Rådyr hyttekos

Bortsett fra reiser til sydligere strøk er det lite som kan måle seg med peiskos i familiehytta. Men vet du egentlig hvor mye herligheten koster deg per dag?

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Grovt sett finner du to typer nordmenn: De med, og de uten hytte.

Og enten hytta ligger på fjellet eller ved sjøen er det liten tvil; vi elsker hyttene våre og de flittigste hytteeierne kunne egentlig meldt adresseendring med en gang.

Men alt har sin pris, og enten du selv har hytte - eller drømmer om å skaffe deg en, bør du regne etter hva hytta faktisk kommer til å koste deg.

For dersom hytta kun brukes noen uker i året, blir regningen fort høy. Med vår oppdaterte hyttekalkulator får du full oversikt over hvor mye hytta vil koste deg.

Regner daglig kostnad

I korte trekk beregner kalkulatoren den renten du i stedet ville fått om du solgte hytta og satte pengene i banken - samt den fordelsskatten og formueskatten du ville unngått uten hytte.

Driftskostnadene setter du inn selv.

Husk at det ikke er hva du betalte for hytta som avgjør hva kapitalkostnadene er idag, men hva du kunne mottatt av renter om du solgte den og satte pengene i banken i stedet.

Du skatter av moroa

På samme måte som for din permanente bolig, må du "skatte av fordelen ved å bo i egen bolig", også for fritidsboligen. Kalkulatoren regner ut denne prosentskatten for deg.

Når det gjelder permanente boliger får du også et bunnfradrag på 80.000 kroner, men det får du IKKE for hytta.

2,5 prosent av likningstaksen for fritidsbolig legges til inntekten hver år og beskattes med 28 prosent. Om likningsverdien er over 451.000 kroner, legges 5 prosent av det overskytende til inntekten.

Driftskostnader

Hytta har også driftsutgifter. Skal du finne den reelle kostnaden, må du derfor også ta med utgiftene til forsikring, vann, strøm, vedlikehold, kommunal eiendomsskatt, snøbrøyting, vei, kloakk eller andre fellesutgifter.

Trykk her for å komme rett til hyttekalkulatoren

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer