Rens dusjhodet og slangen fire ganger i året

Folk blir faktisk syke hjemme på badet.

Gørr i dusjen? Når våte flater kjennes glatte og slimete, tyder det på at bakterier og andre mikroorganismer har dannet en hinne (biofilm). Dermed kan det være forhold hvor legionellabakteriene kan trives. Foto: Kristin Sørdal
Gørr i dusjen? Når våte flater kjennes glatte og slimete, tyder det på at bakterier og andre mikroorganismer har dannet en hinne (biofilm). Dermed kan det være forhold hvor legionellabakteriene kan trives. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke ble det klart at en mann i Trondheim hadde fått legionellasmitte, og at smittekilden sannsynligvis var hans egen dusj. Varmtvannsanlegget i en høyblokk viste seg å ha for høye verdier av legionellabakterier, og alle beboerne måtte desinfisere dusjene sine som et av leddene i smittebekjempelsen.

Og det er ikke rart at noe av det første som sjekkes er vannanlegget hjemme hos folk som har blitt syke. Ifølge Folkehelseinstituttet, er dusjen hjemme sannsynligvis den mest vanlige smittekilden for legionærsykdom i Norge.

Når renset du dusjslangen og dusjhodet sist?

Få også med deg testen av vaskemidler med polish.

Smitter kun fra små vanndråper - som i dusjen

Legionella smitter ved innånding av fine, svevende vanndråper (aerosoler) som er forurenset med bakteriene. Den smitter ikke fra menneske til menneske, og den smitter ikke fra vann som renner rett fra kranen.

Dusjen hjemme er sannsynligvis den mest vanlige smittekilden for legionærsykdom i Norge


Smitte kan bare skje dersom det dannes små vanndråper, og størst risiko for dette i private hjem, har man i dusjen og eventuelt boblebadet - altså på badet.

Smittefaren kan reduseres ved hjelp av enkle tiltak. Nasjonalt folkehelseinstitutt har utarbeidet informasjon om hvordan man kan forebygge smitte hjemme hos seg selv.

Les mer på Folkehelseinstituttets nettsider.


Hva er Legionella?

Legionærsykdom er en alvorlig lungebetennelse med høy dødelighet. Den forekommer heldigvis sjelden. Selv om man har pustet inn legionellabakterier, er det liten risiko for at unge og ellers friske personer blir syke med legionærsyken. Sykdommen behandles med antibiotika.

Pontiacfeber er en mindre alvorlig, influensalignende sykdom. Den rammer like gjerne unge som gamle og syke, og nesten alle som blir utsatt for smitten, blir syke. De syke trenger vanligvis ingen behandling.
Kilde: Folkehelseinstituttet


Dette må du gjøre

Du skal være spesielt oppmerksom på bakterier dersom temperaturen i varmtvannstanken har vært under 70 grader. Det er også spesielt lurt å rense dusjhoder og slanger etter en ferie, hvis du har vært borte og dusjen ikke har vært benyttet på en stund.

Men generelt sett anbefaler Folkehelseinstituttet likevel at du tar dine forholdregler og utfører det som beskrevet nedenfor og vist i videoen, fire ganger per år:

  • Sørg for at temperaturen i varmtvannsledningene holder seg over 60 grader, og at temperaturen i berederen er minst 70 grader. Ved temperaturer over 70 grader vil legionellabakteriene dø raskt. At temperaturen er høy nok kan enkelt sjekkes med et termometer.
  • Foreta en gjennomspyling av dusjen med 70 graders vann i fem minutter fire ganger i året, og regelmessig gjennomspyling med varmt vann på 60 grader, for eksempel etter hver dusj.
  • Dersom varmtvannsberederen har vært skrudd av i kortere eller lengre tid, må det ikke brukes vann derfra til dusjing før vanntemperaturen har nådd opp til 70 grader.
  • Dusjslanger og -hoder kan, i tillegg til eller i stedet for varmebehandling, demonteres og desinfiseres med husholdningsklor. To korker til ti liter vann er tilstrekkelig styrke.
  • Visste du at klor også kan få blomsterbuketten til å vare lenger?

  • Sørg for at hele dusjslangen og dusjhodet blir fylt med denne blandingen, og la det stå i 30 minutter.
  • Klorrester og løsnet slam spyles ut før bruk.
  • Det er lurt å foreta behandlingen før man tar dusjene i bruk etter en ferie.
Her ser du hvordan du går frem for å rense dusjhodet.

Andre smittesteder

Legionellabakterier kan også formere seg i andre aerosoldannende innretninger, som luftfuktere, utstyr for hagevanning, høytrykkspylere, innendørs fontener som danner vannsprut og sprayflasker for dusjing av planter etc., hvis de blir stående med lunkent vann. Under uheldige omstendigheter kan derfor mennesker bli utsatt for aerosol med legionellabakterier når slikt utstyr brukes.


Når våte flater kjennes glatte og slimete, tyder det på at bakterier og andre mikroorganismer har dannet en hinne (biofilm). Dette gir forhold hvor legionellabakteriene kan trives.

Du har ansvaret i din leilighet

Dersom du bor i en leilighet i et borettslag, er det fremdeles du som har ansvaret for rengjøring av dusjhoder og gjennomstrømning av vann med tilstrekkelig høy temperatur dersom vannet har stått en stund. Styret i borettslaget er ansvarlig for å legge forholdene til rette slik at hver enkelt borettshaver selv kan gjennomføre de nødvendige tiltak, men gjennomføringen er man selv ansvarlig for.

Les også: Nye krav til felleskostnader i borettslag

Deler av artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer