- Renten bør snart settes opp

Norges Eiendomsmeglerforbund håper renten ikke blir liggende lenge på et lavt nivå.

Foto: Colourbox.com og NEF
Foto: Colourbox.com og NEF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det rentemøte i Norges Bank. Makroøkonomer DinSide har snakket med venter at sentralbanksjef Svein Gjedrem setter ned styringsrenten.

Men Norges bank bør muligens passe seg for ytterligere kutt i styringsrenten. Leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) advarer Gjedrem og hans kolleger om konsekvensene av lav rente på boligmarkedet.

- Styringsrenten kommer sikkert til å bli satt ned på onsdag, og det er det mange gode grunner til, men for boligmarkedets del bør renta settes opp om ikke altfor lenge, sier Christian Dreier til DinSide.

Han begrunner dette med at markedet kan komme til å løpe løpsk dersom rentenivået holdes på det unormalt lave nivået det ligger på i dag.

- Vi ønsker ikke en rente ned på dette nivået, fordi det skaper en boligprisoppgang som vi ikke vil ha i dette landet. Hvis vi får en prisoppgang som er sterkere enn hva vi tåler, kan det skape en boligboble, sier Dreyer.

Boligprisene steg i april

Ikke bare boligpriser

Dreyer presiserer at rentebeslutningen blir tatt på bakgrunn av flere faktorer enn bare boligprisene.

- Det er nok vondt for Gjedrem å sette ned renten når han ser på boligprisene, men renten er et verktøy for mye mer enn bare boligprisene, sier Dreier.

Han sier at i det en har kontroll arbeidsledigheten, og ser at denne ikke øker, bør en gjøre noen grep om renten.

Analytiker Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret håper også på at rentebunnen snart er nådd.

- Renten har ikke bare til hensikt å virke mot boligmarkedet, så det er nok litt nærsynt. Det er en helhetlig pakke, og en lang rekke andre forhold som spiller inn, sier Øye til DinSide.

Han tror også på rentenedsettelse i dag, selv om han helst hadde sett at den ble holdt i ro.

- Om renten ikke hadde blitt satt ned, hadde det vært et sterkere signal om at vi snart nærmer oss bunnen. Det ville virke positivt på markedet, sier Øye som tror en pustepause i styringsrenten kunne stabilisert boligmarkedet.

Liten betydning så langt

Da boligprisstatistikken for april ble lagt frem tidligere denne uken pekte pilene opp 2 prosent i landsgjennomsnitt. Dreyer hevdet da at de hyppige rentenedsettelsene siden senhøsten i fjor ikke kunne ta æren for oppsvingen i boligmarkedet.

- Jeg tror ikke renten først og fremst er hovedgrunnen. Folk er ikke irrasjonelle i forhold til at renten settes ned, de ser at renten skal opp igjen når norsk økonomi begynner å rulle.

Dreyer mener også at de fleste setter rentegevinten på bok i stedet for å investere.

- Renten har ikke ordentlig begynt å ta tak. De aller fleste sparer fremdeles i de få månedene vi har kjent på kroppen at renten har gitt oss bedre økonomi, sier Dreyer.

- Det viktigste er at folk flest har en veldig bra økonomisk situasjon. Vi ser at finanskrisen skapte en stopp i folks tanker om å flytte på seg, men det er faktisk slik at folk har behov for å flytte på seg i dette landet, sier Dreyer.

Sjeføkonom Øystein Dørum i Dnb Nor Markets er ikke enig med Dreyer at rentenedsettelsene ikke har vært svært viktig for at boligprisene har gått opp.

- Det jeg tror vi nå ser er effekten av at boliglånsrenten nå er halvert siden i fjor høst, sier Dørum til Nrk.

Han tror på rentenedsettelse fra Norges Bank i dag, som han regner med vil slå positivt inn på markedet. Men han advarer mot en svært mørk sky som ligger og som kan slå ut mot en oppadgående prisutviklingen.

- Vi har ennå til gode å kjenne på effektene av den økningen i arbeidsledigheten vi har fått og som vil komme, sier Dørum til Nrk.

Nyttige verktøy:
>> EIE ELLER LEIE? Sjekk her!
>> Hvor mye er boligen din verdt?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer