kan det hende at du kan ordne opp i problemet selv
  • Gjør du større tabber, bør du uansett leie inn håndverkere fremfor å forsøke å rydde opp selv
  • Arbeid som krever dokumentasjon - som rør og elektrisitet, skal faglærte utbedre

Men også her er det en risiko for å tabbe seg ut dersom du ikke sjekker nøye i forveien, understreker Myhrvold.

Hvis du for eksempel ikke sørger for å få inn flere priser fra håndverkere og sammenligne tilbud, kan det hende at du blir kraftig snytt for penger.

Når du har funnet en leverandør som kan være aktuell for deg, bør du først undersøke hva som er inkludert i tjenesten, og om du eventuelt må ut med ekstra tillegg:

- Få fastpris og dato for ferdigstillelse før oppstart - med rett til fratrekk i pris ved forsinkelser som ikke skyldes uforutsette hendelser utenfor ditt ansvar som kunde, råder Myhrvold.

Du bør heller ikke glemme å be om å få fremlagt dokumentasjon og godkjenninger fra firmaet du vurderer.

- Og husk å ikke betale hele beløpet før ferdigbefaring har funnet sted, understreker hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer