Rocka møbeldesign til Norge

Snart får også vi kjøpt møbler fra den britiske braksuksessen Established & Sons.

Publisert
Sist oppdatert
Flere og flere ønsker å investere i objekter de også kan bruke, som ikke bare er til pynt.Amanda Levete, arkitekt- Looks like you're in for a helluvaparty, sier den britiske black-cabsjåføren.

- Hæ? sier vi.

Vi er på møbelmesse i London og skal se på et nytt bord.

Det har vært en lang dag.

Vi sitter i en typisk London-taxi på vei til noe som føles som (og kanskje til og med er) ukens hundre-og-fjortende møbellansering. Ett bord til nå, så venter hotellrommet.

KEISERENS NYE KLÆR: Jasper Morrisons "Crate" skapte stor furore da den ble lansert i 2006. Er det mulig å finne opp hjulet igjen? Kan man selge en trekasse til drøye tusen kroner, bare fordi logoen til en vinprodusent er byttet ut med Established & Sons'? Foto: Produsenten
KEISERENS NYE KLÆR: Jasper Morrisons "Crate" skapte stor furore da den ble lansert i 2006. Er det mulig å finne opp hjulet igjen? Kan man selge en trekasse til drøye tusen kroner, bare fordi logoen til en vinprodusent er byttet ut med Established & Sons'? Foto: Produsenten Vis mer


Føttene brenner, beina er ømme, ryggen verker - og på netthinnen seiler stablestoler og nye sofaer forbi, som om det skulle være sauer som hopper over et gjerde.

Vi har sett møbler i messehaller, varehus, butikker - ja vi har til og med blitt sluppet løs i møbelavdelingen i varemagasinet Liberty, midt i London. Stoler har blitt avduket, designere presentert, bobler og fingermat distribuert. Men selv et kobbel modellpene svartkledde ynglingeservitører hos Armani Casa blekner, i forhold til det som møter oss da vi trøtte og slitne snubler ut av taxien.

A helluvaparty it is. Vi blir møtt av britisk paparazzi og et blitzregn en Oscar-seremoni verdig. Hva er det som skjer?

Det er det hotteste nye på verdens- og Storbritannias designscene. Det er den britiske møbelprodusenten Established & Sons. Og nå, ett og et halvt år etter at denne journalisten fikk århundrets hakeslepp, kommer møblene til Norge.

Se bilder av møblene her

Suksesshistorie

Morrisons Crate ble utvidet i år, nå får en nattbord og seng som matcher kassen. Richard Wood og Sebastian Wrongs WrongWood-serie er heller ikke helt ulik i grunnformene, men her er farger og struktur i treet ekstremt. Foto: Nora Aartun Foto: Nora Aartun
Morrisons Crate ble utvidet i år, nå får en nattbord og seng som matcher kassen. Richard Wood og Sebastian Wrongs WrongWood-serie er heller ikke helt ulik i grunnformene, men her er farger og struktur i treet ekstremt. Foto: Nora Aartun Foto: Nora Aartun Vis mer


De britiske møblene fra Established & Sons har vært en ubetinget suksess, siden de lanserte med brask og bram på møbelmessen i Milano i 2005. Et halvt års tid senere, på London Design Week, ble flere tusen mennesker invitert på gatefest i hippe Shoreditch. Året etter var gjestelisten mer selektiv, og paparazzien sto metertykk utenfor lokalet. Ikke rart kanskje, med både Sir Paul og Bono på gjestelisten. I tillegg til alt som kunne krype og gå av design royalty. Og resultatet var ahelluvaparty.

Det er kanskje ikke så rart, når en av selskapets grunnlegere heter Alasdhair Willis. Kanskje best kjent som forleggeren bak verdens mest kjente designbibel, Wallpaper, og som motedesigner og kjendisdatter Stella McCartneys bedre halvdel.

Skal vi konkurrere på en internasjonal arena, må vi være like storslagne som italienerne og like effektive som tyskerne. Vi kan ikke sitte beskjedent i et hjørne.Sebastian Wrong


Willis slo seg sammen med noen av Storbritannias store navn innen møbeldesign - Mark Holmes, Sebastian Wrong, Tamara Caspersz og Angad Paul, CEO i Caparo Group - og ga en miks av verdens mest anerkjente, og unge håpefulle, designere tilnærmet frie hender.

Derav navnet, Established & Sons, de etablerte og sønner.

- Vi har definitivt siktet høyt, sa Wrong til britiske Vogue i høst. - Skal vi konkurrere på en internasjonal arena, må vi være like storslagne som italienerne og like effektive som tyskerne. Vi kan ikke sitte beskjedent i et hjørne.

Til Oslo

Som første norske forhandler skal Euklides i Oslo ta inn de britiske designmøblene.

- Established & Sons har noen av de beste folka med på laget, både in-house, og de som tegner for dem, sier Nikolai A. Handeland i Euklides til DinSide.no.

- Det er absolutt en av de mest interessante og nytenkende europeiske produsentene.

Se bilder av møblene her

To kolleksjoner - to prisklasser

Amanda Levete er partner i Future Systems og en av stjernearkitektene som har designet for Established & Sons. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
Amanda Levete er partner i Future Systems og en av stjernearkitektene som har designet for Established & Sons. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Møblene fra Established & Sons kan deles inn i to kategorier; Production og Limited Edition. Vi har tidligere skrevet om starkitekten Zaha Hadids Aqua, spisestuebordet til 250.000 kroner.

Limited edition-møblene ligger i grenselandet kunst/design, og er ment som samlerobjekter for dem som ønsker å investere i design, på linje med kunst.

- Flere og flere ønsker å investere i objekter de også kan bruke, som ikke bare er til pynt, sa Amanda Levete til DinSide.no, da vi møtte henne under London Design Week i høst. Levete er arkitekt og partner i Future Systems, og har designet for flere av bedriftens kolleksjoner.

I år viste de ikke frem noen nye produkter, men de hadde fått en rekke av sine eksisterende møbler meislet ut i carrera-marmor. Disse ble stilt ut i en stor lagerhall, plassert på flere meter høye påler, eller pidestaller, under tittelen Established & Sons Elevating Design. Ingen av møblene, eller kunstverkene om du vil, var til salgs.

Lokale krefter

Alexander Tayolrs Fold-lampe er en av Established & Sons bestselgere. Lampen kommer i sort, hvitt og gult, og koster 70 pund, cirka 800 kroner, i Storbritannia. Foto: David Sykes
Alexander Tayolrs Fold-lampe er en av Established & Sons bestselgere. Lampen kommer i sort, hvitt og gult, og koster 70 pund, cirka 800 kroner, i Storbritannia. Foto: David Sykes Vis mer


I tillegg til å, stort sett, satse på britisk design, produseres alle møblene i Storbritannia. En av partnerne i firmaet, Angad Paul, er CEO i Caparo Group, et britisk firma som produserer høyteknologiske stål- og aluminiumsprodukter. I tillegg har de funnet frem til gode lokale bedrifter som spesialiserer seg innenfor ulike produksjonsmetoder.

Dette reflekteres også i prisen, som ligger langt over de Kina-produserte samlebåndprisene. Men det ser ikke ut til å skremme vekk kundene. Established & Sons har nå distributører i over femti land, og et par hundre ordrer for Fold lampen av Alexander Taylor, som er i MoMAs permanente kolleksjon.

Se bilder av møblene her

Møblene fra Established & sons er i butikk i løpet av våren. Bor du langt unna, kan du glede deg over at Euklides har en meget velfungerende nettbutikk, så bosted ingen hindring.

Les mer på firmaets egne sider: Established & Sons


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer