Rennende cisterne

Renner doen, kan regningen komme på mange tusen

Betaler du vann etter forbruk, kan en rennende cisterne i verste fall gi deg en ekstraregning på tusenvis av kroner.

BOLIG: Er cisternen din i orden? Det er viktig, hvis ikke kan du tape tusenvis av kroner. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer
Publisert

Et høyt vannforbruk er ikke bare energikrevende, men kan naturlig nok også gi deg økte utgifter om du har vannmåler.

Det fins enkle måter å kutte vannforbruket på, som å ikke la vannet renne mens du pusser tennene, noe halvparten av befolkningen gjør, viser en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Grohe.

Samtidig kan du ha vannsluk i boligen din, som i verste fall kan tappe deg for mange tusen kroner årlig.

Så mye vann forsvinner

Ifølge Norsk Vann kan et toalett med rennende cisterne føre til at hele 400.000 liter vann går tapt i løpet av et år, noe Rørentreprenørene bekrefter overfor Dinside.

Fagsjef Are Skaar Nielsen forteller at et det går med 60 liter vann per person per døgn til et gammelt klosett, og 40 liter vann per person per døgn til et nyere klosett.

Han forklarer videre at et standard klosett gjerne er koblet med et rør på 10 millimeter som ved ved maks normal vannmengde og trykk gir 0,1 liter vann per sekund. Ved å gange dette tallet med antall sekunder i et år finner man hvor mye vann som kan gå gjennom tilkoblingsrøret, nærmere bestemt 3.153.600 liter.

- Det kan virke som om det er sannsynlig at det kan lekke opp mot 400.000 liter vann per år gitt at det ikke er noen som kontrollerer eller holder noenlunde oversikt over anlegget, sier Skaar Nielsen.

Og det kan koste deg svært dyrt.

20.000 kroner i ekstraregning

Med utgangspunkt i tallet over, har vi regnet oss fram til hva et slikt vanntap fra en rennende cisterne kan koste deg i kroner og øre, dersom du har vannmåler.

Priseksempelet er regnet ut med gjeldende gebyrer i Eidsvoll kommune, en av landets kommuner som krever at innbyggerne har vannmåler, og bostedskommunen til undertegnede.

400 000 liter vann tilsvarer som kjent 400 kubikkmeter (m3).

Per 1 m3 betaler man 14,21 kroner i forbruksgebyr vann og 33,39 kroner i forbruksgebyr avløp.

For 400 kubikkmeter med vann, i tillegg til det andre vannforbruket ditt, betaler du altså 5.684 + 13.356 kroner = 19.040 kroner.

Det er altså ingen tvil om at det lønner seg å få reparert en rennende cisterne så raskt som mulig.

Andre vannsyndere?

Vil du være sikker på at det ikke er lekkasje som fører til ekstrakostnader - eller andre problemer - i boligen din, bør du ta en kikk på vannmåleren din.

- Ved å stenge av alle kraner i huset skal vannmåler stå rolig. Hvis denne fortsetter å registrere forbruk, er det et eller annet sted det er lekkasje. Det enkleste er selvfølgelig om lekkasjen er på et batteri eller i cisternen som du spør om, verre kan det være hvis det er på rør som ligger skjult i bygningskroppen, sier Skaar Nielsen.

Dinside har tidligere skrevet om hvordan gamle kobberrør kan være «tikkende vannbomber»

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer