Riktig tapet til riktig rom

Ingen regel uten unntak, men her er en grei oversikt for deg som skal kjøpe tapet for første gang.

Til stuen kan du benytte de fleste typer tapeter.  Foto: Borge
Til stuen kan du benytte de fleste typer tapeter. Foto: Borge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes en rekke ulike tapettyper. Ifi.no har laget en oversikt over hvilke tapeter som egner seg til hvilken bruk:

PapirtapetEgner seg best i oppholdsrom. Tradisjonelt har papirtapet vært et billigprodukt. Her har det skjedd en markert endring, ved at papirtapeter har utviklet seg til et høykvalitetsprodukt, som finnes i mange mønstre og som brukes i stuer og andre pene rom. Papirtapet har forandret status, og nå finner vi ofte eksklusive tapeter av papir. Papirtapet har også blitt langt mer holdbare. Som regel er de avtørrbare. Papirtapeter finnes i både forklistrede og ikke forklistrede varianter.

Elleville tapeter: stor bildespesial. VinyltapetVinyltapet får du både i glatte varianter og med struktur. Det finnes blanke og matte overflater, i alle mønstre og farger, og du finner også vinyltapeter som ser ut som papirtapet. Nordmenn har tradisjonelt foretrukket malt vinyltapet, og frisker det gjerne opp med fargerike border. Vinyltapet er både vask- og skurbart. Derfor er det egnet overalt hvor tapetet er utsatt for slitasje og skitt. Vinyltapet med struktur tåler mindre enn flat vinyltapet. VåtromstapetVåtromstapet er en ekstra solid variant av vinyltapet. Våtromstapet må ha en bakside som ikke påvirkes av vann. Du skal likevel unngå å bruke slik tapet i dusjen og andre steder hvor vannet står rett på veggen. Våtromstapet bør sveises i skjøtene. Kanten mellom gulvbelegg og tapet må også forsegles, det samme gjelder ved rør og for eksempel hullet hvor såpekoppen er festet. Det er ingen heksekunst, hvis du følger anvisningen som følger med sveisevæsken. TekstiltapetEgner seg best i stue, spisestue, entré, de voksnes soverom og i kjellerstua. Tekstiltapet er laget av tekstiler som er laminert til papir. Det er enten avtørkbart eller vaskbart. Det som særpreger tekstiltapet, er den lune effekten det gir på grunn av tekstiloverflaten. FibertapetFibertapet har vært på det norske markedet en stund, og nå kommer det stadig nye design i denne kvaliteten. Et fibertapet er lunt og varmt å ta på og har en glatt overflate. I likhet med tekstiltapet tilfører den rommet en intim steming. Først smøres limet på veggen og så settes fibertapet opp. Kvaliteten er tykk og derfor lett å sette opp. Ved hjelp av litt fukt blir den smidig og lett å montere i hjørner. Den er vaskbar og fungerer dessuten bra som armering. Det består av cellulose og polyesterfibre som er presset til en duk, en mineralpapir-kvalitet tvers gjennom. Størrelsen på fibrene bestemmer tapetets struktur. GlassfibervevOgså kjent som glassfiberstrie, har vært flittig brukt i mange hjem. Bruken har gått noe ned fordi moten har forandret seg, men også fordi det er så vanskelig å gjøre noe med veven når den først er oppsatt. Gammel glassfibervev er nesten umulig å fjerne. Hvis man hører en ”tikkelyd” når man tapper på veven med fingrene er det mulig at veven sitter løst. Da er det enklere å rive den ned, men sparkling må til uansett. En vegg hvor veven sitter fast må helsparkles før ny tapetsering eller maling senere. Glassfiberstrie har også den ulempen at du må beskytte deg mot glassfiberstøv med en støvmaske under oppsettingen. OvermalingsstrieStrukturtapet for overmaling blir ofte feilaktig omtalt som miljøtapet, fordi de verken stikker eller støver slik som glassfiberstrie. Men det er et kunstprodukt som ikke er mer naturvennlig enn vinyltapet. Strukturtapet er mulig å ta ned igjen, i motsetning til glassfiberstrien. Fordelen med overmalingstapeter er at du kan finne et tapet med et mønster du liker, og så male over med en farge etter eget valg. Mønstrene er mange og fargevalget er fritt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.