Redd for at du må male i år? Prøv å gi huset en vask

Vask boligen nå, så kan du kanskje utsette malejobben et år til.

ENKELT OG GREIT: Påfør såpe, skyll av. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
ENKELT OG GREIT: Påfør såpe, skyll av. Foto: Kristian Owren / Ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Minst én gang i året bør du ta børste og vannslange fatt, og gi huset ditt en real vask - utenpå.

I hovedsak er dette en relativt enkel affære: Du vasker over treverket med en husvask med sopp- og algedreper, eller kraftvask (om du skal male eller beise etterpå), lar den virke angitt tid, og skyller av med hageslangen.

Unødvendig? Nei

Kall det hysterisk, unødvendig eller hva du vil, men det er flere gode grunner til at du bør sette av litt tid til å vaske huset.

Du forhindrer sopp- og algeangrep, og er du flink til å vaske ordentlig minst én gang i året, trenger du ikke male det like ofte. Og som en bonus, ser et nyvasket hus nesten nymalt ut.

Stort potensiale for å spare både tid og penger, med andre ord.

Hopper du over husvasken? Det kan bli dyrt

Gjør det ordentlig når du først gjør det

Hageslangen har mer enn kraft nok for å skylle husvasken av boligen, sier Enrico Bastiani.  Foto: Kristian Owren / Ifi.no
Hageslangen har mer enn kraft nok for å skylle husvasken av boligen, sier Enrico Bastiani. Foto: Kristian Owren / Ifi.no Vis mer


Ifølge Enrico Bastiani fra malingsprodusenten Nordsjö er det slettes ikke vanskelig å vaske boligen, men du bør være oppmerksom på et par ting, slik at du ikke gjør mer skade enn gagn.

Det er mange som bruker høytrykkspyler, men ikke gjør det. Den er altfor sterk, og du risikerer å flise opp treverket, sier Bastiani til DinSide.

Når det kommer til boligen er det mekanisk vask som gjelder. Bland ut ønsket såpe og vann, og vask veggen med børste og såpevann.

– Begynn nedenfra og arbeid deg oppover. Det gjør ingenting at det renner ned og at det vil være litt mer eksponeringstid for såpen. Treverket er stort sett mest skittent nederst, og det er her de fleste soppangrepene starter, sier Bastiani.

I tillegg kan såpevannet lage merker på husveggen hvis det renner nedover panelet sammen med skitten, og det vil du jo ikke!

Når husvasken har virket i angitt tid, og du skal spyle av, er det imidlertid motsatt som gjelder: Start øverst, og vask nedover.

Merk at du selvfølgelig kan bruke høyttrykksspyler, men da må du stille den inn på laveste styrke, og stå så langt unna veggen at trykket ikke blir for stort. Du vet selv hvor god du er på å beregne avstand, og mange vil nok klare å regulere dette fint selv slik at de ikke ødelegger treverket.

Trenger du høytrykkspyler til andre ting? Sjekk hvilken høytrykkspyler du bør velgeSe an været

Det er heller ikke bare når du maler at du bør tenke over været. Overskyet, tørt vær er det beste ved utendørs husvask. Er det sol kan såpevannet tørke inn før det rekker å virke ordentlig, og regner det kan det bli skylt for tidlig av veggen. Regner det bør du rett og slett utsette husvasken, men er det sol og varmt kan du forhindre tørke ved å fukte veggen lett med hageslangen først.

– Det lønner seg også å arbeide med solen. Det vil si at du jobber på de sidene av boligen som er i skyggen, sier Bastiani.

Skal du male etterpå? Ikke glem å gi plankene tid nok til å tørke ordentlig

Artikkelen er tidligere publisert på DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer