Renest vask med kjøkkenspray

Men slik får du best glans.

SKINNENDE RENT: For best resultat trenger du to av disse produktene. Foto: Berit B. Njarga
SKINNENDE RENT: For best resultat trenger du to av disse produktene. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingenting er så pent som skinnende rent stål, og mange moderne kjøkken er fulle av det blanke materialet.

Dessverre er ikke flekkete stål like vakkert, og særlig hvitevarer i rustfritt stål synes å være en magnet for fettflekker som ikke vil bort. Så hvordan får man det skinnende rent på best måte?

DinSide har funnet frem kluter, svamper, pusseskinn, kjøkkenspray og et knippe kjerringråd, for å finne den perfekte oppskrift for vask av rustfritt stål.

Slik blir det rent

Vi har testet ut følgende fem produkter som alle skal gi skinnende resultater, de fire sistnevnte er kjerringråd som påstås å gjøre susen på rustfritt stål:

 • Ajax Kjøkken, en spray som anbefales brukt på oppvaskbenk og vask av rustfritt stål, og skal gjøre overflatene skinnende rene.
 • WD-40, en smøreolje som blant annet skal forhindre rust, rengjøre og beskytte, og ifølge egen forpakning kan brukes til uendelig mange formål i hjemmet.
 • Babyolje
 • Olivenolje
 • Symaskinolje
 • Med kjøkkenspray og en svamp ble vasken ren, men manglet den skinnende glansen. Foto: Berit B. Njarga
  Med kjøkkenspray og en svamp ble vasken ren, men manglet den skinnende glansen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


  Ulempen med kjerringråd er at de sjelden kommer med instruksjoner.

  Etter noe prøving og feiling på en utslagsvask på vaskerommet og deretter på selve kjøkkenvasken kom vi likevel fort frem til hvilket av de fem produktene fem som gjorde det renest. Det var nemlig kjøkkensprayen fra Ajax.

  Problemet til både de tre oljene og WD-40, er at de ikke oppløser skittet. Derimot flytter de det bare rundt i vasken - altså fungerer de dårlig til selve rengjøringen av stålet.

  Kjøkkensprayen derimot, løser opp skittet, og gjør susen sammen med en svamp for de verste flekkene. Men Ajax´ såkalte "Ultra shine" uteble, selv om det ble rent.

  Pussing med symaskinolje med en tørr klut og deretter et pusseskinn, gav skikkelig glans. Foto: Berit B. Njarga
  Pussing med symaskinolje med en tørr klut og deretter et pusseskinn, gav skikkelig glans. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


  Les også: Slik får du rene vinduer

  Ikke ett fett

  På den allerede rengjorte vasken testet vi derfor ut olivenolje, babyolje, symaskinolje og WD-40, for å se om noen av kjerringrådene kunne bidra med den ekstra glansen.

  WD-40 sprayet vi på vasken, og tørket av med en tørr klut. Selv om denne gav et greit resultat, gjorde en av oljene en vel så god jobb. Dessuten er innholdet i allround-produktet ikke spesielt velegnet til bruk på kjøkkenet. Vi testet den derfor i utslagsvasken på vaskerommet.

  Symaskinolje anbefales for en skinnende blank kjøkkenvask. Foto: Berit B. Njarga
  Symaskinolje anbefales for en skinnende blank kjøkkenvask. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


  Babyolje, olivenolje og symaskinolje påførte vi kjøkkenvasken med en tørr kjøkkenklut, før vi tilslutt pusset over stålet med et gammeldags pusseskinn. Det var nok med en liten dæsj olje for å få frem glansen i stålet.

  Her var det uten tvil symaskinoljen som gav det mest skinnende, blanke resultatet, som du kan se på bildet til høyre.

  Bortsett fra WD-40 som blant annet selges på bensinstasjoner, fikk vi kjøpt de andre fire produktene på en vanlig matbutikk. De fem produktene koster mellom 25 og 55 kroner hver.

  Les også: Dette er et vidundermiddel

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer