Rammet tusenvis: - Idiotisk!

Fersk dom kan få store følger.

FEIE PIPA: Ifølge forskriften skal piper på fritidsboliger bare feies ved behov. Foto: Shutterstock/NTB
FEIE PIPA: Ifølge forskriften skal piper på fritidsboliger bare feies ved behov. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En fersk dom i Møre og Romsdal tingrett kan få store følger for hytteeiere i Norge.

Finnmarkingen Kåre Magnar Holmen (83) gikk til sak mot Fjord kommune hvor han eier hytte i, og nylig vant han fram. Bakgrunnen er at kommunen krever gebyr for feiing hvert år, selv om feiingen ikke utføres hvert år.

Holmen nektet å betale gebyret og tok kommunen inn for forliksrådet, der kommunen vant fram. 83-åringen ga seg ikke og tok saken videre inn for Møre og Romsdal tingrett, og der vant han fram.

Kommunen anket saken til lagmannsretten, som avviste anken, skriver avisa Ságat, som først omtalte saken.

SJEKKLISTE: Som hytteeier er det er flere ting du bør passe på for å unngå å bli en del av forsikrings-skadestatistikken. Vis mer

Tok saken

- Det er kjempesvakt av kommunen. De har ikke forstått regelverket og det er gått prestisje i hele greia, sier Holmen, som har bakgrunn som brannsjef, til DinSide.

Bakgrunnen til 83-åringen er også en av årsakene til at han valgte å ta opp kampen med kommunen.

- Det er bare tilfeldig at jeg tok saken. Jeg har jobbet i brannvesenet i mange år og uten den kunnskapen, kunne jeg ikke gjort det her.

Han forklarer at forskriftene i 2010 sa at pipene i fritidsboliger skulle feies hvert fjerde år, men i 2016 kom det nye som sier at ordningen er behovsprøvd. Det vil si at hyttepipene bare feies når det er behov og kommunene kan ikke selv bestemme et intervall for feiingen.

- For hvis det ikke er behov, skal det ikke feies. Og når det ikke feies, skal man ikke betale for feiing. Kommunen skal ikke kreve inn flere hundre kroner for feiing når de ikke feier, forteller han.

Oppgitt

83-åringen sier at det er flere hyttekommuner som har laget egne forskrifter om når det skal feies, men at det har de ikke lov til.

- For da skjærer de alle under samme kam, men de må undersøke hver enkelt.

En av disse kommunene sier at fritidsboliger skal feies hvert fjerde år, mens privatboliger skal feies annethvert år.

- Det er helt idiotisk hele greia. Jeg kan ikke tro det er sant, sier Holmen oppgitt.

- Det er såpass ille at DSB har sendt ut et skriv til kommunene der de forklarer hva som er lov og ikke lov.

Fornøyd

- Det var på tide av det ble avdekket.

Det er reaksjonen vi får når vi ringer Trond G. Hagen. Han er styreleder i Norges Hytteforbund (NHF).

- Dette angår alle hytteeiere i Norge som har hytte med pipe, forteller han, og legger til at han syns det var tøft av hytteeieren å ta opp kampen med kommunen.

Hagen forteller at dette gebyret har vært en kjent sak i flere år og at de tidligere har tatt det opp. For da den nye forskriften ble innført for fritidsboliger i 2016, ble det bestemt at feiing skal være behovsprøvd, men kommunene har uansett tatt betalt hvert år.

- Hvorfor skal hytteeiere betale hvert eneste år når det ikke feies hvert år? spør han.

Vil gjennomgå gjeldende forskrift

Overfor DinSide sier Arne Krohn, konstituert kommunedirektør i Fjord kommune, at de tar dommen i Tingretten og avgjørelsen i Lagmannsretten til etterretning.

- Feiing og tilsyn er en oppgave som Fjord kommune skal følge opp i henhold til regelverket, også for fritidsboliger, skriver han i en e-post og forklarer at kostnader knyttet til tjenesteområdet dekkes inn via gebyr innenfor selvkostregelverket.

- Vi oppfatter at det er en uklarhet i vår gebyrforskrift som tingretten peker på. Det er dette tingretten har gitt Holmen medhold i. Ikke kommunens praktisering av feie- og tilsynstjenesten for øvrig.

Kommunen sier de nå vil gjennomgå gjeldende gebyrforskrift og vedta nødvendige endringer for å rette opp dette.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer