Clas Ohlson

Raser mot TikTok-trend

Dansk designmerke mener Clas Ohlson har kopiert dem. Nå vil de ta affære.

UTSOLGT: Clas Ohlson har solgt ut en bordlampe etter at den gikk viralt på TikTok. Foto: Kirsti Østvang
UTSOLGT: Clas Ohlson har solgt ut en bordlampe etter at den gikk viralt på TikTok. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

En bordlampe fra Clas Ohlson har blitt revet vekk fra hyllene etter å ha gått viralt på TikTok. I videoene sammenlignes den med en langt dyrere lampe fra det danske designfirmaet Ferm Living.

Nå reagerer imidlertid selskapet på at den svenske kjeden selger en lampe de mener ligner såpass mye på deres egne.

Vurderer rettslige skritt

Ferm Living var ikke kjent med Clas Ohlson-lampa før DinSide tok kontakt. De mener dog den gir det samme helhetsinntrykket som deres lamper, «Post Table Lamp» og «Post Floor Lamp».

- Følgelig kan en slik overtredelse forårsake uopprettelig skade på vårt selskap, da markedsføring og salg av en lignende lampe fremstår som en tiltenkt strategi for å dra nytte av Ferm Livings gode navn og rykte, sier pressekontakt Vera Nilsson til Dinside.

LIGNER: Til venstre er lampa til Ferm Living. Den må kjøpes i to deler, og koster mellom 3000 og 4000 kroner avhengig av om du kjøper bord- eller gulv-versjonen. Til høyre er lampa til Clas Ohlson. Den finnes kun i én bordvariant og koster 479 kroner. Foto: Ferm Living/Clas Ohlson
LIGNER: Til venstre er lampa til Ferm Living. Den må kjøpes i to deler, og koster mellom 3000 og 4000 kroner avhengig av om du kjøper bord- eller gulv-versjonen. Til høyre er lampa til Clas Ohlson. Den finnes kun i én bordvariant og koster 479 kroner. Foto: Ferm Living/Clas Ohlson Vis mer

Ifølge Vera Nilsson er brudd på intellektuell eiendom et stort problem i designbransjen. Ferm Living ofte opplever at tredjeparter markedsfører og selger identiske eller veldig like kopier av deres bestselgende produkter.

TREMØBLER: Med dette enkle tipset får du svaret på om du trenger å gi tremøblene dine litt kjærlighet. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Vi opplever nye merkevarebrudd som dette hver uke og vi bruker mye ressurser på disse sakene, men selvfølgelig kan vi ikke stoppe alle tilfeller verden over. Men når vi oppdager identiske eller veldig like kopier av våre produkter og at selskaper gjentatte ganger stjeler vårt design som i dette tilfellet, går vi til rettslige skritt, utdyper Nilsson.

Hun sier selskapet har bestemt seg for å forfølge saken overfor Clas Ohlson.

Ikke kopiert med hensikt

Vi har vært i kontakt med Clas Ohlson på nytt som sier de ikke har noen kommentar utover det de fortalte oss tidligere i uka:

- Vi har fremfor alt hatt et fokus på verdi for pengene og holdbarhet, både hva gjelder materialvalg og at den skal kunne fraktes med så liten påvirkning på miljøet som mulig. Med et moderne og enkelt design kan det finnes likheter med flere andre produkter, men det har ikke vært vår hensikt da vi utviklet produktet, sa presseansvarlig Anders Wahl i Clas Ohlson.

Bordlampa til Clas Ohlson er i skrivende stund utsolgt, og skal etter planen komme i butikk igjen i desember. Dette er fortsatt gjeldende, ifølge Wahl.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer