Bruk tid. Mange drar én tur til Syden, ser en fin strand, og bestemmer seg for å kjøpe. Meglerne anbefaler å ta flere turer til området før du bestemmer deg. Se på beliggenheten, byene, folkene, kulturen, klimaet og restaurantene for den slags skyld.
Er dette et sted du kunne tenke deg å komme tilbake til år etter år?
Velg et norsk firma. Du kan både kjøpe boligen direkte av utbygger i det aktuelle landet, eller av en utenlandsk megler. Men Huseiernes Landsforbund anbefaler deg å gå gjennom et norsk mellomledd. Flere norske selskap og meglere selger bolig i utlandet til samme pris som hvis du kjøper den av utbygger.
Sjekk alltid om selskapet du kjøper av er forsikret.
Sett deg inn i reglene. Det er viktig å finne ut hvilke arveregler, skatteregler og utleieregler som gjelder i det landet du kjøper. Det er også viktig å finne ut om Norge har en skatteavtale med det aktuelle landet.
Kjøper du gjennom en norsk megler, får du opplysninger om dette.
Faste utgifter. Finn ut hvor store de faste utgiftene på leiligheten blir. Det varierer mye fra land til land.
Hvor kan du låne? Når du kjøper bolig i utlandet, kan du vanligvis ikke ta opp lån i en norsk bank med sikkerhet i den utenlandske boligen. Men har du en nedbetalt eiendom i Norge, kan du låne med sikkerhet i denne boligen. Ellers kan du ta opp lån i en bank i det landet du kjøper bolig, dette er vanligvis uproblematisk.
(Kilde: Huseiernes Landsforbund, Skattebetalerforeningen og ulike meglere som formidler boliger i utlandet.)
Last ned appen vår
Vi bryr oss om ditt personvern
dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi
bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene
våre.