Planter

Reduserer stress

Planter i hjemmet kan ha flere nytteverdier enn bare å være til pynt.

STRESSDEMPER: Planter hjemme kan redusere stress. ILLUSTRASJONSFOTO: Shutterstock / NTB
STRESSDEMPER: Planter hjemme kan redusere stress. ILLUSTRASJONSFOTO: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en hektisk hverdag merker man ofte følelsen av stress snike seg innpå. Da er det ofte godt å slappe av hjemme. Hvordan du har det hjemme, kan imidlertid påvirke stressnivået ditt.

Plantasjens nyeste plantetrendrapport viser at vi stadig blir mer stresset, mens planter gir en stressreduserende effekt.

Det korte svaret på om planter faktisk kan redusere stress, er ja.

- All natur påvirker oss - noe kan være direkte fysisk, svært mye er psykisk. Det finnes mange undersøkelser som viser hvordan vi påvirkes positivt ved å omgi oss med grønt, hevder informasjonsansvarlig Tove Ladstein i Opplysningskontoret for Blomster og Planter.

- Vi får lavere puls, blir mindre stresset og fortere friske, sier Ladstein til DinSide.

Påvirker deg

- Fargerike planter påvirker uten tvil humøret vårt. Duftende og fargerike planter kan bidra til å gi oss en skikkelig energi-boost, samtidig som de nedtonede fargede plantene gir en beroligende effekt i hjemmet, sier markedssjef Vibeke Næss i Plantasjen i pressemeldinga.

Ifølge plantasjens nye undersøkelse mener 60 prosent av nordmenn at det er avslappende å bare ta på inneplanter de har.

- I visse planter finner vi et plantestoff kalt adaptogener som er vist å hjelpe oss mennesker med å håndtere stress og bidrar til balanse i hverdagen. Disse kan gi økt fokus og stabilisere humøret. Adaptogener finner vi gjerne i urter, som for eksempel lavendel eller kamille - som gir økt ro, fortsetter Næss.

EN SKVETT MED TISS: Det høres meget spesielt ut, men du bør faktisk vanne plantejorden med menneskeurin - det er rett og slett supernæring for blomsterbedet. Vi viser deg hvordan du lager Gullvann! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Inneklima

Om planter kan ha en positiv effekt på inneklima har det vært litt forvirring rundt.

DinSide har tidligere skrevet om at grønne planter renser luften i hjemmet er en misforståelse. Dette ifølge en nyere studie publisert i Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology.

Studien hevdet at planter ikke renser inneluften fort nok til å påvirke luftkvaliteten hjemme eller på kontoret. Man burde også ha over ti planter per kvadratmeter for at plantene skal ha noe effekt på lufta.

Det er likevel påvist at grønne planter kan bidra til høyere luftfuktighet i hjemmet. Noe som kan forebygge luftveisplager, irritasjon i øyne, svelg og tørr hud.

Støvsamlere

Ladstein påpeker til DinSide at planter samler støv.

I starten av februar skrev vi om planter med store blader er støvsamlere, men selv er de ikke spesielt glad i støv. Tipset er derfor å gå over dem med en fuktig klut rundt en gang i uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer