Ribber boligen før overtakelse

Mange boligselgere fjerner løsøre og tilbehør som etter vanlige regler skal følge boligen.

... og hvor ble det av bokhyllen alle bøkene skulle stå i? Foto: iStockphoto.com
... og hvor ble det av bokhyllen alle bøkene skulle stå i? Foto: iStockphoto.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som hovedregel skal alt som er fastmontert skal følge med boligen ved salg. Det er det ikke alle som respekterer. Mange får seg en ubehagelig overraskelse den dagen de overtar sin nye bolig.

– Vi har opplevd at selger har rullet med seg vegg til vegg-tepper, skrudd ned veggfaste skap på badet og tatt med seg doble vinduer. Sånt er frustrerende for en ny eier, sier fagansvarlig Magne Blindheim i Eie Eiendomsmegling til Newswire.

Les mer om hva som skal følge med boligen

Tok 19 panelovner

En oversikt fra Norwegian Claims Link AS, som behandler klagesaker der det er tegnet eierskifteforsikring, bekrefter at løsøre og tilbehør skaper konflikter.

Dette skal følge med boligen:

Ifølge avhendingsloven skal blant annet all innredning som er fastmontert eller spesialtilpasset bygningen eller rommene følge med, med mindre annet er avtalt. Dette omfatter blant annet:
 • Heldekkende tepper, uansett festemåte
 • Varmekilder: Ovner, kaminer og panelovner, uansett festemåte. Varmeovner på hjul medfølger likevel ikke. Dersom beboelsesrom mangler oppvarming, skal dette fremgå av salgsoppgaven
 • TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenner (dersom tuneren ikke følger med må dette særskilt angis i salgsoppgaven). Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeanordning følger ikke med
 • Baderomsinnredning: Badekar, dusjkabinett, speil, hyller, håndkle- og glassholdere samt såkalt baderomsinnredning, herunder overskap
 • Speilfliser uansett festemåte
 • Skap: Garderobeskap, kjøkkeninnredning etc, selv om disse er løse. Vitrineskap, skjenk og lignende som ikke er en del av innredningen, følger ikke med
 • Markiser, persienner og gardinoppheng
 • Integrerte hvitevarer
 • Avtrekksvifter av alle slag
 • Armatur: Kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte spotlights, oppheng, skinner samt utelys og hagebelysning
 • Boligalarm (der denne er knyttet til en avtale forutsettes det at avtalen kan overdras til kjøper)
 • Utvendige søppelkasser og eventuelt holder til disse
 • Postkasse
 • Planter, busker og trær som er plantet på tomten eller i fastmonterte kasser og lignende
 • Flaggstang og fastmonterte Tørkestativ
 • Olje-/Parafinfat. Eventuell beholdning av parafin/fyringsolje avregnes direkte mellom partene per overtakelsesdato
 • Stige: Brannstige og lignende der dette er påbudt, jf kapittel 2 i Forskrift om brannforebyggende tiltak. Feiestige der dette er påbudt, jf kapittel 2 i Forskrift om brannforebyggende tiltak
 • Brannslukningsapparat/brannslange og røykvarsler er påbudt, jf Lov om brann- og eksplosjonsvern § 6, 1. ledd. Det er hjemmelshavers og brukers plikt å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor følge med ved salg av eiendom
Ønsker du å ta med deg noe av dette, lar det seg selvfølgelig gjøre, så lenge du spesifiserer det i prospektet.

Kilde: NEF, DinSide


– De fleste saker avgjøres før de kommer til oss, men vi behandler 150 til 300 saker i året. Antallet har gått noe ned de siste årene, trolig på grunn av klarere regler og bedre informasjon fra meglerne, sier leder for skadeavdelingen i Norwegian Claims Link, Bård Sæther.

Han bekrefter at selgere av og til fjerner de utroligste ting før overtakelse.

– I ett tilfelle skrudde selger ned 19 panelovner og nektet å gi dem tilbake. En annen fjernet et fastmontert speil som han mente var personlig. Å demontere parabolantennen er det også noen som forsøker seg på, sier Sæther.

Disse boligklagene fikk medhold

Gråsoner

Lamper, bokhyller og skap har vist seg å være vanskelige gråsoner.

– Hovedregelen er at fastmontert belysning og de fleste typer garderobeskap og kjøkkeninnredning skal være på plass ved overtakelse, sier Blindheim.

Utendørs har mange huseiere vanskelig for å la potter og spesielle rosebusker bli værende når de flytter.

– Her er det nok et visst rom for skjønn, men hovedregelen er at planter og busker skal bli stående. Det samme gjelder flaggstang, postkasse, søppelkasse og fastmonterte tørkestativ, selv om noen selgere gjerne vil ha med slike ting også, sier Magne Blindheim.

Les alt om å kjøpe bolig på DinSide

Avtal på forhånd

Kjøper og selger har i utgangspunktet full avtalefrihet om hva slags løsøre som omfattes av salget.

– Men hvis selger vil unnta tilbehør som vanligvis følger boligen og som var synlig ved visning, må det tas klare forbehold, sier Magne Blindheim i Eie Eiendomsmegling.

Reglene for hva som følger boligen varierer fra land til land.

– I Italia tar selger med seg kjøkkeninnredningen. Det samme gjelder Brasil. Der er det i tillegg uvanlig at baderomsinnredningen medfølger. Slike forskjeller gjør det særlig viktig å klargjøre reglene hvis kjøpers eller selgers tidligere erfaring med eiendomshandel knytter seg til andre land enn Norge, sier Blindheim.

Kilde: Newswire

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer