Rens dusjhodet og slangen fire ganger i året

Folk blir faktisk syke hjemme på badet.

Gørr i dusjen? Når våte flater kjennes glatte og slimete, tyder det på at bakterier og andre mikroorganismer har dannet en hinne (biofilm). Dermed kan det være forhold hvor legionellabakteriene kan trives. Foto: Kristin Sørdal
Gørr i dusjen? Når våte flater kjennes glatte og slimete, tyder det på at bakterier og andre mikroorganismer har dannet en hinne (biofilm). Dermed kan det være forhold hvor legionellabakteriene kan trives. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke ble det klart at en mann i Trondheim hadde fått legionellasmitte, og at smittekilden sannsynligvis var hans egen dusj. Varmtvannsanlegget i en høyblokk viste seg å ha for høye verdier av legionellabakterier, og alle beboerne måtte desinfisere dusjene sine som et av leddene i smittebekjempelsen.

Og det er ikke rart at noe av det første som sjekkes er vannanlegget hjemme hos folk som har blitt syke. Ifølge Folkehelseinstituttet, er dusjen hjemme sannsynligvis den mest vanlige smittekilden for legionærsykdom i Norge.

Når renset du dusjslangen og dusjhodet sist?

Få også med deg testen av vaskemidler med polish.

Smitter kun fra små vanndråper - som i dusjen

Legionella smitter ved innånding av fine, svevende vanndråper (aerosoler) som er forurenset med bakteriene. Den smitter ikke fra menneske til menneske, og den smitter ikke fra vann som renner rett fra kranen.

Smitte kan bare skje dersom det dannes små vanndråper, og størst risiko for dette i private hjem, har man i dusjen og eventuelt boblebadet - altså på badet.

Smittefaren kan reduseres ved hjelp av enkle tiltak. Nasjonalt folkehelseinstitutt har utarbeidet informasjon om hvordan man kan forebygge smitte hjemme hos seg selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer