Riv, ikke kutt!

Med dette smarte trikset lager du hjemmelaget tomatsalsa på en to tre!

SALSA: Hjemmelaget salsa er veldig godt, men noen tips gjør at den blir enda bedre! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi skal ikke bølle for mye med den klassiske fredagstacoen, men noen oppgraderinger må det være plass til. Noe av det vi synes gjør den aller største forskjellen er en god, hjemmelaget tomatsalsa. Og da er dette trikset fint å ha: Riv tomatene, ikke kutt!

Dette er det flere årsaker til, den aller viktigste er kanskje tiden. I stedet for å stå å finkutte tomater i en liten evighet, en selsom jobb, spesielt om man ikke har sylskarpe kniver eller en egen tomatkniv, er de ferdigrevet på få minutter.

Vi synes også at konsistensen blir langt bedre, spesielt om du vil bruke salsaen som dipp.

Du slipper også unna tomatskall. Det kan fint være i salsa, men ikke alle liker det, og da trenger du ikke gå gjennom trinnet med å fjerne skallet.

Vinn-vinn-vinn!

Har du et triks som gjør matlagingen enklere i hverdagen? Send oss gjerne en mail.

Ta vare på skallet

Det kan se ut som om det blir mer søppel om du river tomatene i stedet for å kutte dem, for skallet blir liggende igjen. Ikke kast det! Det er perfekt å ha i gryta når du skal koke kraft, spesielt fiske- eller skalldyrkraft.

Det er heller ikke sånn at du trenger å koke kraft med en gang. Vi har et par poser i fryseren der vi samler opp grønnsakrester og rester av kjøtt, fisk eller skalldyr til vi har nok til å koke kraft. Tomatskallet legger jeg rett i posen med rekeskall, så bruker jeg det i tillegg til litt tomatpuré når jeg skal lage skalldyrsuppe, som Ole Martin Alfsens rekesuppe.

Lag din egen tomatsalsa

PERFEKT UTGANGSPUNKT: Revne tomater i bunn blir en super salsa sammen med løk, lime, hvitløk, chili og koriander. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
PERFEKT UTGANGSPUNKT: Revne tomater i bunn blir en super salsa sammen med løk, lime, hvitløk, chili og koriander. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer

Denne tomatsalsaen er inspirert av den meksikanske salsa fresca (som kalles pico de gallo i texmexland), som er omtrent like vanlig som ketsjup i tacoens hjemland.

Det er smart å lage sausen ferdig et par timer før du skal spise den, da får smakene tid til å sette seg. Og lag gjerne en stor porsjon. Denne er ikke bare nydelig til taco eller som dippsaus til tortillachips, men er også nydelig dagen derpå til for eksempel grillet kjøtt eller fisk. Eller som topping på en brødskive med ost og skinke.

Meksikansk oregano kan være litt vanskelig å få tak i, men du kan fint bruke vanlig oregano, tørket eller fersk. Bruker du fersk kan det være smart å redusere mengden noe, ellers endrer smaksbildet seg helt. Bor du i Oslo har de et veldig godt utvalg på Sunkost på Gunerius, og du får også kjøpt krydderet på nett.

TIPS: Tradisjonell pico de gallo inneholder ikke hvitløk, men ha gjerne i et hakket fedd.

Du trenger:

 • 4 tomater
 • 1 medium gul løk
 • 1 lime
 • 1 jalapeño
 • 1 liten potte frisk koriander
 • salt

Slik gjør du:

 • Skyll tomatene og riv dem. Er tomatene veldig våte, kan du helle av litt av vannet, og heller tilsette til slutt om du synes salsaen blir litt tørr.
 • Skyll jalapeño og finhakk den. Om du ikke ønsker veldig sterk saus, kan du godt fjerne frøene først.
 • Finhakk løken.
 • Skyll korianderen. Plukk av omtrent halvparten av bladene, de er fine å ha som topping. Finhakk resten av bladene og stilkene.
 • Bland sammen. Skvis over lime og smak til med salt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer