Rens sluket før ferien

Gjelder ikke deg, sier du?

Propper i sluket ditt kan gjøre ugagn når du inntar dusjen etter ferien. Foto: SINTEF Byggforsk
Propper i sluket ditt kan gjøre ugagn når du inntar dusjen etter ferien. Foto: SINTEF Byggforsk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Sluk som ikke renses jevnlig fylles gradvis opp med hår, smuss og fett. Særlig i perioder uten vanntilførsel kan denne materien stivne og tette deler av slukets utløp, sier Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

Sluk tilknyttet dusj eller dusjkabinett vil ofte ikke ha nok vanntilførsel i dagligbruk til at de blir selvrensende. Når du så tar dusjen i bruk etter ferien, risikerer du at vannet flyter ut over gulvet på grunn av trang eller tett sluk, og dette øker sjansen for vannskader i konstruksjonene.

– Trøsten er at det ikke koster noe å unngå en slik ubehagelig opplevelse. Renser du sluket før du drar, er du sikret mot oversvømmelse når du kommer hjem, sier Fiskum.

For å være på den sikre siden bør sluket renses en gang i året. Bruk en engangshanske og plukk ut "pluggene" anbefaler SINTEF. Alternativt kan du prøve noen av disse rensemetodene.

Det er ikke bare tette sluk som gir deg vannskader. Her er vannskadeverstingene i hjemmet ditt.

Jo, det kan gjelde deg!

Tips for å redusere faren for vannskader:

- Steng hovedstoppekran når du er bortreist.

- Kjør oppvask- og vaskemaskiner kun når det er noen hjemme.

- Frostskader ødelegger rørene - skjerm for

kald trekk og frost rundt vannrørene.

- Rens slukene i huset minst en gang hvert år.


Hver dag tar 250 husstander kontakt med sitt forsikringsselskap på grunn av vannskader i boligen, i følge SINTEF. I snitt vil det oppstå vannskade i hver bolig hvert 20 år, og eldre installasjoner er mer utsatt enn nye.

Unngå vannskader i ferien: Du glemmer vel ikke dette før du drar?

Når uhellet er ute

Kommer du hjem til vannskade? Da har SINTEFs vannskadekontor utarbeidet følgende huskeliste:

  1. Steng hovedstoppekranen
  2. Ring nærmeste brannstasjon eller forsikringsselskap for hjelp til å få bort vannet. Eventuelt kan du kontakte et skadebegrensningsfirma eller et rørleggerfirma.
  3. Berg verdifulle gjenstander og løsøre over i tørre rom. Tenk spesielt på viktige papirer og teknisk utstyr oa. som ikke tåler vann.
  4. Start så med å tørke opp/fjerne vannet. Ikke vent på skadehjelperne, selv om du har kontaktet dem.

Hva dekker forsikringen?

Alle hjemforsikringer dekker kostnader ved skader som følge av plutselig og uforutsett vannlekkasje fra boligens rørsystem. Det samme gjelder for skade som skyldes at avløpsvann trenger inn i bygningen.

Ofte vil også vannskadene gjøre det umulig å bo i boligen i en periode. Opplever du dette, vil forsikringsselskapet i enkelte tilfeller dekke kostnader ved opphold utenfor hjemmet.

Artikkelen oppdatert sist 18. juli 2012

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer