Regjeringen vil ha passivhus

Passivhus kan bli normen for alle nybygg.

Publisert
Sist oppdatert

Et passivhus bruker 25 prosent av hva et regulært hus bruker i energi. Ekstra varmeisolasjon, ekstra god tetthet og varmegjenvinning gjør dette mulig. Derfor vurderer regjerningen nå å innføre krav om passivhus på alle nybygg.

Slik får du null energiutgifter

- Det er en viktig del av klimaforliket i Stortinget i januar, sa kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa da hun åpnet konferansen Passivhus i Norden 2008 i Trondheim i dag.

Innspares på 15 år

Et passivhus er mer kostnadskrevende å produsere, men undersøkelser gjennomført av Sintef Byggforsk viser at utgiftene til mange av energispareteknologiene vil være innspart i løpet av 15 år. Magnhild Meltveit Kleppa lovet at Husbanken skal få ressurser til å bidra med kompetanske og finansiell støtte.

Norske miljøhus

Allerede nå kan du i Norge få gunstig Husbank-finansiering til bygging av miljøvennlig hus, eller utbedring som vil føre til bedre miljøkvalitet. Renta ligger over tid fra en halv til en hel prosentpoeng lavere enn markedsrente. Bygger du en såkalt svanemerkede bolig kvalifiserer du til Husbank-finansiering, mens du ellers vil måtte dokumentere at deler av byggeprosjektet bidrar til energiøkonomisering eller til forbedret miljø.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer