De nye, smarte strømmålerne

- Registrerer om du er hjemme, og om du har gjester

Måleren vet for mye om deg, mener Datatilsynet.

MYE INFORMASJON: De nye strømmålerne blir obligatoriske i alle norske hjem. Datatilsynet frykter at vi gir fra oss for mye informasjon og at informasjonen kan brukes mot oss. Foto: Aidon
MYE INFORMASJON: De nye strømmålerne blir obligatoriske i alle norske hjem. Datatilsynet frykter at vi gir fra oss for mye informasjon og at informasjonen kan brukes mot oss. Foto: Aidon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går skrev vi om de nye smarte strømmålerne som 80 prosent av norske husstander får installert i løpet av året og de resterende 20 prosentene i 2018.

Smarte strømmålere vil gi en rekke fordeler for folk flest, hevder både Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og de enkelte strømleverandørene rundt om i landet.

Men hos Datatilsynet står ikke akkurat jubelen i taket.

- En omfattende mengde data

- Vi snakker om en omfattende mengde data som forteller mye om den enkelte husstand. Det vil være data som forteller om når man er hjemme eller ikke, hvor mange personer som bor i husstanden og om det kommer gjester, skriver fagdirektør for teknologi, Atle Årnes, i Datatilsynet i en e-post til oss.

Han frykter at utenforstående gjennom data fra strømmåleren kan følge med på hva du gjør hjemme, ned i minste detalj.

- Av opplysningene kan man også avlese mange flere detaljer, som for eksempel kvaliteten på husstandens elektriske artikler og når man konkret benytter de forskjellige apparatene. Det vil være mulig å avlese hva slags apparater man benytter når.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer