Når skal det være nattero?

Reglene for når det må være stille

Det er naturlig nok ikke fritt frem å bråke hele natten: Her er reglene for når det må være nattero, og hva slags bråk som faktisk er innafor.

UTEHYGGE? Se hva slags bråk som er innafor på natten. Foto: Alessandro Biascioli / Shutterstock / NTB
UTEHYGGE? Se hva slags bråk som er innafor på natten. Foto: Alessandro Biascioli / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Coronapandemien har etter alt å dømme ført til at flere velger å samle seg ute når de vil møtes.

Da gjelder det å forholde seg til reglene om når det må være stille om kvelden, hvis du ikke vil ha naboen - eller politiet - på nakken.

Nattero på offentlig sted

Reglene for nattero på offentlig sted som man finner i normalpolitivedtektene for kommunene, som sier at «enhver som ferdes på eller i umiddelbar nærhet av offentlig sted plikter å overholde nattero mellom kl. 23.00 og kl. 06.00».

Innenfor dette tidsrommet skal man ikke stå for «støy eller bråk som forstyrrer den alminnelige orden eller ferdsel».

Samtidig har kommunene egne vedtekter som sier noe om reglene for støy, men dette er tidspunktene som stort sett benyttes.

Høy musikk?

Å spille høy musikk til alle døgnets tider er en gjenganger over hva man kan irritere seg over i nattens mulm og mørke.

Politiet uttaler på Ung.no at det i straffeloven kommer frem at det er straffbart å forstyrre omgivelsenes nattero, og at politiet kan gripe inn for å stanse slike forstyrrelser, som for eksempel høy musikk, ved eksempelvis pålegg om å dempe musikken.

Hva med bråk fra nabo?

Da Dinside skrev om bråk fra naboer i 2020, uttalte forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, Carsten Henrik Pihl til Dinside at støy fra naboen er regulert av naboloven.

- Der sies det at ingen skal gjøre noe som er urimelig eller unødvendig til skade eller ulempe for naboen. Inn under dette går også støy, inkludert musikk, forklarer Pihl.

- Dette betyr at man for eksempel ikke bør drive med mye støy på natten eller kvelden.

Osloadvokatene skriver på sine nettsider at det ikke er all støy som vil være i strid med disse bestemmelsene, og man må tåle noe. Bråker naboen derimot urimelig mye, kan det være grunn til å foreta seg noe. Tønsbergadvokatene skriver på sin side at nabolovens regler er svært skjønnsmessige, og at nabostøy må ligge innenfor en viss tålegrense.

I tilfeller hvor støy fra nabo oppleves som urimelig, er anbefalingen at man snakker med naboen om dette.

Ved tilfeller hvor man ikke kommer fram til en løsning, kan man gå til Konfliktrådet, skriver Trondheim kommune på sine nettsider.

Hva med nabobråk i sameie eller borettslag?

Dersom du bor i et sameie eller borettslag finnes det mest sannsynlig bestemmelser om bråk og støy. Da kan du også klage til styret dersom du opplever at naboen bråker mer enn det som kan vurderes som rimelig.

Tønsbergadvokatene skriver at disse lovene har stort sett like regler som naboloven og at vurderingene også stort sett er de samme som for villastrøk.

«Men du må forvente å høre mer til naboene i et leilighetskompleks enn i eneboliger eller rekkehus. De fleste borettslag har også nedskrevne ordensregler som beboerne må overholde», skriver de på sine nettsider.

Background map overlay
Legg til ditt favorittsted Kartside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer