Populært tyvegods

Reise bort i jula? Her er tyvenes favoritt-gjenstander

Ny trend gjør at innbruddstyvene får med seg mange verdisaker på kort tid, og det er spesielt fem ting tyvene vil stjele.

TYVEGODS: Før var det TV som var blant de mest populære tingene for innbruddstyver å stjele. I dag er det verdifulle ting som er mindre og kjappere å raske med seg. Foto: Scanpix.
TYVEGODS: Før var det TV som var blant de mest populære tingene for innbruddstyver å stjele. I dag er det verdifulle ting som er mindre og kjappere å raske med seg. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

Juleferien står for døren, og mange reiser bort. Dessverre kommer en del av oss hjem etter ferien til en bolig som har hatt ubudne gjester i løpet av juledagene.

Men oftere og oftere blir TV-en stående igjen etter at tyvene har vært på ferde. Slik har det ikke alltid vært.

- Selv om det fortsatt blir stjålet en og annen TV, synes de fleste tyver det blir for plundrete å ta med seg fra en bolig. Verdien på fjernsyn er heller ikke så stor som tidligere, så helermarkedet for dette har mer eller mindre forsvunnet. Elektrokjedene selger TV-er av siste modell til innbruddspris allerede.

Det forteller Sigmund Clementz, informasjonssjef hos If Skadeforsikring

SIGMUND CLEMENTZ: Informasjonssjef hos IF Skadeforsikring. Foto: IF Skadeforsikring.
SIGMUND CLEMENTZ: Informasjonssjef hos IF Skadeforsikring. Foto: IF Skadeforsikring. Vis mer

Så hva er det tyvene helst vil stjele med seg?

Det får du vite her.

Populært tyvegods

Det er ikke bare på grunn av den synkende verdien på TV at dette ikke er like populært for tyvene lenger. En ny trend, ifølge Clementz, er nemlig at innbruddstyven er inne i boligen i svært kort tid:

- I løpet av to-tre minutter kan tyven raske med seg det som er lite, lett og kostbart. Smykker, kontanter, mobiltelefoner, nettbrett og bærbare datamaskiner står øverst på ønskelista. Disse gjenstandene er det lett å ta med seg fra boligen i en diskret bag eller liten sekk, utdyper Clementz.

Dette kan Petter Lassen, skadesjef i Frende Forsikring, bekrefte:

PETTER LASSEN: Skadesjef i Frende Forsikring. Foto: Frende Forsikring.
PETTER LASSEN: Skadesjef i Frende Forsikring. Foto: Frende Forsikring. Vis mer

- I tillegg er kameraer noe tyvene ofte tar med seg. Av større ting er det sykler som oftest blir stjålet. Dette er ting som tyvene lett kan omsette og som er enkle å ta med seg. Når det gjelder tyveri på ferie er mobilen på en soleklar førsteplass, etterfulgt av lommeboka, forteller Lassen.

Kommunikasjonssjef for skadeforsikring ved Gjensidige, Bjarne Aani Rysstad, opplyser at det også er en annen type gjenstand som er blitt mer poplulært for tyvene å stjele med seg:

BJARNE Aani Rysstad: Kommunikasjonssjef for skadeforsikring ved Gjensidige. Foto: Gjensidige.
BJARNE Aani Rysstad: Kommunikasjonssjef for skadeforsikring ved Gjensidige. Foto: Gjensidige. Vis mer

- Vi ser fra tid til annen innbrudd der tyven målbevisst er ute etter bilnøkkelen. Dette gjelder primært med biler i million-klassen. Det illustrerer hvor kynisk det kan være, mener Rysstad.

- Innbrudd skjer hele året

Mange har en oppfatning av at innbrudd i privatboliger som oftest skjer i ferier og høytider, men de tre forsikrings-ekspertene kan fortelle at dette er en myte.

- IF skadeforsikrings erfaring er at innbruddene fordeler seg ganske så jevnt utover året. Toppene skjer når en eller flere bander går systematisk til verks og tråler for eksempel Sør-Norge etter steder å bryte seg inn eller stjele airbager fra bestemte bilmodeller. Men dette kan like gjerne skje i januar eller februar som til jul eller påske, forklarer Clementz.

Dette er også noe både Lassen og Rysstad understreker.

POPULÆRT TYVEGODS: Mobiltelefoner, bærbare PCer og nettbrett ligger på topplisten. Foto: Scanpix.
POPULÆRT TYVEGODS: Mobiltelefoner, bærbare PCer og nettbrett ligger på topplisten. Foto: Scanpix. Vis mer

Sjekk om du er godt nok forsikret

Dersom du er så uheldig at boligen din blir utsatt for innbrudd, er det svært fortvilende å oppdage at du er underforsikret og dermed bare får igjen et mindre beløp enn det du ville fått dersom boligen var bedre forsikret.

- For å sikre at du ikke er underforsikret er det beste rådet å faktisk vite hva alt du eier er verdt. Det er veldig individuelt, sier Lassen.

Hvor stor leiligheten eller boligen din er, hvor mange du bor sammen med, hvor dyre ting du har og selvsagt hvor mye du eier spiller inn, forklarer han.

- Du bør derfor lage en liste over tingene dine og ta bilder av dem. Det er spesielt viktig å ha oversikt over dyre eiendeler som sølvtøy, datautstyr, kunst og smykker. Du vil sannsynligvis bli overrasket over hvor mye du eier og hvor store verdier du rår over, sier Lassen videre.

Lassen kommer med to eksempler:

  1. Riktig forsikringssum for en person som bor alene i en toromsleilighet med middels standard, er fort 500.000 kroner.
  2. For en familie på fire personer i et hus med fire rom, kan 1.060.000 kroner være en riktig sum.

IF skadeforsikring anbefaler at du tar kontakt med ditt forsikringsselskap for å få veiledning av en kunderådgiver slik at du er rett forsikret.

- Du kan også bruke Finans Norges innbokalkulator for å finne riktig sum for deg på innboforsikringen, tipsert Clementz.

- De fleste forsikringsselskaper har også sin egen innbokalkulator, som gjerne er basert på kalkulatoren fra Finans Norge, legger han til.

Færre innbrudd i dag

En god nyhet er at det er færre innbrudd i privatboliger i dag enn for noen år siden:

- For 20 år siden, i 1998, behandlet forsikringsbransjen erstatninger etter 42.000 innbrudd i bolig eller hytte, viser tall fra Finans Norge. I dag er det tilsvarende årlige tallet sunket til 30.000-35 000 årlig, opplyser Clementz.

Mengden har ofte sammenheng med hvor aktive mobile vinningskriminelle er, og hvilke ressurser politiet har til å forebygge og etterforske, ifølge Clementz.

- Å ta denne hverdagskriminaliteten på alvor og få dømt innbruddstyvene, har en forebyggende effekt. Vi synes at politiet er blitt bedre til å samordne innsatsen mellom politidistriktene her i Norge og på tvers av grensene i Norden. Mobile vinningskriminelle krysser grensene raskt, og politiets innsats i både Norge og Sverige har innvirkning i begge land på dette området, mener han.

Frende Forsikring erfarer at det ofte er organiserte Øst-Europeiske bander som står bak innbrudd i høytider som jula.

- Et tomt og mørkt hus er et enkelt bytte i jula når eierne har reist på ferie, mener Lassen.

Rysstad ser, som Clementz, at innbruddsstatistikken stadig går nedover.

- Dette, etter en topp for en del år tilbake, da det var Øst-Europeiske bander som herjet, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer