Ren nytelse: Utendørs badstu

Det er ikke bare i Finland at folk liker å svette kollektivt, stuet sammen i et lite rom. Også i Norge er det mange som får et kick av kombinasjonen ekstrem varme etterfulgt av et avkjølende hopp i snøen eller sjøen.

Publisert
Sist oppdatert

Det er snart påske, noe som for mange er ensbetydende med kvalitetstid med familie og venner. Ble du inspirert av vår artikkel om badestamper? En badstue er et fint komplement til badestampen.

Helsebringende badstu

Trenger du en god unnskyldning for å kjøpe en utendørs badstu, kan du jo for eksempel skylde på hvor helsebringende det er. Mens du sitter der og slapper av, jobber nemlig kroppen din hardt med å kvitte seg med både toksiner og kalorier. Kroppen blir renset, du blir mer opplagt og får bedre blodsirkulasjon.

Historisk har badstuen hatt en viktig rolle i å forbedre folkehelsen. På 1920-tallet delte myndighetene ut midler til bygging av lokale badstuer i et forsøk på å innføre bedre hygienevaner. Så sent som på 50-tallet var det enda så som så med renslighet her til lands. "Badesaken" var høyt prioritert, og det ble jobbet iherdig for å folk til å ta i bruk badstuer. Norsk Folkehjelp gikk ut med appeller som "La badstu bli det norske folks bad" og "Vil du bli sterk og sunn? Bruk badstubad hver uke".

Varmt skal det være

Vanlig temperatur i en badstu er omtrent 80 grader, og de færreste klarer å sitte noe særlig mer enn fem minutter av gangen. I serien "Harald gjør ting han ikke kan", deltok Harald Rønneberg fra Senkveld på TV2 i verdensmesterskap i badstusitting i Finland i fjor. Det arrangeres årlig badstu-VM i byen Heinola, og vinneren sitter i overkant av 13 minutter i 110 graders varme og 100 prosent fuktighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer