Strømsparing:

Regninga kan bli skyhøy

Forsikringsselskap advarer mot å slå av varmen hjemme når man drar på ferie.

FROSTSKADER: Faren er stor for at vann i rørene fryser til is og dermed sprekker røret dersom man har for lav tempetatur i boligen. Foto: Shutterstock / Tryg Forsikring
FROSTSKADER: Faren er stor for at vann i rørene fryser til is og dermed sprekker røret dersom man har for lav tempetatur i boligen. Foto: Shutterstock / Tryg Forsikring Vis mer
Publisert

Med de høye strømprisene vi har denne vinteren, er det fristende å slå av varmen hjemme om man reiser på vinterferie.

Det kan fort bli dyrere enn de sparte kilowattimene. Nå advarer forsikringsselskapet Tryg mot det som kan være en strømsparefelle.

– Blir det frost utendørs kan vann i rør i kalde rom fryse til is, noe som kan gi store vannskader hvis røret sprekker etterpå, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg.

Forsikringsselskapet melder om 20 prosent økning av slike frostskader i fjor og ser også en klar økning blant næringslivskundene. Beregninger viser at forsikringsselskapene har betalt 3,5 milliarder kroner til skader knyttet til frost siden 2010. I snitt koster en frostskade i en privatbolig 70 000 kroner å utbedre.

Anbefaler 10 grader

Det er spesielt rommene med vannrør i du bør ha en viss lunk på mens du er borte. Ifølge Tryg bør du ha en temperatur på minst 10 grader i disse rommene for å forhindre at rørene fryser.

Også 24/7 Rørleggervakten i Oslo erfarer at mange risikerer store totalskader ved å spare på strømmen.

– Etter at strømprisene gikk i taket og vinterkulda satte inn har vi så og si daglig hatt oppdrag hvor vi ser kunder forsøke å spare penger ved å slå av all varme og lukke alle ventiler i rom med vannrør, forteller daglig leder Axel Heydari.

I Oslo er det særlig gamle bygårder med vannrør fra 50-tallet som er utsatt. De har ofte vannrørene rett ved en lufteventil, som lett kan fryse dersom det ikke står på varme i rommet.

Pass på varmtvannsberederen

Gjennom denne vinteren har de fleste holdt seg oppdatert på hva det koster å ta en dusj, for en av de største strømtyvene i hjemmet er varmtvannsberederen.

24/7 Rørleggervakten får mange spørsmål fra folk om de kan slå av varmtvannsberederen i deler av døgnet for å spare strøm.

Axel Heydari i 24/7 Rørøleggervakten advarer mot å skru av varmtvannstanken fordi det fort kan utgjøre fare for legionellabakterier. Foto: Rørleggervakten
Axel Heydari i 24/7 Rørøleggervakten advarer mot å skru av varmtvannstanken fordi det fort kan utgjøre fare for legionellabakterier. Foto: Rørleggervakten Vis mer

Det er ikke et grep Heydari anbefaler:

– Faren ved å justere dette selv er at man risikerer legionellabakterier i vannet. Dersom varmtvannsberederen har vært skrudd av i kortere eller lengre tid må det ikke brukes vann derfra til dusjing før temperaturen har nådd minst 70 grader, anbefaler FHI. Folk må altså være helt sikre på hva temperaturen i varmtvannsberederen er til enhver tid.

STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du "hacke" ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Hvordan tine frosne rør?

Tryg forsikring har også råd dersom uhellet allerede er ute og røret er frosset. Det første du bør gjøre er å skru av hovedkrana og varme opp rommet.

Når du har lokalisert det frosne røret kan du tine det raskere ved å bruke en hårføner eller varmepistol under kontinuerlig tilsyn - ikke åpen flamme som skibrenner og primus.

Når røret er tint, åpner du hovedkranen forsiktig mens rørene kontrolleres for lekkasjer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer