Rentemøtet påvirker ikke boligprisene

Eksperter tror ikke boligmarkedet vil bli påvirket av dagens rentebeslutning

Et av tiltakene NBBL vil ha støtte til er bygging av heis i boligblokker som går over fire etasjer. Foto: Colourbox.com
Et av tiltakene NBBL vil ha støtte til er bygging av heis i boligblokker som går over fire etasjer. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I det øyeblikket markedet har grunn til å tro at nå er renten på normalnivå vil situasjonen i markedet snu. Finn Tveter, NEF


I dag ble det klart at Norges Bank lar renten stå stille for denne gangen. Signalene fra Norges Bank om styringsrenten er vanligvis med å påvirke kjøpekraften og selgelysten i boligmarkedet. Denne gangen er riktignok eksperter i boligmarkedet samkjørte om hvordan effekt dagens rentemelding har for boligmarkedet.

- Det var så ventet at det vil ikke bety noe som helst for boligmarkedet, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret.

Hva er boligen din verdt?

Han får støtte av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF). Leder Christian Dreyer tror på liten renteeffekt.

- Hadde vi fått en renteoppgang, hadde det nok fått konsekvenser. Men det at renten holdes i ro, det var som forventet, sier Dreyer.

Han mener Norges Banks avgjørelse var den eneste riktige for å prøve å skape stabilitet i boligmarkedet.

- Markedet trenger forutsigbarhet og stabilitet. En rentejustering nå hadde vært veldig uklokt, fordi den ville skapt usikkerhet og uro, sier Dreyer.

Blir det krise i boligmarkedet?

Usikkerhet fremover

Direktør Finn Tveter i NEF mener heller ikke situasjonen i boligmarkedet har endret seg etter rentemøtet.

- Det har vært en usikkerhet med hensyn til fremtiden før dette rentemøtet. Slik var det før rentemøtet, slik er det også etter rentemøtet. Hovedstyret avlyser ikke fremtidige renteøkninger. De ga ingen klare pekepinner. Nå fortsetter usikkerheten fremover, sier Tveter.

- Totalt sett vil det i hvert fall ikke bety noe negativt for boligmarkedet at renten står stille.

Olav Thon tror på boligopptur

Normalt rentenivå

Tveter presiserer at selv om mange mener at renten er altfor høy, er ikke nivået unormalt høyt.

- Man opptrer i markedet som om renten er svært høy. Det er den jo ikke. Renten er omtrent på normalnivå, omtrent som i 2004. Det som gjør at vi føler at renten er høy, er at den har gått opp fra et unormalt lavt nivå. I det øyeblikket markedet har grunn til å tro at nå er renten på normalnivå vil situasjonen i markedet snu, forklarer Tveter.

Han drar paralleller med det som skjedde mot slutten av 1980-tallet.

- I 1987-88 da boligprisene snudde lå renten på 14-15 prosent. Da gikk likevel boligprisene kraftig opp med 23-30 prosent. Nå har vi et helt annet rentenivå, som gir en helt annen belastning på forbrukeren, sier Tveter.

Dette skjedde med boligprisene i august

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer