Råder unge til å vente med boligkjøp

- Bør vurdere å leie fremfor å eie.

Det er ikke bare flaks som råder i boligmarkedet, selv om det noen ganger kan virke slik. Foto: Colourbox.com
Det er ikke bare flaks som råder i boligmarkedet, selv om det noen ganger kan virke slik. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Unge i etableringsfasen uten en klar plan for fremtiden bør sterkt vurdere å leie fremfor å eie bolig, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm.

Stigende renter, fallende boligpriser og et tøffere jobbmarked. Det er noen av fremtidsutsiktene i støvskyen av den internasjonale finansuroen.

Er boligmarkedet inne i en langvarig krise? Les mer på DinSide Bolig i morgen

Forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken minner om at Norges Bank allerede har hevet renten 16 ganger siden bunnen i 2004 og at rundt 10 prosent av låntakerne nå sier renten gir dem problemer.

- For det første advarer jeg mot bolig som spekulasjonsobjekt i dagens marked. Bolig er en investering, og de unge som nå er på vei inn i boligmarkedet bør sterkt vurdere hvor lang horisont de har på investeringen. Unge i etableringsfasen som ikke vet hvor de er i livet to, tre år fram i tid, bør sterkt vurdere å leie bolig fremfor å kjøpe, sier Dokk Holm til NTB.

Les mer om hvorfor du som flytter ofte bør satse på å leie nå.

Må tåle 10 prosent

Rentehevingene de siste fire årene har gjort et lån på 1 million kroner 40.000 kroner dyrere i året og et lån på 2 millioner kroner 80.000 kroner dyrere i året.

- Det betyr en ekstra utgift på 2.500 kroner i måneden etter skatt for et lån på 1 million kroner og 5.000 kroner mer i måneden for et lån på 2 millioner kroner, sier Dokk Holm.

Postbankens krav til nye lånekunder er at de skal tåle et rentenivå 3 prosent over dagens 7 prosents lånerente.

- På grunn av den internasjonale finansuroen har norske banker løsrevet seg fra styringsrenten fra Norges Bank. Norske banker låner penger i det internasjonale markedet, og der er det blitt dyrere å låne penger, forklarer forbrukerøkonomen.

Finn beste rente for førstehjemslån her

Buffer og budsjett

Dokk Holm mener at alle bør ha en økonomisk buffer - uavhengig av om det er finanskrise eller ikke.

- Den bør være på to til tre månedslønninger. Da sover du godt om natten, sier hun.

For unge - og andre - som allerede opplever at det er blitt stramt, og som tenker at de bare kan drømme om å legge av en buffer, maner hun i første omgang til måtehold og forsiktighet.

- Sett opp et privat regnskap og budsjett! Da får du oversikt. Dernest: prioriter! Og selv om det kan være kjedelig å sette opp budsjett, så er det enda kjedeligere ikke å ha oversikt og plutselig måtte spise knekkebrød i to av fire uker, er den klare beskjeden fra forbrukerøkonomen.

Se når det ikke lønner seg å leie

Fast eller flytende

Dokk Holm forteller at for hver ny rentehevning - på en kvart prosent - blir et lån på 1 million kroner 2.500 kroner dyrere i året.

Når de som skal inn i boligmarkedet både må ta høyde for at lånet kan bli dyrere, at de kan få mindre igjen for boligen eller leiligheten dersom de blir tvunget til å selge, kan kanskje fast rente være fristende?

- Poenget med fast rente er ikke å «vinne over» den flytende renten. Velger du fast rente, gjør du det ut fra at du får stabilitet, langsiktighet og forutsigbarhet. Eventuelt kan man vurdere å binde renten på deler av lånet, sier Dokk Holm.

Å søke banken om betalingsutsettelse eller avdragsfrihet er ingen langsiktig løsning, fastslår forbrukerøkonomen:

- Det er noe du eventuelt gjør i en kort periode, for å komme over en virkelig krise. Husk at lånet uansett skal betales tilbake. En utsettelse fører til at gjelden bygger seg opp, og betyr at lånet på sikt blir dyrere å betale tilbake.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer