Ridder av den vakre stol

Møbeldesigner Hans Brattrud har blitt tildelt Kongens fortjenestemedalje i gull.

Publisert
Sist oppdatert
Scandia-stolen er en internasjonal klassiker, og har vært brukt i scenografien på "Sex og singelliv" samt filmen "The Hours".


Brattrud er mannen bak noen av Norges vakreste møbler; stolserien Scandia.

Til tross for en beskjeden produksjon er Brattrud en av de norske designerne som er mest kjent internasjonalt. Scandiastolen ble til som en skoleoppgave i 1957, og har siden høstet en rekke priser.

Hans Brattrud og spisestuestolen Scandia Jr. Foto: Inside Norway Foto: Inside Norway
Hans Brattrud og spisestuestolen Scandia Jr. Foto: Inside Norway Foto: Inside Norway Vis mer


I 2003 relanserte den lille norske produsenten Fjordfiesta klassikeren, som spisestuestol, avlastningsstol og loungestol.

Les mer om designklassikerne: Klassikeren

Teknikken som er brukt i produksjonen, høyfrekvenslaminering, var så avansert da stolen ble tegnet at det ikke var mulig å gjennomføre kommersielt før et par år senere.

Scandia var den første stolen som ble produsert ved hjelp såkalt høyfrekvenslaminering i Norge, og nettopp ulike lamineringsteknikker står igjen som et av de mest karakteristiske trekkene ved norsk og skandinavisk møbeldesign på 50- og 60-tallet.

Nettopp lamineringsteknikker skulle komme til å bli et kjennetegn på norsk møbelproduksjon på femti- og sekstitallet. Flere andre designikoner fra Scandinavian Design-epoken er fremstilt i liknende prosesser.

Test deg selv: Skandinavisk design

Kongens Fortjenestemedalje i Gull

 • Den 8. høyeste norske orden
 • Stiftet av Kong Haakon i 1908
 • Gis for langvarig innsats og pionerarbeid innenfor kunst, kultur og vitenskap, og dessuten for sosialt og humanitært arbeid av samfunnsmessig verdi og av landsomfattande rekkevidde.

 • Scandia-stolen er en internasjonal klassiker. Den finnes i en rekke museer og restauranter over hele verden, og den har vært brukt i scenografien på "Sex og singelliv" samt filmen "The Hours".

  Brattrud har tilbrakt det meste av sitt yrkesaktive liv som gründer, daglig leder og oppfinner. Før han avsluttet yrkeskarrieren i kommunal virksomhet, blant annet som teknisk sjef.

  Medaljen ble overrakt i dag av fylkesmannen i Oppland, Kristin Hille Valla, på Brattruds hjemsted Dokka i Nordre Land.

  Kilde: Inside Norway


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer