RiksTVs opptaksboks testet

Boksen fra Grundig er enkel i bruk, også for de som ikke bryr seg om teknikk.

Publisert
Sist oppdatert

En ting er å kunne få inn TV i det hele tatt, ettersom det analoge bakkenettet slukkes. Men det beste med digitalTV er å få programoversikten på skjermen pluss pause og opptaksmuligheter.

Spesielt pausemuligheten åpner en ny verden for mange, ikke minst for dem som ikke har vært så veldig interesserte i teknikk tidligere (blinkende 12:00 på VHS-opptakeren...). Hvis du får besøk, telefon eller har andre grunner til å reise deg opp fra godstolen, så trykker du bare pauseknappen. Så kan du fortsette der du slapp når det måtte passe.

Med programoversikt på skjermen er det bare å velge et program i oversikten og trykke OK to ganger. Du behøver ikke å stille inn kanal og tider, det gjøres automatisk.

RiksTVs opptaksboks testet


For noen uker siden lanserte RiksTV den første godkjente PVR (Personlig Video Recorder), en Grundig DTR8860. Den er en fullverdig dekoder og har selvsagt to tunere for opptak av annen kanal enn den man ser på (eller kanskje to kanaler hvis man ikke forsøker å se på en tredje, vi kommer tilbake til dette senere i artikkelen), og en harddisk på hele 500 GB, som gir opptil 370 timer opptak, foreløpig satt opp til å kunne håndtere programmer inntil 7 dager fram i tid.

RiksTVs opptaksboks testet


Opptakeren er utstyrt med SCART, komponent (RGB) og HDMI-utganger til TV, samt analog og digital lyd (optisk SPDIF).

Det er også en nettverksport samt USB-port bak på opptakeren, men disse har foreløpig ingen funksjon.

Vi testet med liten inneantenne

Mottaksforholdene varierer utover landet, vi testet fra Høybråten øverst i Groruddalen hvor det skal være gode mottaksforhold. Der huset ligger er det fri sikt både til Furuset og nedover dalen mot Bjerke.

Utsikt nedover Groruddalen, dampen fra Brobekk midt i bildet...
Utsikt nedover Groruddalen, dampen fra Brobekk midt i bildet... Vis mer


Antennen vi brukte var en liten, aktiv plateformet inneantenne fra Clas Ohlson til 159 kroner. Den ble først plassert i vinduet rettet sør-vestover.

Oppstart av boksen var ukomplisert, med gode veiledninger underveis. Vi koblet den til HDMI på vår Panasonic plasma og fikk riktig bilde med en gang. Etter noen få minutter hadde den søkt etter kanaler og vi satt igjen med et lite knippe fra NRK, diverse lokalTV stasjoner, TV3 og et par andre. I tillegg ble det funnet en del radiokanaler.

Det var altså noe som manglet.

Dette var omtrent de kanalene du får uten abonnement, og her manglet både TV2, Discovery etc.

Vi sjekket at kortet sto riktig og kjørte kanalsøket en gang til uten at det dukket opp noe nytt.

Neste skritt var å endre plasseringen av antennen, nå vinklet vi den mer mot syd. Da vi nå kjørte kanalsøket fikk vi opp alle kanalene, de ekstra kanalene lå på et annet frekvensområde som vi ikke hadde dekning for med den første plasseringen.

Det skulle altså bare 5 cm vridning til for å få med seg hele kanalpakken.

Antennen har en "pen" forside, men denne måtte stå rettet mot senderen. Vi måtte nøye oss med å se baksiden i vinduskarmen...

Forsiden av antennen ser ok ut, men da får vi ikke noe signal
Forsiden av antennen ser ok ut, men da får vi ikke noe signal Vis mer
Fuglene får gleden av forsiden, vi får nøye oss med baksiden og signal til RiksTV-boksen
Fuglene får gleden av forsiden, vi får nøye oss med baksiden og signal til RiksTV-boksen Vis mer
Signalstyrken/kvaliteten på de to frekvensområdene var ikke like god hele tiden, men det ser ikke ut til å bety noe i praksis. Det er forskjellig bildekvalitet på kanaler og på de forskjellige programmene, men det skjer før signalene kommer til RiksTV. Amerikanske serier og programmer på TV3 f.eks. har typisk langt dårligere bildekvalitet enn egne produksjoner fra NRK og TV2. Slik er det også hos de andre TV-leverandørene, som Get, Canal Digital og Viasat.

RiksTVs opptaksboks testet
RiksTVs opptaksboks testet
Oversiktelig og praktisk?

Når kanalene er vel på plass kan du velge kanal med å zappe på gamlemåten med kanal opp/ned, men det er ikke like raskt som på analoge TV'er. Kanalnummer kan tastes inn, du kan få opp en liten liste på skjermen, men er du blant de som liker å organisere kan du legge inn favorittkanalene dine i favorittlisten. Flere av disse kan lagres, alle i familien har muligens ikke de samme favorittkanalene...

Det vi savner i oversikten er oversikt over hva som skjer på flere kanaler samtidig. Velger du kanal på høyre side ser du hva som sendes på denne. Andre opptaksmaskiner (f.eks. de fra Get - skjermbilde fra HD-PVR underst) viser hva som skjer på en tidsakse bortover og i kanalene nedover. Det gir mer informasjon.

Programgiode fra Grundig/RiksTV
Programgiode fra Grundig/RiksTV Vis mer


RiksTVs opptaksboks testet


En annen ting som vi ikke ble begeistret over var at det ikke er mulig å ta opp to programmer samtidig, selv om boksen har to tunere. Det går fint an å se på ett program mens man tar opp et annet, men du kan du ikke forhåndsvelge å ta opp to samtidige programmer.

Det du derimot kan gjøre er å ta opp et program mens du ser på et annet, og så sette det programmet du ser på i pause. Men "pauseopptaket" havner da ikke i Mitt Arkiv hvor alle opptakene lagres.

Her er opptakeren i pausemodus mens et annet program tas opp på en annen kanal
Her er opptakeren i pausemodus mens et annet program tas opp på en annen kanal Vis mer


Her er det rom for en oppgradering, det burde være mulig siden boksen faktisk klarer å ta opp to programmer samtidig. Den "vil" bare ikke ha beskjed på forhånd og legge det i listen...

En annen ting som ikke støttes enda er opptak av serier, men det er lovet i en oppgradering.

En litt spesiell funksjon som faktisk støttes er opptak på tid, altså fra et klokkeslett til et annet. Dette kan være nyttig der du vil ta opp deler av et program og vet når innslaget begynner og slutter. Dette kan for eksempel være et innslag i en direktesending som man vet starter og slutter på visse tidspunkt.

Digital tekst TV

Vi har tilbrakt mer tid foran PCen enn TVen de siste 25 årene og har aldri vært noen fan av tekst-TV. Men den nye varianten er i hvertfall estetisk sett i en helt annen liga.

Hovedmenyen for digital tekst-tv
Hovedmenyen for digital tekst-tv Vis mer
Sendingen fortsetter i vinduet til høyre. At det var samme tema som i teksten var tilfeldig!
Sendingen fortsetter i vinduet til høyre. At det var samme tema som i teksten var tilfeldig! Vis mer
Nærmest støyfri

Grundig har gjort en god jobb med den mekaniske konstruksjonen, noe som viser seg i svært lavt støynivå og lav varmeutvikling.

Sammenlignet med HD-boksen fra Get som har stått ved siden av under testingen, er den vesentlig stillere når harddisken går. Get-boksen er heller ingen båkebøtte og merkes knapt, så her snakker vi om veldig lavt støynivå.

Konklusjon

Grundigs PVR for RiksTV er en praktisk, brukervennlig og allsidig boks som vil åpne for nye, nesten revolusjonerende muligheter for brukerne. Spesielt gjelder dette de som har klart seg med enkle løsninger tidligere og nå har tatt skrittet over i den digitale TV-verden for første gang.

La den få med seg et par oppgraderinger med litt justering av programvaren og koble en kurant antenne, så vil den gjøre TV-hverdagen langt mer fleksibel og behagelig også for de som klarer seg med "vanlig antenne".

Dessuten jobber RiksTV med bakgrunnslagring av mange programmer på harddisken din, når du ikke bruker opptakeren. Du kan så fritt velge programmer uavhengig av sendetid. Men dette lanseres først til neste år.

Prisen ligger på rundt 2.500 kr med abonnement. Sjekk prisen hos dine forhandlere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer