Smarthus

Robotene inntar huset ditt - se alt de kan gjøre

I fremtiden går det meste av seg selv.

SMARTHJEM: Med smarte produkter kan du styre mye i hjemmet ditt rett fra sofaen. Foto: Denys Prykhodov/Shutterstock/NTB scanpix
SMARTHJEM: Med smarte produkter kan du styre mye i hjemmet ditt rett fra sofaen. Foto: Denys Prykhodov/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Smarthjem eller smarthus vil du høre mye om i tiden fremover, men allerede nå finnes det nyttige dingser som er klar for å assistere deg i hverdagen slik at du kan bruke tiden din på noe annet.

Mange er allerede godt i gang med hjemmeautomasjon, men for andre er dette et helt nytt felt. Vi har derfor tatt en titt på hvilke ting som godt på vei er blitt automatisert og som du kan skaffe deg allerede i dag.

Og dette er bare starten, i tiden fremover vil flere og flere ting i hjemmet gjøres smarte og automatiserte.

#1: Styre lyset

Kanskje det mest selvskrevne punktet på denne listen, er muligheten til å automatisere lyset i boligen din. Det finnes mange eksempler på smarte lyspærer, og i Norge er kanskje Philips Hue og Ikea Trådløst-serien mest kjent. Lyspæregiganten Osram er selvsagt også på banen med slike pærer.

For å oppsummere det veldig kort:

«Med smarte lyspærer får du alt fra de enkleste fjernstyrte bryterne som bare skrur av og på lyset til avanserte app-styrte systemer som regulerer lyset til akkurat den styrken du vil ha det og skrur av og på til bestemte tidspunkter i ulike rom.»

Er du mer nysgjerrig på smarte lyspærer, anbefaler vi at du leser vår grundige guide: «Slik får du full kontroll over alle lampene i huset».

Vi kommer forresten tilbake med en testduell mellom Ikea Trådfri og Philips Hue.

#2: Trakte kaffe

Frister det å våkne opp til en kopp med rykende fersk kaffe hver morgen? For mange er kaffe om morgenen et must, men noen ganger kan det være et ork å sette på kaffetrakteren når man nettopp har stått opp.

Heldigvis for dem finnes det flere halvautomatiske løsninger for kaffebrygging. Vi skriver halvautomatisk fordi du er nødt til å gjøre en liten innsats selv.

Smarter Coffee styrer du med en app.
Smarter Coffee styrer du med en app. Vis mer

For eksempel kan du kjøpe en smartkontakt du kobler kaffetrakteren til, og så kan du stille inn tidsuret via en app slik at kaffetrakteren starter på et visst tidspunkt. Kaffen og vannet må du fylle på selv. Ikea og Clas Ohlson er noen få av mange som tilbyr slike kontakter.

En annen løsning er en smart kaffetrakter. Smarter Coffee er en kaffetrakter som kan starte traktingen til et visst tidspunkt, men du kan også konfigurere den slik at den begynner å trakte kaffe når du er på vei hjem.

Via appen kan du også se ting som vannivå og stille inn kvernegrad (ja, den tar både kaffebønner og filtermalt), hvor lenge Smarter Coffee skal holde kaffen varm etter den er ferdig og du kan selvsagt starte og stanse kaffebryggingen direkte fra appen.

Som seg hør og bør for et ordentlig smartprodukt, har Smarter Coffee også støtte for Google Assistant og Amazon Alexa.

#3: Låse opp med nøkkel

Er nøkkelen i ferd med å bli avleggs? Neppe, men det er mange som dropper vanlig nøkkellås til fordel for dørlåser med brikke, et kort eller en kode for å låse opp døren.

Yale Doorman og norske ID Lock er gode eksempler på dette. Disse dørlåsene kan du også koble til smarthuset ditt og styre via apper.

Da åpner selvsagt mulighetene seg og du kan gjøre ting som å fjernlåse opp døren, hvis kanskje rørleggeren må inn i boligen mens du er borte, og bli varslet om noen forsøker å bryte seg inn.

Det stanser ikke der heller. Har du riktig oppsett kan du sørge for at døren låses opp automatisk når du er innenfor en viss avstand til boligen din.

#4: Strømstyring i hjemmet

De nye og omstridte AMS-strømmålerne gir hvermansen mulighet til å få et detaljert innblikk i strømforbruket i hjemmet, og med løsninger fra selskaper som Ewave, Tibber og Oss Norge kan kundene se forbruket i sanntid på mobilen.

Kanskje mer interessant er at du også kan fjernstyre forbruket og oppvarmingen i boligen din. For eksempel ved å sette opp en tidsplan slik at varmeløsningen du har hjemme slår seg av og på til gitte tidspunkter.

På den måten kan du spare strøm ved å holde en lavere temperatur i boligen når du ikke er hjemme eller sover, og heller sørge for at oppvarmingen starter når du er på vei hjem eller på soverommet en viss tid før du skal legge deg.

Hvis du ikke bruker panelovner til oppvarming, men kanskje har vannbåren varme eller balansert ventilasjon med varmegjenvinning, finnes det selvsagt smarte løsninger for fjernstyring og styring via app, men mulighetene avhenger fra produsent til produsent.

Her kan vi anbefale at du tar en tur innom klimakontroll-delen til det norske Hjemmeautomasjon-forumet for mer informasjon og innspill.

#5: Støvsuge

Lei av å støvsuge? Vel, du er på ingen måte alene. Med en robotstøvsuger kan du ligge på sofaen og slappe av mens den gjør jobben, så lenge du husker å rydde unna ting fra gulvet som kan være til hindring for støvsugeren.

De fleste robotstøvsugere kan du stille tidsur slik at de for eksempel kan daglige runder i hjemmet ditt mens du er på jobb, og så kommer du hjem til en ren bolig hver eneste dag.

Dette er nok en drøm for mange som er lei av manuelt arbeid eller ikke ønsker at en renholder skal ta seg av jobben.

#6: Ringe hjem for å sjekke om det er mat i kjøleskapet

Ute på handletur, men du er usikker på om du har melk stående i kjøleskapet, eller om du bør kjøpe med mer?

Med et smart kjøleskap kan du se hva som er i kjøleskapet rett på mobilen din. Kjøleskap fra blant annet LG og Samsung har slike muligheter, og de kan også varsle deg når du er i ferd med å gå tom for varer.

Smarter FridgeCam tar bilde av innsiden av kjøleskapet ditt. Foto: Smarter
Smarter FridgeCam tar bilde av innsiden av kjøleskapet ditt. Foto: Smarter Vis mer

Du trenger heller ikke et nytt eller et smart kjøleskap for dette. Selskapet Smarter, som står bak den smarte kaffetrakteren vi nevnte over, selger et FridgeCam du kan feste i et hvilket som helst kjøleskap.

Det lille kameraet tar et bilde hver gang du lukker kjøleskapsdøren og sender det til smarttelefonen din, og slik kan du sørge for at du alltid har nok melk, egg eller andre matvarer tilgjengelig.

#7: Trekke ned gardinene

Gardiner, persienner og rullegardiner er superkjekt å ha for å holde uønsket lys ute, enten det er fra solen eller fra gatelyktene som står plassert litt for nærme soveromsvinduet.

I februar kaster Ikea seg på bølgen med smarte rullegardiner, og det til en pris som ikke er helt avskrekkende. Så da kan du sitte rolig i sofaen og bruke stemmekommandoer, eller en fjernkontroller, for å senke rullegardinene når solen skaper gjenskinn på TV-en.

Selvsagt finnes det også løsninger der rullegardinene automatisk går ned når solen titter frem. Mulighetene er mange.

#8: Brette tøyet

Finnes det noe som er kjedeligere enn å brette rent tøy? Ja, mest sannsynlig gjør det det, men vi er nok flere som skulle ha vært foruten tøybretting.

Selskapet FoldiMate har i flere år vært til stede på elektronikkmessen CES i Las Vegas, men det er først i år de viste frem en fungerende utgave av tøybretteren. Den bretter skjorter, bluser og bukser i størrelse fra seks år og opp til XXL, i tillegg til putevar og håndklær.

Alt på under fem minutter.

Brettekompisen er riktig nok ikke helautomatisk, du er nødt til å mate den manuelt med klærne du ønsker brettet.

FoldiMate skal etter planen lanseres i år og prisen ligger på nærmere 1000 dollar, rundt 8500 kroner før frakt og norsk moms. Så er det opp til hver enkelt å avgjøre om tøybretteren er verdt prisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer