Regnestykket som kan bli til gull

Det er ultralurt å la andre betale din sparing.

Publisert
Sist oppdatert

Det er tatt utgangspunkt i følgende forutsetninger:

Leilighet til en millionLeiligheten som kjøpes koster en million kroner og ligger sentralt plassert på Oslos østkant (Tøyen, Grønland, Gamlebyen). Ifølge Tinde får man en liten 2-roms selveierleilighet på 40-50 kvadratmeter for dette beløpet.

Lån i bankenLeiligheten fullfinansieres gjennom en av de beste banken som tilbyr en effektiv rente på vel åtte prosent med sikkerhet innen 60 prosent. Det forutsettes dermed at det kan stilles sikkerhet for leilighetskjøpet. Lånets løpetid er satt til tjue år.

Inntekt på 8.000 per månedSom husleieinntekt forutsettes en inntekt på 8.000 kroner måneden. Dette stemmer bra overens med statistikken til Leieboerforeningen og en gjennomgang av markedsleien til 2-roms leiligheter i Oslo på www.finn.no.

* Boliglån-posten inneholder både renter og avdrag

Bank versus boligFor enkelthetens skyld forutsetter vi at inntektene og utgiftene det første året er representative for alle tjue år.

De månedlige utgiftene (som må ses på som en investering) blir dermed 1.540 kroner. La oss i stedet si at du sparte disse pengene på høyrentekonto (7 prosent rente = 5 prosent etter skatt (det er 28 prosent skatt på kapitalinntekter) = 3 prosent etter skatt og inflasjon (innskuddsrenter må justeres for inflasjon fordi penger om ett år er mindre verdt enn i dag). Etter tjue år ville du sitte igjen med en sum penger på om lag 500.000 kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer