Raskere å lage maten selv?

Å lage mat selv kan være raskere enn å varme ferdigmat.

FORT GJORT? Tar det lenger tid å få ferdig den hjemmelagde fiskegratengen? Vi har utfordret den frosne ferdigvarianten. Foto: BERIT B. NJARGA
FORT GJORT? Tar det lenger tid å få ferdig den hjemmelagde fiskegratengen? Vi har utfordret den frosne ferdigvarianten. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter butikkhyllene og frysedisken å dømme er nordmenn storforbrukere av ferdigmat, som skal være enkel å lage og kjapt ferdig.

Men visste du at mange middagsretter tar kortere tid å lage fra bunnen av?

For å bevise dette har vi kjørt duell med to klassiske ferdigretter som du finner i frysedisken: Lasagne og fiskegrateng.

Hva tror du tok kortest tid å få ferdig, frossenrettene eller de hjemmelagde variantene?

Les også vår smakstest av nye ferdigretter

Fiskegrateng: 43 og 55 minutter

Fiskegrateng er en klassiker som du finner i frysedisken. Vi har testet ut Findus God gammeldags fiskegrateng, men uansett produsent har frossen fiskegrateng en steketid på mellom 40-50 minutter, pluss den tiden det tar før stekeovnen blir varm.

For å lage hjemmelaget fiskegrateng gjør du følgende: Du koker makaroni, trekker fisk eller bruke fiskerester og lager hvitsaus, som du tilsetter eggeplommer. For en ekstra luftig fiskegrateng visper du eggehviter og blander dem inn i sausen.

Det hele har du over i en ildfast form, som toppes med revet ost og griljermel.

Deretter steker man fiskegratengen i cirka 20 minutter.

Dette tok det oss nøyaktig 43 minutter å gjøre, fra vi skrudde på stekeovnen til den hjemmelagde fiskegratengen sto ferdig på middagsbordet.

Den frosne fiskegratengen tok det 50 minutter å få ferdig, inkludert forvarming av stekeovn.

Vinner av duellen: Hjemmelaget fiskegrateng.

RESULTATET: Den hjemmelagde fiskegratengen (t.v) tok det oss 43 minutter å lage. Den har dessuten mer fisk og bedre konsistens enn ferdigvarianten, som det tok oss totalt 50 minutter å få ferdig i stekeovn. Foto: BERIT B. NJARGA
RESULTATET: Den hjemmelagde fiskegratengen (t.v) tok det oss 43 minutter å lage. Den har dessuten mer fisk og bedre konsistens enn ferdigvarianten, som det tok oss totalt 50 minutter å få ferdig i stekeovn. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Se også hvordan ferdigmaten egentlig ser ut

Lasagne: 45 og 50 minutter

FERDIGLASAGNE: Ja, det er enkelt, men det tar faktisk lenger tid enn å lage lasagne selv. Foto: BERIT B. NJARGA
FERDIGLASAGNE: Ja, det er enkelt, men det tar faktisk lenger tid enn å lage lasagne selv. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Lasagne er en annen klassiker som du finner i frysedisken, også denne fra flere produsenter og i forskjellige størrelser.

Vi valgte Stabburets 1 porsjon lasagne i form, som du også får i familiestørrelse. Steketiden på vårt testprodukt var 40 minutter.

Her trenger du ikke Toro!

INGREDIENSER: Lasagne lages av en kjøttsaus, en hvitsaus og lasagneplater, og er relativt enkelt. Foto: BERIT B. NJARGA
INGREDIENSER: Lasagne lages av en kjøttsaus, en hvitsaus og lasagneplater, og er relativt enkelt. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Steketiden på hjemmelaget lasagne avhenger i stor grad av hvilke lasagneplater du velger, men de fleste trenger kun 20 minutter i stekeovnen, som de vi har brukt i vår duell.

Dermed var det bare å sette i gang med kjøttsaus, hvit saus og lasagneplater, før man legger disse lagvis i en form, med ost på toppen.

Å gjøre dette fra scratch tok oss 45 minutter, fra vi begynte å hakke løk og hvitløk, steke kjøttdeig og lage hvit saus, til lasagnaen var ferdig stekt. Dermed slo vi ferdiglasagnaen med fem minutter, som trenger 40 minutter i stekeovnen, pluss 10 minutters forvarming av ovnen.

Vinner av duellen: Hjemmelaget lasagne.

Oppskrifter

Fiskegrateng, cirka 4 porsjoner:

Kok makaroni etter anvisning på pakken. Lag hvitsaus ved å smelte 3 ss smør, og røre inn 3 ss hvetemel. Rør inn 3 dl melk og la det koke opp under omrøring. Avkjøl og rør inn 3 eggeplommer, salt, pepper og muskat.

Pisk 3 eggehviter. Vend inn fisk, makaroni og eggehviter, og ha over i en ildfast form. Strø over revet ost og griljermel. Stekes i cirka 20 minutter på 200 grader.

Lasagne, cirka 4 porsjoner:

Stek 400 gram kjøttdeig eller karbonadedeig, ha i ett stor fedd hakket hvitløk, 1/2 hakket løk og 1 ss tomatpuré mot slutten av steketiden. Tilsett 1 boks hakkede tomater, salt, pepper og krydder(f.eks timian og oregano). La småkoke i cirka 5 minutter.

Lag hvitsaus ved å smelte 3 ss smør, og røre inn 3 ss hvetemel. Rør inn 3 dl melk og la det koke opp under omrøring. Ta sausen av platen og tilsett ca 1,5 dl revet ost.

Legg kjøttsaus, hvitsaus og lasagneplater lagvis i en ildfast form, det nederste laget skal være kjøttsaus og det øverste hvitsaus. Strø over revet ost, stek i 20 minutter (sjekk steketid for lasagneplatene) på cirka 200 grader.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer