Planter i ferien

Reise bort? Husk på plantene

Vanning er noe av det viktigste, men også det enkleste å ordne.

FERIESTELL: Vi gir deg tipsene til feriestellet for plantene når du skal på ferie. Foto: Linn M. Rognø.
FERIESTELL: Vi gir deg tipsene til feriestellet for plantene når du skal på ferie. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer
Publisert

Det er vinterferietid, og mange planlegger å dra bort. Dersom du har noen planter hjemme kan det være lurt å ta noen enkle grep før du drar, for å sørge for at alt av levende planter overlever til du er tilbake.

Du er jo aldri helt sikret for at plantene ikke drukner eller tørker ut mens du er borte, men det finnes en del tips og triks man kan gjøre for å gi de et ekstra godt utgangspunkt mens du nyter livet på ferie.

Her har vi samlet noen gode tips i den anledning.

1. Riktig plassering

Lys har mye å si når det kommer til planter. Når du reiser bort noen dager hjemmefra, er det viktig å plassere plantene riktig. Ingen planter skal nemlig stå i direkte sollys i lengre perioder, da dette kan gi sviskader og uttørring.

PLANTEEKSPERT: Kari Brekke ved Mester Grønn. Foto: Mester Grønn.
PLANTEEKSPERT: Kari Brekke ved Mester Grønn. Foto: Mester Grønn. Vis mer

Likevel er det viktig at plantene får tilgang til en del lys i vinterhalvåret.

Kari Brekke, innkjøper og planteekspert hos Mester Grønn har tidligere gitt oss i Dinside en rekke tips om hvordan man skal ta vare på planter.

- Mange grønne planter ønsker mer lys enn vinteren i Norge kan by på, så i vinterhalvåret bør de plasseres så lyst som mulig, tipset Brekke den gangen.

2. Hjemmelaget ferievanner

Det er ikke bare plantens plassering som er viktig når man skal på ferie. Vanning er også viktig dersom du skal være lenge borte.

ENKELT GREP: Med en stoffbit, en flaske vann og litt hyssingkan du enkelt lage din egen selvvanner. Foto: Christina Honningsvåg
ENKELT GREP: Med en stoffbit, en flaske vann og litt hyssingkan du enkelt lage din egen selvvanner. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer

Tidligere har Tonje Bergh, Planterådgiver i Plantmania, tipset Dinside om en hjemmelaget ferievanner, som illustrert over. Dette er ypperlig dersom pottene dine ikke har hull i bunnen.

SELVVANNER: En flaske og litt tøy kan holde liv i plantene dine mens du koser deg på ferie. Foto: Christina Honningsvåg
SELVVANNER: En flaske og litt tøy kan holde liv i plantene dine mens du koser deg på ferie. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer

- Pass på at jorda er gjennomvannet før du setter ned flasken, ellers vil ikke jorda klare å trekke til seg noe vann.

Bergh forklarer at ulike potter kan trenge ulike størrelser på flaskene.

- På en vanlig potte med diameter på 12 til 16 cm, kan halvannen liters flasker bli litt mye , så da kan du heller velge en halvliter. Pass på at flasken står trygt og stabilt nedi jorda.

3. Selvvanningspotte

Både Mester Grønn og Plantasjen har selvvanningspotter som sørger for at plantene trives, selv om du ikke er hjemme.

GROW IN-SELVVANNINGSPOTTE: De er geniale og ganske så fine. Foto: Mester Grønn.
GROW IN-SELVVANNINGSPOTTE: De er geniale og ganske så fine. Foto: Mester Grønn. Vis mer

Du setter planten med plastpotten rett i selvvanningspotten, eller plante i den direkte med jord. Fyll deretter potten med noen desiliter med vann.

Materialet i potten suger deretter opp alt vannet, og planten vil forsyne seg selv med vann etter behov.

Løsningen beskrives som perfekt dersom du ikke har mulighet til å vanne planten regelmessig når du er borte noen dager.

4. Oasis i bunnen av potteskjuleren

Mester Grønn gir også tips om bruke oasis for å gi vann til plantene når man er borte. Du kan plassere en tykk skive oasis i bunnen av potteskjuleren og fylle vann opp til overflaten av oasisen. Deretter kan du plassere plantene oppå. Dette sørger for å gi planten vann gradvis.

5. Avispapir i badekar

Bergh tipset oss også om at dersom pottene dine har hull i bunnen, kan du alternativt sette plantene i en vask eller et badekar.

- Legg avispapir i bunnen av badekaret, og fyll på vann til det dekker papiret. La avisene trekke til seg så mye vann som mulig, og sett deretter planene oppå avisene. Da vil de gradvis trekke til seg det vannet de trenger, og sånn kan de holde seg i opptil 2 uker.

6. Rengjør bladene før du drar

Et tips som også er til nytte ellers i vinterhalvåret, er å rengjøre bladene på plantene regelmessig. Det kan også være lurt å gjøre dette dersom du skal på ferie.

Vinterstell av planter

  • Plantene kan gjerne plasseres et sted med god tilgang på lys. Midt på sommeren kan en del varianter med fordel skjermes for den mest intense solsteken.
  • Planter kan gjødsles moderat om vinteren, gjødseldoseringen kan nesten halveres i vintermånedene, fordi tilveksten til plantene er mindre.
  • Plantene har også et mindre vannbehov om vinteren, så vann mer varsomt. Velg robuste planter som tåler tørr luft og begrenset tilgang på dagslys.
  • Planter med tandert bladverk, som krever høyere luftfuktighet, kan gjerne dusjes i ny og ne.

(Råd fra Mester Grønn)

Brekke har også tidligere fortalt til Dinside hvor viktig rengjøring av plantene er.

På vinteren er det nemlig svært vanlig at det danner seg et hvitt belegg på plantenes blader.

- På vinterhalvåret er lystilgangen dårlig, og plantenes kondisjon litt laber på grunn av de dårlige lysforholdene her i nord. Men på vinterstid er plantene også i mer eller mindre hvilemodus, og både vann- og næringsbehovet er lavere, forklarte Brekke den gangen.

Hun tipset derfor om å redusere gjødselmengden, og vanne planten sjeldnere.

Spinnmidden foretrekker nemlig tørre blader, ifølge planteeksperten. Derfor er det smart å dusje bladene på planten i ny og ne.

- Dette er blant annet med på å motvirke spinnmidd, sier Brekke videre.

Slik gjør du:

  • Bland 1,5 dl vegetabilsk olje, for eksempel raps eller soya, og 0,25 dl grønnsåpe i 2,5 liter vann.
  • Spray over hele busken.
  • Test blandingen forsiktig første gangen så du er sikker på at bladverket tåler blandingen.

Få hjelp av teknologien

PLANTESENSOR: Denne lille dingsen kan gi deg mye nyttig informasjon om planten din. Foto: multicom.no
PLANTESENSOR: Denne lille dingsen kan gi deg mye nyttig informasjon om planten din. Foto: multicom.no Vis mer

Den kinesiske teknologigiganten Xiaomi har laget en digital plantesensor som hjelper deg med å holde plantene dine i form.

Xiaomi Mi Flora måler både fuktighet, næringsinnhold, temperatur og lys til planten din, og gir deg varsel på mobilen når det er på tide med litt innsats.

Ifølge nettbutikken multicom.no gir innretningen deg varsel når plantene trenger vann, lys eller næring, at den kan brukes innendørs og utendørs, og at den kommer med en database med over 5.000 planter.

Vi i Dinside har ikke prøvd den ut, men må si at det frister litt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer