Rammer alle

Dette kan bli dyrt.

EU-DIREKTIV: Norske boligeiere må bla opp for å oppgradere boligen sin. Foto: zlikovec / Shutterstock / NTB
EU-DIREKTIV: Norske boligeiere må bla opp for å oppgradere boligen sin. Foto: zlikovec / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske boligeiere bør forberede seg på å gjennomføre store og dyre oppgraderinger av boligen.

I to år har EU jobbet med det nye bygningsenergidirektivet, døpt «Energy Performance of Buildings Directive», som omhandler energieffektivisering av bolig med mål om å bli et nullutslippssamfunn innen 2050. Framover er målet om at alle skal senke energiforbruket sitt.

I desember la EU fram nye regler om energieffektive boliger, som også vil gjelde i Norge.

FRYSTE RØR: Disse tipsene bør du følge for å unngå frosne vannrør nå som det blir veldig kaldt ute. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Alle skal ha energiklasse A

Den første fristen kommer allerede i 2030. Målet er å kutte 16 prosent av energiforbruket sammenliknet med 2025.

Per 2035 skal energiforbruket ha blitt kuttet med mellom 20 og 22 prosent.

Innen 2050 skal alle boliger ha energiklasse A.

Carsten Pihl, kommunikasjonssjef i Huseierne, forteller til DinSide at det er vanskelig å anslå hvor mange som rammes av de nye reglene og ønskene om energieffektivisering nå før 2030, men framover må alle norske boligeiere forberede seg på at boligen må energieffektiviseres på en eller annen måte før 2050.

- Når det gjelder oppdatering fram mot 2050 vil i praksis alle rammes i større eller mindre grad, selv om man i de nyeste boligene bare må gjøre mindre oppgraderinger som å sette inn varmepumpe, sier han.

Må kutte energiforbruket

Pihl forklarer at det nå krav settes både i Norge og EU om lavere energiforbruk - det vil si strømforbruk i dagens boliger.

- Regjeringen har sagt at de ønsker kutt på 10TWh i bygg fram til 2030 for å være med og oppfylle Parisavtalen. Kravene i bygningsenergidirektivet til EU er omtrent det samme.

- Dagens forskrift er pr. tidspunkt ikke hindringen for bedre energieffektivitet. Ved å oppgradere til dagens standard er man langt på vei, da TEK10/17 tilsvarer energiklasse C, og hvis man installerer varmepumpe så får man energiklasse B. forklarer han.

Overfor Nettavisen forteller Pihl at vedtaket ikke ble så ille som mange hadde fryktet.

- Det har foregått noe på bakrommet. Vi konkluderer med at sluttresultatet om at skal være netto nullutslipp og energiklasse A i alle bygg innen 2050. Man har endret innretningen i direktivet. Ansvaret for oppgraderingen er flyttet fra den enkelte boligeier og over på medlemslandene. Det er altså landene som får ansvaret. Boligeierne som blir rammet, får med dette en større fleksibilitet og forutsigbarhet, sier han til avisa.

Boligeieren må ta regninga

Hvor mye det vil koste å oppgradere boligen til energiklase A, avhenger fra bolig til bolig, men det kan fort bli dyrt og regninga ender hos boligeieren.

Huseiernes regnestykker viser kostnaden ved å oppgradere en vanlig enebolig fra 1950-1960-årene til TEK10 - altså energiklasse C.

- Avhengig av størrelse på boligen og hva man har gjort tidligere, vil det koste 500 000 til 1,5 millioner kroner. Dette er grunnen til at vi ønsker gode støtteordninger som momsfradrag på isolasjon og vinduer, skattefradrag for håndverkerjobben og rene støtteordninger for de som ikke har råd, forteller Pihl.

Skifte av vinduer, etterisolering og installasjon av for eksempel varmepumpe er noen av tiltakene norske boligeiere må forberede seg på å gjennomføre. Huseierne har foreslått flere tiltak for å lette på utgiftene til folk:

  • Momsfritak for isolasjon og nye vinduer til forbrukere.
  • Panteordning ved utskifting av gamle vinduer.
  • Skattefradrag for håndverkertjenester til energieffektivisering etter mønster fra det svenske ROT-fradraget.
  • Distriktspakke med hjelp fra Husbanken, med miljølån til boliger i distriktene som ikke får lån i det ordinære markedet.
  • Direkte støtte til kjent og velprøvd teknologi for energieffektivisering med en årlig ramme på minimum 1 milliard kroner