Rivende utvikling på støvsugerfronten

Kan du like gjerne bære den på ryggen?

PRAKTISK: Oppladbare støvsugere trenger du ikke dra med deg. Du kan rett og slett bære den på ryggen når du gjør reint i huset, mener LG. Foto: TORE NESET
PRAKTISK: Oppladbare støvsugere trenger du ikke dra med deg. Du kan rett og slett bære den på ryggen når du gjør reint i huset, mener LG. Foto: TORE NESET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Teknologientusiaster er ofte menn. Noen av dem er gift eller samboende med en kvinne.

- Men hva kan den brukes til, da? spør hun hver gang en ny dings pakkes ut.

Ekte frikere forakter slike spørsmål. Teknologisk innovasjon er et poeng i seg selv, og det er nærmest frekt å begynne å bringe inn så prosaiske ting som nytteverdi.

SKIKKELIG REINT:  Gulvteppet ser prima ut etter at ryggsekk-gutta har sveipet over et par hundre ganger. Foto: TORE NESET
SKIKKELIG REINT: Gulvteppet ser prima ut etter at ryggsekk-gutta har sveipet over et par hundre ganger. Foto: TORE NESET Vis mer

Og så har vi den andre varianten: Ting som nok i hvert fall er ment å være nyttige, men som unektelig ser litt rare ut eller løser enkle problemer på en unødig, teknologisk komplisert måte.

LES OGSÅ: Umulig å fjerne støvet fra munnstykket?

Farvel til ledninger og slange-slep

Ta LGs ryggsekk-støvsuger. Veldig nyttig, for du slipper å slepe en svær dings med ledning etter deg opp trapper og inn i stadig nye rom. Men det ser jo ikke så bra ut, da.

Her på IFA-messen i Berlin har LG hyrt inn et knippe unge menn som vandrer rundt i utstillingshallen deres og gjør rent. Ikke fordi det blir spesielt støvete der, men for å demonstrere den kabel-løse støvsugeren LG Cord Zero.

ORIGINALEN: Amerikanske iRobot var de første som klarte å selge støvsugerroboter til massemarkedet. Foto: IROBOT
ORIGINALEN: Amerikanske iRobot var de første som klarte å selge støvsugerroboter til massemarkedet. Foto: IROBOT Vis mer


Etter det vi ser her i Berlin å dømme, skjer det en rivende utvikling nettopp på støvsugerfronten. iRobot, som også lager bomberoboter for det amerikanske forsvaret, var en av de første som tilbød støvsugere som ordner jobben uten hjelp av mennesker. Både støvsugerroboten Roomba og vaskeroboten Scooba foreligger nå i nye utgaver (les Dinside-testen av iRobot Roomba 880)

Og de er ikke alene, for både LG, Samsung, Panasonic og alle andre som teller i elektronikkbransjen har modeller i år.

ETTERLIGNINGER: På IFA-messen kryr det av kinesiske varer som minner stygt om etablerte merkevareprodukter. Det gjelder også robotstøvsugere. Foto: TORE NESET
ETTERLIGNINGER: På IFA-messen kryr det av kinesiske varer som minner stygt om etablerte merkevareprodukter. Det gjelder også robotstøvsugere. Foto: TORE NESET Vis mer

Kineserne har også kommet på banen, og vi så støvsugerroboter som minnet stygt om iRobot i hall 27, der de kinesiske småprodusentene holder til.

LES OGSÅ: Støvsugerposen bør byttes jevnlig

Britiske framtidsvyer

DYSON: De er kanskje ikke verdens beste støvsugere, men du verden så tøffe de ser ut! Foto: TORE NESET
DYSON: De er kanskje ikke verdens beste støvsugere, men du verden så tøffe de ser ut! Foto: TORE NESET Vis merBritiske Dyson er kjent for sine poseløse design-støvsugere. Disse har ikke slått an i Norge, trolig fordi vi nordmenn fortsatt sverger til poser. Relativt dyre (opp mot 4.600 kroner for multigulvutgaven DC52) er disse støvsugerne også, og i 2011 kom Dyson dårligst ut av alle merkene i en stor støvsugertest foretatt av Forbrukerrådet.

Dyson har likevel en viss tiltrekningskraft på de som elsker science fiction og futuristiske produkter. Og da er det kanskje ikke så nøye om de ikke helt holder hva de lover.

LYS: Dyson har også utviklet det de mener er framtidas stuelampe. Foto: TORE NESET
LYS: Dyson har også utviklet det de mener er framtidas stuelampe. Foto: TORE NESET Vis mer

Dyson har også håndtørkere og vifter på programmet. Nytt av året er det at de også satser på LED-lamper. Den ny CSYS-lampen skal holde i hele 154.000 timer og ser unektelig dekorativ ut i en moderne, minimalistisk stue.

LES OGSÅ: Skift filter på støvsugeren

Lurer de oss?

Men tilbake til støvet. Det er mange måter å gjøre reint i huset, og ekspertene anbefaler mopp framfor støvsuger, om du ikke har teppebelegg. Det går raskere enn å støvsuge, og resultatet blir bedre.

Spørsmålet er derfor om den industrien som har grodd opp rundt høyteknologiske løsninger på et svært lavteknologisk problem, egentlig lurer oss.

Likevel: Er du mer enn normalt opptatt av elektronikk, data og teknologi kan du ikke annet enn bli fascinert av den fagre, nye støvsugerverdenen slik den utfolder seg her i Berlin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer