Skadedyrbekjempelse

Rekordmange skjeggkre-saker

Noen fylker har flere skjeggkre enn andre. Nå meldes det samtidig om gjennombrudd i bekjempelsen av skadedyrene.

FUNNET LØSNING: Forsikringsselskapet Norsk Hussopp Forsikring har fått et gjennombrudd i bekjempelsen av skjeggkre i samarbeid med Folkehelseinstituttet. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bare tanken på skjeggkre får det gå kaldt nedover ryggen til de fleste boligeiere, og året som har gått har vært tapetsert med medieoppslag om det svært så uønskede skadedyret.

Dette viser også igjen i tall fra Norsk Hussopp Forsikring:

I fjor ble det meldt inn rekordmange skjeggkre-saker i til sammen 11.000 norske boliger. Økningen var på hele 155 prosent fra året før, og det er forventet at økningen fortsetter i 2020.

Men, frykt ikke. Det har nemlig kommet et gjennombrudd i bekjempelsen av skjeggkreene, som trolig vil føre til at vekstraten avtar.

Forekomsten på landsbasis

Mer om bekjempelsen kan du lese lenger ned i saken, men du er kanskje nysgjerrig på hvor i landet det er funnet flest skjeggkre?

Statistikken viser at det i fjor var høyest forekomst av skjeggkre i daværende Hordaland, Akershus, Rogaland og Oslo, ifølge Norsk Hussopp Forsikring.

- I tettbefolkede områder er det flere tilfeller og større spredning. Det er langt færre saker nordover og i utkantstrøk, sier fagsjef Øyvind Magerøy i forsikringsselskapet til Dinside.no.

Skjeggkreene ble først oppdaget i Norge i 2013. De første tilfellene ble registrert i Rogaland og i Hordaland, og spredde seg raskt utover landet. Skjeggkreene er ufarlige for mennesker og gjør ingen skader på boligene, selv om de kan oppfattes som sjenerende og ubehagelige.

Fakta om skjeggkre

  • Skjeggkre er vingeløse insekter som hører til slekten børstehaler.
  • Voksne individer blir 12-18 mm.
  • Utvikling fra nymfe til voksen tar fra 18 måneder til 3 år.
  • Etter kjønnsmodning kan skjeggkreene leve opptil 7 år og legger ca. 50 egg i året.
  • Insektene livnærer seg på proteiner, karbohydrater og fett, og i mangel på noe annet, papir.
  • Trives best i fuktige omgivelser, men tåler også tørre omgivelser og kan derfor leve i hele boligen

Gjennombrudd tar knekken på 90 prosent av kreene

Norsk Hussopp Forsikring er det eneste forsikringsselskapet i Norge som spesialiserer seg på forsikring av råteskader og skadeinsekter, og i fjor fikk de et gjennombrudd i bekjempelsen av skjeggkre i samarbeid med Folkehelseinstituttet (FHI).

- Sammen med FHI og en faggruppe fra skadedyrsbransjen, utarbeidet vi metoder som tar knekken på hele 90 prosent av skjeggkrebestanden i løpet av kun seks uker, sier Magerøy.

Det gjør at vi nå har fått bedre kontroll på situasjonen og forhåpentligvis får bremset utviklingshastigheten. Veksten vil fortsette i året som kommer men trolig ikke like eksplosivt, fortsetter fagsjefen.

Metoden går ut på at giftig åte punktes ut langs veggene i hele boligen. Det beregnes ett punkt åte per kvadratmeter bolig, altså 100 punkter på 100 kvadratmeter.

Bekjempelse av skjeggkre med forgiftet åte har vist seg å være svært effektivt. I ulike forsøk er åtebekjempelse av skjeggkre testet ut i boligblokk, rekkehus, barnehage, næringslokale og bibliotek, skriver FHI.

GIFTIG AGN: Det har vist seg å være god effekt av å legge ut giftig åte for å bekjempe skjeggkre. Foto: Norsk Hussopp Forsikring.
GIFTIG AGN: Det har vist seg å være god effekt av å legge ut giftig åte for å bekjempe skjeggkre. Foto: Norsk Hussopp Forsikring. Vis mer

Her er et sammendrag av noen resultat:

  • I boligblokk falt skjeggkrebestanden raskt fra høye nivåer med irritasjon for beboere, til nivåer der insektene ikke ble ansett som et problem. Mer enn 90 prosent reduksjon ble oppnådd etter åtte uker, og etter 28 uker ble det ikke observert noen dyr i de 16 leilighetene. Heller ikke etter 56 uker er det observert dyr.
  • I rekkehus ble antall skjeggkre redusert med 76 prosent etter fire uker med punktbehandling. Beboerne beskrev dette som å gå fra å være et synlig, daglig irritasjonsmoment, til at de ikke så dyr i det hele tatt. Etter tolv uker var det oppnådd 90 prosent reduksjon, og i en leilighet ble det da ikke funnet skjeggkre.
  • I barnehage falt skjeggkrebestanden raskt etter første behandling. Målingen etter tolv uker viste en reduksjon i antall observerte skjeggkre på over 90 prosent i barneavdelingene, og i øvrige arealer var det på dette tidspunktet ingen skjeggkre i fellene.

Du kan lese mer om bekjempelse av skjeggkre på FHIs nettside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer