Rike jukser mest med el-anlegget

Jo mer du tjener, jo større er sannsynligheten for at du selv fikser el-anlegget.

Det er fem prosent flere med inntekt over 800.000 som flikker på el-installasjoner, enn dem som tjener under 400.000 kroner i året.  Foto: Colourbox.com
Det er fem prosent flere med inntekt over 800.000 som flikker på el-installasjoner, enn dem som tjener under 400.000 kroner i året. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse fra TrygVesta viser at så mange som en av syv selv utfører elektrisk arbeid som de skulle brukt elektriker til. Og det er de rikeste som oftest kobler ulovlig, skriver forsikringsselskapet i en pressemelding.

Les også: Ikke kjøp dette på Clas Ohlson

- Det er underlig at de som har best forutsetning for å betale for arbeidskraften ikke gjør det, sier Espen Jensen, ansvarlig for skadeoppgjør i TrygVesta.

Og det er ikke nødvendigvis pengenød som fører til at man selv tar skrutrekker'n i egen hånd. For jo høyere inntekt, jo større er sjansen for at man selv gjør elektrisk arbeid.

Blant de spurte, var det 13 prosent av dem med inntekt under 400.000 kroner som har gjort slikt arbeid, i gruppen som tjener fra 400-799.000 kroner er det 15 prosent, mens hele 18 prosent av de som tjener over 800.000 kroner innrømmer å ha gjort ulovlig elektrisk arbeid.

– Mange er åpenbart ikke klar over risikoen ved å utføre elektriske arbeider de ikke er kvalifisert for, sier Espen Jensen.

En av tre skifter brytere selv

Norsk Brannvernforbund advarer også mot å leke elektriker. En undersøkelse fra If som ble fremlagt tidligere i høst, viser at en av tre nordmenn tror det er lov å skifte veggfaste stikkontakter og brytere selv. Tilnærmet like mange har også gjort dette selv i løpet av de siste årene, til tross for at slikt arbeid kun skal utføres av autoriserte el-installatører.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer