De nye, smarte strømmålerne

- Registrerer om du er hjemme, og om du har gjester

Måleren vet for mye om deg, mener Datatilsynet.

MYE INFORMASJON: De nye strømmålerne blir obligatoriske i alle norske hjem. Datatilsynet frykter at vi gir fra oss for mye informasjon og at informasjonen kan brukes mot oss. Foto: Aidon
MYE INFORMASJON: De nye strømmålerne blir obligatoriske i alle norske hjem. Datatilsynet frykter at vi gir fra oss for mye informasjon og at informasjonen kan brukes mot oss. Foto: Aidon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går skrev vi om de nye smarte strømmålerne som 80 prosent av norske husstander får installert i løpet av året og de resterende 20 prosentene i 2018.

Smarte strømmålere vil gi en rekke fordeler for folk flest, hevder både Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og de enkelte strømleverandørene rundt om i landet.

Men hos Datatilsynet står ikke akkurat jubelen i taket.

- En omfattende mengde data

- Vi snakker om en omfattende mengde data som forteller mye om den enkelte husstand. Det vil være data som forteller om når man er hjemme eller ikke, hvor mange personer som bor i husstanden og om det kommer gjester, skriver fagdirektør for teknologi, Atle Årnes, i Datatilsynet i en e-post til oss.

BEKYMRET: Atle Årnes i Datatilsynet frykter den store mengden informasjon som strømmåleren samler om oss.  Foto: Datatilsynet
BEKYMRET: Atle Årnes i Datatilsynet frykter den store mengden informasjon som strømmåleren samler om oss.  Foto: Datatilsynet Vis mer

Han frykter at utenforstående gjennom data fra strømmåleren kan følge med på hva du gjør hjemme, ned i minste detalj.

- Av opplysningene kan man også avlese mange flere detaljer, som for eksempel kvaliteten på husstandens elektriske artikler og når man konkret benytter de forskjellige apparatene. Det vil være mulig å avlese hva slags apparater man benytter når.

- Kan få vite om sykdommer

Og lider du av noe alvorlig, kan også dette i verste fall bli formidlet.

- Slike opplysninger kan også fortelle om det benyttes spesielle medisinske apparater. Dermed kan man konstatere hvilken sykdom det dreier seg om.

RØPER DEG: Teknologi du bruker i helsemessig øyemed kan registreres av målerne. Ole Gunnar Onsøien/NTB scanpix
RØPER DEG: Teknologi du bruker i helsemessig øyemed kan registreres av målerne. Ole Gunnar Onsøien/NTB scanpix Vis mer

Årnes påpeker at hvert apparat vil kunne ha sitt unike strømavtrykk som forteller om hva som skjer inne i hjemmet.

- Mange aktører, både offentlige og private, vil ha stor interesse av disse dataene. De kan benyttes for markedsføringsformål og andre formål, som gjør en virksomhet i stand til å vite detaljer om den enkelte husstand.

- Oppfyller strenge krav

Guro Grøtterud , seksjonssjef i Seksjon for Sluttbrukermarked i NVE mener på sin side at personvernet er godt nok ivaretatt.

Hun viser til at NVE i 2012 utarbeidet en veileder for sikkerhet med de nye strømmålerne, og at denne vil komme i ny versjon i løpet av året.

- NVE stiller strenge krav til sikkerhet og personvern i nettselskapenes AMS-løsninger. Vi fører også tilsyn med hvordan nettselskapene følger opp regelverket, skriver hun i en e-post til Dinside.

KUN FOR FAKTURA: Bare opplysninger som er relevante for strømregningen blir overført, hevder NVE. Foto: Kristin Sørdal
KUN FOR FAKTURA: Bare opplysninger som er relevante for strømregningen blir overført, hevder NVE. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

I veilederen beskrives en rekke tiltak for å hindre misbruk av data, blant annet gjennom bruk av kryptering.

- NVE presiserte i vedtak om AMS at kommunikasjon mellom målere og nettselskap enten skal foregå i lukkede nett stengt for uvedkommende, eller i kryptert form, skiver Grøtterud.

Hun presiserer at det bare er data som er nødvendig for å utarbeide faktura som går til strømselskapet.

- Om kunden ønsker å dele data med andre, må hun foreta et aktivt valg. Kunden kan til enhver tid gjøre om på dette valget.

Kan jeg slippe unna?

Som med DAB og andre politisk styrte utrullinger av ny teknologi har du lite du skal ha sagt. Måleren kommer på plass i huset ditt enten du vil eller ikke.

Visse unntak kan likevel gjøres.

I NVE-dokumentet Om dispensasjon fra kravet om installasjon av AMS-måler fra desember i fjor heter det blant annet:

ANGST: Dersom legen din kan dokumentere at du føler ubehag for strøm og teknisk utstyr, kan du slippe å få ny måler. Foto: ArtisticPhoto/Shutterstock/NTB scanpix
ANGST: Dersom legen din kan dokumentere at du føler ubehag for strøm og teknisk utstyr, kan du slippe å få ny måler. Foto: ArtisticPhoto/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

- NVE vil holde fast ved at nettselskapene som utgangspunkt skal kreve at kunder som krever fritak for installasjon av AMS-måler så langt mulig dokumenterer grunnlaget for dette. Det er tilstrekkelig at for eksempel en lege eller psykolog stadfester at kunden har gitt uttrykk for frykt eller ubehag som påstås kan knyttes til AMS.

NVE holder også muligheten åpen for de som mener de lider av el-overfølsomhet kan få slippe.

Disse kundene må imidlertid selv dekke kostnadene ved installasjon av gammeldags måler dersom den nye måleren skal fjernes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer