Unngå at blomsterbuketten visner

Redd buketten med potet!

Potet er bare ett av flere enkle tips for å holde blomsterbuketten frisk over lang tid.

MAGISK POTET: Potet kan brukes til mer enn matlaging, for eksempel til å holde blomsterbuketten i vasen frisk og fin i flere uker! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Å få en fin blomsterbukett i gave er alltid stas, mange elsker også å innlede helgen med friske blomster i vasen. Og ofte skal det ikke mer til enn en vakker blomsterbukett for å pryde hjemmet litt ekstra.

Da er det kjedelig om de flotte blomstene begynner å henge etter bare to-tre dager. Men med noen få, superenkle triks, kan du få buketten til å holde seg frisk over flere uker!

Start med preparering

- For å holde en blomsterbukett fin så lenge som mulig, er det først og fremst viktig med god preparering før de settes i vasen med vann.

Det forteller Espen Skarphagen, hageekspert og bloggeren bak Skarpihagen.

Og god preparering er verken komplisert eller tidkrevende. Skarphagen tipser:

 • Alle blader og eventuelle torner på stilken som kommer under vann, må fjernes før stilken snittes med en skarp kniv. Harde stilker som roser bør snittes på skrå, mens saftige stilker som tulipan snittes rett over.
 • La det gå kortest mulig tid fra snitting til buketten settes i vann. Ha derfor vasen med vann stående klar.
 • Vasen bør være helt ren, og fylt med rent vann og eventuelt medfølgende holdbarhetsmiddel. Vannet i vasen kan gjerne byttes hver tredje dag, og du kan godt gi stilkene et nytt snitt.
 • Lavere temperatur kan forlenge levetiden betydelig. Sett buketten kjølig om natta, for eksempel i en bod, gang eller på balkongen. Ikke la buketten stå i nærheten av varmeovn.
 • Ikke la blomsterbuketten stå ved siden av fruktfat. Moden frukt skiller ut plantehormonet etylen som forkorter holdbarheten til blomsterbuketten.

Bruk en potet!

Men det finnes også andre, fiffige triks som kan være verdt å teste ut for å få buketten til å holde seg lengst mulig.

Det er Youtube-kanalen Household Hacker som presenterer den gamle «husmor-metoden».

Det du trenger er rå poteter. Potetene kan holde buketten frisk i opptil en uke eller lenger, ifølge tipskanalen.

Slik gjør du:

 • Etter at du har snittet stilkene som anbefalt, stikker du et middels stort hull i en potet.
 • Deretter stikker du hver stilk inn i potethullet og lar blomstene stå slik i vasen.
 • Har du en stor bukett, må du bruke flere poteter.

Poteten fungerer som en beskyttende barriere samtidig som den forsyner blomstene med vann og næring.

Dette trikset er også ganske smart å benytte dersom du har kjøpt en blomsterbukett i gave til noen men som ikke skal gis bort før etter noen dager.

Redder vissen blomsterbukett

Har blomstene begynt å henge med hodet, er årsaken ofte at de ikke klarer å trekke opp vann, ifølge Skarphagen. Men om blomsterbuketten ser ut til å være vissen, er det slett ikke sikkert at det eneste utfallet er å kaste den i søpla.

I stedet er det flere ting du kan gjøre for å forsøke å redde buketten, tipser hageeksperten:

 • Fjern blomster som er blitt brune eller ødelagte.
 • De blomstene som eller ser greie ut kan samles i en bunt før du ruller et avispapir rundt som støtte slik at de holder seg rette.
 • Snitt et stykke opp på stilken og sett dem raskt i vann.
 • La buketten stå med avispapiret på i en times tid før den settes tilbake i vasen.

Blomstene med lengst holdbarhet

Kanskje har du en favorittblomst eller to som du foretrekker som vasepryd, men som nødvendigvis ikke er like enkel å holde frisk gjennom uken?

Da skal du vite at det finnes flere blomsterarter som egner seg ekstra godt som vasebuketter - nettopp fordi de ofte beholder kvaliteten mye lengre enn andre blomster, opplyser Skarphagen.

Han kan nevne i fleng:

- En av mine favoritter er Alstroemeria. Den kan lett stå i to-tre uker, og finnes i mange ulike farger, forteller han.

Andre eksempler på avskårne blomster med god holdbarhet er liljer, Calla, Lisianthus, Cymbidium orkidé, Krysantemum og flamingoblomst, tipser Skarphagen.

- Samtidig vil jeg slå et slag for nelliken! Nellik har et ufortjent dårlig rykte og finnes i et utrolig stort utvalg av flotte farger. Noen har en herlig krydret duft, men felles for dem alle er holdbarheten som er helt uovertruffen, ivrer hageeksperten.

Men husk: regelen med snitting og ren vase gjelder altså uansett hvilken blomsterart du velger å pryde hjemmet med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer