Har du en liten hobbyelektriker eller rørlegger i deg, og tenker alt kan fikses selv? Da burde du tenke deg om et par ganger før du iverksetter arbeid.
Det er nemlig mye som ikke er lov å fikse selv.
- Vi ser jevnlig at folk får dyre skader etter slett hobbyarbeid. I verste fall kan det gå helt galt, sier produksjonssjef i Frende Forsikring, Øystein Øren, i en pressemelding.
Norstat har gjennomført en undersøkelse for Frende hvor 1 av 3 sier de har gjort enkelt rørleggerarbeid som å skifte blandebatteri eller kraner hjemme hos seg selv.
Slike jobber bør gjøres av autoriserte fagfolk, påpeker de.

- Kunne gått helt galt
Kan få store konsekvenser
Produksjonssjefen sier i pressemeldingen at taklamper, downlights, varmekabler eller varmtvannstank er de typiske tingene folk oftest knoter med på egen hånd.
- Hvis det fører til skade på ditt eget eller andres elektriske anlegg, kan noen i verste fall miste livet. Det kan også føre til brann, og redusert utbetaling på forsikringen din hvis arbeidet er gjort feil. Husk at strøm er usynlig og gjør det vanskelig å oppdage potensielle farer, sier han videre.
Mer enn 410 000 skader på hus, hytte og innbo ble meld inn til norske forsikringsselskap i fjor. Dette resulterte i en kostnad på 9,7 milliarder kroner, ifølge tall fra Finans Norge.
Produksjonssjefen i Frende forklarer at de dyreste skadepostene omhandlet brann og vann, med en totalkostnad på 6,5 milliarder kroner.

Ringte 110
Mange dårlige løsninger
Øren forteller til DinSide at de har sett mange dårlige elektriske koblinger opp gjennom åra og det er vanskelig å rangere hva som har vært verst.
- Men jeg har i hvert fall sett for mange dårlige løsninger med gaffateip som brukes for å lappe sammen skadde ledninger eller rundt koblinger til avløpsrør. Det er ikke greit, og det er ikke en god nok løsning, slår han fast.
I Frende-undersøkelsen kommer det fram at omtrent halvparten av mennene mener de kan fikse rørleggerting selv. Det synes Øren bare er «tullete».
Ikke spar penger her
Øren påpeker at økonomi er nok den største motivasjonen for å gjøre det selv, sammen med en holdning om at det ikke er så farlig eller vanskelig å fikse det selv.
- Håndverkere koster penger, men det er en liten kostnad når vi vet hvor stort skadepotensialet er hvis det går galt. Mange overvurderer sin egen kompetanse og undervurderer skadepotensialet hvis de gjør det feil. Det er en grunn til at dette skal gjøres av fagfolk. Folk må også huske på at de kan skade seg selv hvis de tukler med det elektriske, sier han til DinSide.
Vi er inni ei tid da mange har strammere økonomi, som gjør at flere tenker over hvor det er mulig å spare penger.
- Men jeg håper ikke folk sparer penger her. Vi har sett hvor galt det kan gå. Derfor er det viktig å snakke om dette, slik at de som vurderer det, tenker seg om en ekstra gang, avslutter han.