Regjeringen vil ha passivhus

Passivhus kan bli normen for alle nybygg.

Publisert
Sist oppdatert

Et passivhus bruker 25 prosent av hva et regulært hus bruker i energi. Ekstra varmeisolasjon, ekstra god tetthet og varmegjenvinning gjør dette mulig. Derfor vurderer regjerningen nå å innføre krav om passivhus på alle nybygg.

Slik får du null energiutgifter

- Det er en viktig del av klimaforliket i Stortinget i januar, sa kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa da hun åpnet konferansen Passivhus i Norden 2008 i Trondheim i dag.

Innspares på 15 år

KRAV TIL PASSIVHUS

For å kunne kalles et passivhus, må følgende to hovedkriterier oppfylles:

 • Beregnet årlig energibehov til romoppvarming må ikke overstige 15 kWh/m² per år.
 • Maksimalt effektbehov til romppvarming må ikke overstige 10 W/m².
 • Kilde: Passiv.no


  Et passivhus er mer kostnadskrevende å produsere, men undersøkelser gjennomført av Sintef Byggforsk viser at utgiftene til mange av energispareteknologiene vil være innspart i løpet av 15 år. Magnhild Meltveit Kleppa lovet at Husbanken skal få ressurser til å bidra med kompetanske og finansiell støtte.

  Norske miljøhus

  Allerede nå kan du i Norge få gunstig Husbank-finansiering til bygging av miljøvennlig hus, eller utbedring som vil føre til bedre miljøkvalitet. Renta ligger over tid fra en halv til en hel prosentpoeng lavere enn markedsrente. Bygger du en såkalt svanemerkede bolig kvalifiserer du til Husbank-finansiering, mens du ellers vil måtte dokumentere at deler av byggeprosjektet bidrar til energiøkonomisering eller til forbedret miljø.

  AKTUELT:


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer