RÅD: Slik fikser du skatten

Du slipper ikke lenger unna formuesskatt på boligen din selv om den ligger i utlandet.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Når du kjøper bolig i utlandet, er det veldig viktig å kartlegge hvilken skatteavtale Norge har med det aktuelle landet. Ifølge Finansdepartementet har Norge skatteavtaler med alle europeiske land, med noen få unntak.

Unntakene er blant andre Lichtenstein, Andorra, Monaco, Guernsey og Jersey og Vatikanstaten.

Her er de grove linjene i hvilken skatteregler som gjelder:

Formuesskatt

Tidligere ble ikke formue av fast eiendom i utlandet skattlagt i Norge. Fra og med januar i år ble reglene endret, og nå må du skatte til Norge også for formue i fast eiendom i utlandet.

Inntektsskatt

For å unngå dobbel beskatning, det vil si at en og samme inntektspost blir skattlagt både i hjemlandet og i utlandet, har Norge inngått skatteavtaler med andre land. Det første du bør gjøre før du bestemmer deg for å kjøpe leilighet i utlandet, er derfor å undersøke om det er inngått en slik avtale med det aktuelle landet.

Leier du ut leiligheten når du ikke bruker den selv, er dette i utgangspunktet skattepliktig til Norge. Hvorvidt dette blir registrert i Norge er imidlertid en helt annen sak.

Også ved inntektsfastsettelsen må det altså sjekkes om det er en skatteavtale som eventuelt begrenser skatteplikten til Norge.

Foreligger det en skatteavtale kan dobbeltbeskatningen hindres på to ulike måter:

 • Kredittmetoden innebærer at inntekten av fast eiendom også skal beskattes i Norge, men at det i den norske skatten gis fradrag for den skatten du har betalt i utlandet.
 • Fordelingsmetoden. Her blir all inntekt unntatt fra beskatning i Norge, og kun skattlagt i utlandet.
 • På samme måte er en eventuell gevinst ved salg av eiendommen i utlandet i utgangspunktet skattepliktig i Norge. Også her må du altså kontrollere om det er inngått en skatteavtale med det aktuelle landet, og i så fall hvilken metode som skal brukes for å unngå dobbeltbeskatningen

  Fradrag

  Tidligere fikk du ikke fullt fradrag for gjeld og gjeldsrenter på eiendommen i utlandet. Siden hele eiendommen nå er skattepliktig, får du nå fullt fradrag for gjeld og gjeldsrenter. Det gjelder uansett om du har lån i Norge eller i utlandet.

  Husk at formue (fast eiendom/timeshare), innbo og løsøre, gjeld og inntekt i utlandet alltid skal oppgis på selvangivelsen, selv om formuen eller inntekten ikke skal skattlegges i Norge. Mener du at formuen eller inntekten ikke er skattepliktig til Norge, må du forklare dette på eget ark.

  All skatt du har betalt i utlandet for formuen eller inntekten, må dokumenteres.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer