Ridder av den vakre stol

Møbeldesigner Hans Brattrud har blitt tildelt Kongens fortjenestemedalje i gull.

Publisert
Sist oppdatert

Brattrud er mannen bak noen av Norges vakreste møbler; stolserien Scandia.

Til tross for en beskjeden produksjon er Brattrud en av de norske designerne som er mest kjent internasjonalt. Scandiastolen ble til som en skoleoppgave i 1957, og har siden høstet en rekke priser.

I 2003 relanserte den lille norske produsenten Fjordfiesta klassikeren, som spisestuestol, avlastningsstol og loungestol.

Les mer om designklassikerne: Klassikeren

Teknikken som er brukt i produksjonen, høyfrekvenslaminering, var så avansert da stolen ble tegnet at det ikke var mulig å gjennomføre kommersielt før et par år senere.

Scandia var den første stolen som ble produsert ved hjelp såkalt høyfrekvenslaminering i Norge, og nettopp ulike lamineringsteknikker står igjen som et av de mest karakteristiske trekkene ved norsk og skandinavisk møbeldesign på 50- og 60-tallet.

Nettopp lamineringsteknikker skulle komme til å bli et kjennetegn på norsk møbelproduksjon på femti- og sekstitallet. Flere andre designikoner fra Scandinavian Design-epoken er fremstilt i liknende prosesser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer