Robotklippere

- Robotklippere spesielt utsatt for lynskader

Svensk statistikk viser stor økning av skader på robotklippere etter lyn- og tordenvær.

ROBOTKLIPPERE KORTSLUTTER: Robotklippere står for en stadig større andel av lynskadene i svenske boliger. Også de generelle skadetallene på disse produktene øker dramatisk, ifølge svenske Folksam. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
ROBOTKLIPPERE KORTSLUTTER: Robotklippere står for en stadig større andel av lynskadene i svenske boliger. Også de generelle skadetallene på disse produktene øker dramatisk, ifølge svenske Folksam. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det svenske forsikringsselskapet Folksam melder om en stor økning av skader på robotgressklippere etter lyn- og tordenstormer:

Ifølge svenske statistikker, har skade på robotgressklippere økt fra å ha stått for under tre prosent av lynskadene i 2013 - til å stå for 25 prosent av alle innrapporterte lynskadene i bolighus i 2017.

Sammenliknet med 2016 har andelen skader på robotklippere i Sverige økt med 75 prosent.

Årsaker de peker på som kan forklare økningen, er dels at det er stadig flere huseiere som eier en robotklipper - samt at de oppbevares utendørs hvor spenningene kan være større. Det er også flere og flere som har robotklippere i fritidsboliger.

- Robotklippere er veldig utsatt

Ifølge Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg, gjør ikke Tryg særskilte registreringer av lynnedslag i robotgressklippere.

- Men vi har hatt et titall skadesaker med slike gressklippere i år, og det skyldes ulike årsaker, hovedsakelig tyveri, og overspenning etter lynnedslag, sier Irgens til Dinside.

- Vi har tidligere gått ut og oppfordret folk til å passe på robotklipperne, fordi de er dyre og lett å nappe med seg. Vi utvider gjerne oppfordringen til å gjelde overspenningsvern også. Det er en billig forsikring for en klipper som kan koste 20.000 kroner og mer, sier han videre.

Heller ikke Storebrand eller If har statistikker på nettopp denne skadetypen.

- Men det er helt riktig at robotgressklippere, i likhet med mange andre ting i huset, er veldig utsatt for spenningsendringer i strømnettet, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If til Dinside.

Han poengterer at det er relativt sjelden at lynet får en fulltreffer i huset ditt, men at forsikringsskader etter slik tordenvær kommer av spenningsendringer i strømnettet som kan bli med inn i strømnettet i huset ditt og således skade tilkoblet elektronikk.

- Husk: Robotklipperen er finelektronikk

Ifølge Shazad Rafiq, skadesjef eiendom Storebrand, er det typisk hjemmeelektronikk med standbymodus som TV, spillkonsoll, aktive høyttalere og liknende som er mest utsatt for tordenvær.

- Kjøleskap og frysebokser er også ofte utsatt. Det er samtidig verdt å merke seg at strøm fra lynnedslag også kan ta veien gjennom signalkabler til TV og internett, sier han.

Clementz påpeker at varer med finelektronikk er spesielt utsatt for skader.

- Mye av dette er finelektronikk, og det er også robotgressklippere; inni den sitter det en liten datamaskin. Dette er elektronikk som er veldig følsom og som lett kan bli slått ut når det kommer mye strøm inn mot huset ditt, sier Clementz.

Svenske Folksam forklarer også endel av kortslutningsskadene i robotklipperne med skader fra vanninntrengning.

- For å unngå vannskader anbefales det å plassere ladestasjonen på et tørt sted, for eksempel inntil husveggen under et sidetak. Om det er meldt store nedbørsmengder kan man enkelt utsette klippingen gjennom mobilappen som de fleste tilbyr, anbefaler Rafiq.

Overspenningsvern

Alle forsikringsselskapene anbefaler overspenningsvern som beskyttelse. Dette er en enhet du monterer inne i sikringsskapet og som stopper eventuelle spenningsendringer fra å trenge inn i strømnettet ditt.

Vet du ikke om du har overspenningsvern? Her forklarer vi deg hva det er og hvordan du kan sjekke om du har det.

I tillegg til overspenningsvernet som du kan installere i sikringsskapet (kalt «GROV-vern»), finnes det også en type overspenningsvern som du kan koble mellom den aktuelle enheten du vil beskytte og strømuttaket (kalt «FIN-vern»).

Han påpeker imidlertid at fin-vernet ikke har noen effekt dersom du ikke allerede har grov-vern i sikringsskapet.

- En ting til, som fortsatt virker, og helt gratis, er det gamle trikset å dra ut støpselet av stikkontakten, sier Clementz til Dinside.

Forsikringen dekker skadene

Dersom du skulle være å uheldig at tordenvær skulle slå ut robotklipperen din, er den dekket av innboforsikringen. Dette er i likhet med andre eiendeler du har på eiendommen din.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer