Rens sluket nå!

Glemte du å gjøre rent før ferien er det ekstra viktig at du gjør det i dag.

Synes du det er ekkelt å rense sluket, kan du bruke gummihansker. Og det tar kortere tid, jo oftere du gjør jobben. Foto: SINTEF Byggforsk
Synes du det er ekkelt å rense sluket, kan du bruke gummihansker. Og det tar kortere tid, jo oftere du gjør jobben. Foto: SINTEF Byggforsk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nei, det er ikke det du har lyst til å gjøre når du kommer hjem fra ferie. Men det er noe av det viktigste du gjør.

– Sluk som ikke renses jevnlig fylles gradvis opp med hår, smuss og fett. Særlig i perioder uten vanntilførsel kan denne materien stivne og tette deler av slukets utløp, har Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk tidligere sagt til DinSide.

Det er ikke bare tette sluk som gir deg vannskader. Her er vannskadeverstingene i hjemmet ditt.

Sluk tilknyttet dusj eller dusjkabinett vil ofte ikke ha nok vanntilførsel i dagligbruk til at de blir selvrensende. Når du så tar dusjen i bruk etter ferien, risikerer du at vannet flyter ut over gulvet på grunn av trang eller tett sluk, og dette øker sjansen for vannskader i konstruksjonene.

– Trøsten er at det ikke koster noe å unngå en slik ubehagelig opplevelse. Renser du sluket før du drar, er du sikret mot oversvømmelse når du kommer hjem, sier Fiskum.

Når uhellet er ute ...

Kommer du hjem til vannskade? Da har SINTEFs vannskadekontor utarbeidet følgende huskeliste:

  1. Steng hovedstoppekranen
  2. Ring nærmeste brannstasjon eller forsikringsselskap for hjelp til å få bort vannet. Eventuelt kan du kontakte et skadebegrensningsfirma eller et rørleggerfirma.
  3. Berg verdifulle gjenstander og løsøre over i tørre rom. Tenk spesielt på viktige papirer og teknisk utstyr oa. som ikke tåler vann.
  4. Start så med å tørke opp/fjerne vannet. Ikke vent på skadehjelperne, selv om du har kontaktet dem.


For å være på den sikre siden bør sluket renses en gang i året. Bruk en engangshanske og plukk ut "pluggene" anbefaler SINTEF. Alternativt kan du prøve noen av disse rensemetodene.

Hva dekker forsikringen?

Alle hjemforsikringer dekker kostnader ved skader som følge av plutselig og uforutsett vannlekkasje fra boligens rørsystem. Det samme gjelder for skade som skyldes at avløpsvann trenger inn i bygningen.

Ofte vil også vannskadene gjøre det umulig å bo i boligen i en periode. Opplever du dette, vil forsikringsselskapet i enkelte tilfeller dekke kostnader ved opphold utenfor hjemmet.

Glemmer du å ta sluket? Et smart triks er å bruke oppvaskbørsten før du kaster den.

Deler av artikkelen er tidligere publisert på DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer