Nettsted lister opp boliger på tvangssalg

- Riktig å gi disse eiendommene en ekstra markedsføringsarena

Det kan være fordel å samle boligene som selges under tvang, slik at de som er villige til å by finner boligene, ifølge advokat og medhjelper.

POSITIV TIL NY NETTSIDE: Andreas Christensen er advokat og medhjelper ved tvangssalg av boliger. Han mener at en nettside som samler eiendommer som selges under tvang er bra for bransjer. Foto: KCO Advokater.
POSITIV TIL NY NETTSIDE: Andreas Christensen er advokat og medhjelper ved tvangssalg av boliger. Han mener at en nettside som samler eiendommer som selges under tvang er bra for bransjer. Foto: KCO Advokater. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken skrev Dinside om den nyoppstartede nettsiden tvangssalg.no, hvor det blir lagt ut lenker til boligannonser på Finn.no, der det skal være snakk om nettopp tvangssalg.

Huseiernes Landsforbund (HL) og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er kritiske til nettsiden, da de mener at den setter de som rammes av tvangssalget i en offentlig «gapestokk».

Andreas Christensen, advokat i KCO Advokater, mener at tvangssalg.no er et kjærkomment tilskudd på dette boligmarkedet.

- Dagens regler for tvangssalg er krevende, og det kan være en riktig at disse eiendommene får en ekstra markedsføringsarena, sier Christensen.

Han er selv fast medhjelper ved tvangssalg i Asker og Bærum tingrett, og har per i dag fem tvangssalg liggende ute på Finn.no. Ifølge ham er det en fordel å samle aktørene som er villige og kompetente til å by på tvangssalgsboliger gjennom den nye nettsiden.

- Tvangssalg fremstår tydelig

At HL og NEF mener at nettsider som lister opp boliger som selges under tvang henger ut de som er rammet, stemmer ikke nødvendigvis, ifølge Christensen.

Hans erfaring er at det som regel er ganske tydelig i markedet når en eiendom tvangsselges.

- Mange medhjelpere driver nesten utelukkende med tvangssalg, slik at navn og logo til den ansvarlige indikerer tydelig hvilken type salg det dreier seg om, sier Christensen.

Advokaten mener at en trent interessent fort kan finne spor i bilder og annonsetekst, selv om ordet tvangssalg ikke brukes direkte.

- Jungeltelegrafen blant naboer og andre gjør nok ofte også sitt til å spre nyheten. Dette betyr at vernet for saksøkte kan bli illusorisk, sier han.

Viktig å vite om tvangssalg

  • Grunnen til at salget foregår ved tvang er at eieren ikke har klart å betjene gjelden sin. Eiendommen selges etter begjæring fra en eller flere kreditorer med eksempelvis pant i eiendommen.
  • Tvangssalg annonseres ikke, så hvis det dreier seg om tvangssalg får du vanligvis ikke vite det før du får drar på visning og mottar salgsoppgaven.
  • Husk at avhendingsloven som regulerer reklamasjon på boliger ikke gjelder om du kjøper bolig på tvangssalg, så som kjøper har du færre rettigheter.
  • Siden det er en domstol og ikke eieren som selger, vet ikke den noe om boligens tilstand utover det som er opplyst i takst. Klagemulighetene dine som kjøper går derfor kun på det som er opplyst i takst og salgsoppgave, og prisavslag kan derfor bare fremmes hvis medhjelperen, altså megleren, har holdt tilbake opplysninger eller gitt uriktige opplysninger som har påvirket handelen.
  • Du har heller ingen mulighet til å heve kjøpet, men det kan altså være mulighet til å kreve prisavslag gjennom søksmål. Det er de av selgers kreditorer som har mottatt pengene som blir ansvarlig for å gi prisavslaget.
  • Reglene om tvangssalg finner man i tvangsfullbyrdelsesloven. Det kan være greit å sette seg inn i denne hvis du vurderer å kjøpe bolig på tvangssalg.

Kilde: Anders Leisner i Huseiernes landsforbund

Vil spre informasjon om tvangssalg

Noe av grunnen til at Daniel Haukaas startet tvangssalg.no, er at han mener det er negativt at boligkjøpere bruker tiden sin på visninger hvor det er helt andre «spilleregler» enn de har sett for seg.

Ved tvangssalg er det nemlig begrenset mulighet for kjøper til å sette frist på budet sitt, og overtakelsesdatoen blir satt til tre måneder etter budet er sendt til tingretten for aksept.

- Medhjelper må gi boligsøkende og andre interessenter god informasjon om vilkårene ved det enkelte salg, og dette må særlig gjelde der hvor det er tvangssalg, sier advokat Christensen.

Ved å bruke spesielle søk på Finn.no og prate med eiendomsmeglere, finner Haukaas boliger til nettsiden sin. Han har også en kanal hvor folk kan sende inn tips om boliger de mener er til salgs under tvang.

- Hver gang jeg finner et objekt, pleier jeg å laste ned salgsoppgaven eller prate med megleren direkte, for å finne ut om boligen faktisk er på tvangssalg eller ikke, sier Haukaas.

Dersom noen tar kontakt og ber om at boligen fjernes fra tvangssalg.no, blir dette gjort, ifølge gründeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer