Med de høye strømprisene vi har denne vinteren, er det fristende å slå av varmen hjemme om man reiser på vinterferie.
Det kan fort bli dyrere enn de sparte kilowattimene. Nå advarer forsikringsselskapet Tryg mot det som kan være en strømsparefelle.
– Blir det frost utendørs kan vann i rør i kalde rom fryse til is, noe som kan gi store vannskader hvis røret sprekker etterpå, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg.

Enkelt triks for å unngå vannskader
Forsikringsselskapet melder om 20 prosent økning av slike frostskader i fjor og ser også en klar økning blant næringslivskundene. Beregninger viser at forsikringsselskapene har betalt 3,5 milliarder kroner til skader knyttet til frost siden 2010. I snitt koster en frostskade i en privatbolig 70 000 kroner å utbedre.
Anbefaler 10 grader
Det er spesielt rommene med vannrør i du bør ha en viss lunk på mens du er borte. Ifølge Tryg bør du ha en temperatur på minst 10 grader i disse rommene for å forhindre at rørene fryser.
Også 24/7 Rørleggervakten i Oslo erfarer at mange risikerer store totalskader ved å spare på strømmen.
– Etter at strømprisene gikk i taket og vinterkulda satte inn har vi så og si daglig hatt oppdrag hvor vi ser kunder forsøke å spare penger ved å slå av all varme og lukke alle ventiler i rom med vannrør, forteller daglig leder Axel Heydari.

Boligens fem verste fiender
I Oslo er det særlig gamle bygårder med vannrør fra 50-tallet som er utsatt. De har ofte vannrørene rett ved en lufteventil, som lett kan fryse dersom det ikke står på varme i rommet.
Pass på varmtvannsberederen
Gjennom denne vinteren har de fleste holdt seg oppdatert på hva det koster å ta en dusj, for en av de største strømtyvene i hjemmet er varmtvannsberederen.
24/7 Rørleggervakten får mange spørsmål fra folk om de kan slå av varmtvannsberederen i deler av døgnet for å spare strøm.

Det er ikke et grep Heydari anbefaler:
– Faren ved å justere dette selv er at man risikerer legionellabakterier i vannet. Dersom varmtvannsberederen har vært skrudd av i kortere eller lengre tid må det ikke brukes vann derfra til dusjing før temperaturen har nådd minst 70 grader, anbefaler FHI. Folk må altså være helt sikre på hva temperaturen i varmtvannsberederen er til enhver tid.
Hvordan tine frosne rør?
Tryg forsikring har også råd dersom uhellet allerede er ute og røret er frosset. Det første du bør gjøre er å skru av hovedkrana og varme opp rommet.
Når du har lokalisert det frosne røret kan du tine det raskere ved å bruke en hårføner eller varmepistol under kontinuerlig tilsyn - ikke åpen flamme som skibrenner og primus.
Når røret er tint, åpner du hovedkranen forsiktig mens rørene kontrolleres for lekkasjer.