Dette betyr vaskesymbolene

Rødvin på blusen? Dropp håndvask

Slik skal de skjøre plaggene egentlig vaskes.

VASK I MASKIN: Selv om det anbefales å vaske skjøre plagg for hånd, betyr det ikke at de ikke kan vaskes i vaskemaskinen. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert

De fleste av oss eier et penplagg som vi må være ekstra forsiktige med. Og skjøre tekstiler som silke og enkelte typer viskose tåler ikke særlig røff behandling i vask; dermed kan det være utfordrende å få bort tøffe flekker som matfett og rødvinsflekker.

Plagget må vaskes på en skånsom måte. Men å vaske skjøre tekstiler fysisk for hånd, er ikke det beste alternativet.

Her får du vite hvordan de egentlig skal vaskes, og hva symbolene på vaskelappen betyr.

Slik redder du plagget

Som flere eksperter har uttalt til DinSide tidligere: jo raskere du får vasket plagget du har sølt på, jo bedre er det. Men er du i selskap, er det ikke alltid mulig å få gjort.

Da er et godt alternativ å holde området med flekken under springen med rennende, lunkent vann, råder Malin Skaar, vaskeekspert i Orkla.

- Jeg anbefaler ikke typiske kjerringråd for vinflekker, som for eksempel salt på rødvin eller hvitvin på rødvin. Dette tar kun ut fargestoffene og kan etterlate en grålig flekk som blir vanskelig å få vekk, sier Skaar.

På rødvinsflekker anbefaler hun i stedet å gjøre følgende:

  • Hell flytende vaskemiddel på flekken som forbehandling.
  • Trykk inn i stoffet og la det virke i cirka 30 minutter før vask.
  • En flekkfjerningsspray er også et godt alternativ til forbehandling av flekker.

På fettflekker anbefaler Skaar:

  • Oppvaskmiddel som Zalo. Hell på litt oppvaskmiddel, trykk inn i stoffet og la det virke i cirka 20 minutter.
  • Her er det veldig viktig å skylle ut oppvaskmiddelet godt før vask i maskinen. Hvis ikke vil det skumme voldsomt i maskinen og den kan i verste fall bli ødelagt.

Og husk:

- Et godt tips er å teste flekkfjerningmetoden man velger på et lite synlig sted først, i tilfelle tekstilet skulle reagere på behandlingen. Og det er alltid viktig å sjekke vaskelappen til plagget før man setter i gang med forbehandling og vask, understreker Skaar.

Maskinvask fremfor håndvask

På vaskeanvisningen til skjøre plagg og andre tekstiler, står det ofte at plagget skal håndvaskes - og da er det logisk å tenke at plagget faktisk må vaskes fysisk for hånd i en bøtte.

Men å vaske plagget for hånd, kan faktisk gjøre vondt verre, i følge Skaar.

For vaskemaskiner skal ha et eget håndvaskprogram, og det er dette håndvask-symbolet på vaskelappen betyr.

- Håndvaskprogrammet på maskinen er mer skånsomt for plagget enn om du skulle vaske det for hånd selv. For her er programmet stilt inn på skånsom bevegelse og riktig temperatur, forklarer eksperten.

Dersom plagget har elementer i seg som gjør at du blir usikker på maskinvask, kan du eventuelt putte plagget i en vaskepose før du legger det i maskinen, tipser Skaar.

- Er det ull eller silke så må forbehandling skje med Milo, vaskemiddel for ull eller silke. Dersom det ikke står noe spesielt på plagget om vaskemiddel så kan du benytte flytende vaskemiddel på håndvaskprogram i og med at det løser seg raskere opp i vann, legger hun til.

Forklaring av vaskesymbolene

For å selge klær i Norge skal klær og andre tekstiler være utstyrt med fibermerking og anvisning om hvordan de kan rengjøres. Det brukes standardiserte symboler for å gi denne informasjonen, opplyser Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forsker ved SIFO.

- Merkingen stiller krav til at tekstilene tåler behandlingen som den merkes med, og dette måles i om størrelsen endres eller om vasken påvirker farger, forteller Grimstad Klepp

Følger du anvisningen og vasker rett men tekstilene likevel blir ødelagte, gir det deg rett til å reklamere på kjøpet. Derfor er det lurt å sjekke vedlikeholdsmerkingen og følge den, særlig første gang du vasker plagget, understreker eksperten.

- Å vaske på 30 grader når det står 60 er ikke å følge anvisningen. Og noen ganger tåler fargen faktisk høyere temperatur bedre enn lavere, forteller hun.

De fleste plagg kan vaskes på 40 grader på normalt vaskeprogram, forteller Skaar. Men igjen understreker hun at du alltid må sjekke vaskelappen når det gjelder temperatur og program:

- Tekstiltypene lin og bomull tåler 60 grader, men det kan være andre årsaker til at produsenten velger å merke med lavere temperatur - for eksempel søm eller broderi, sier hun.

Men det er ikke alltid like enkelt å skjønne hva hvert eneste symbol på vaskelappen betyr.

Her får du oversikten, så unngår du å ødelegge plagget i vaskemaskinen:

Rødvin på blusen? Dropp håndvask
Rødvin på blusen? Dropp håndvask
Rødvin på blusen? Dropp håndvask
Rødvin på blusen? Dropp håndvask
Rødvin på blusen? Dropp håndvask
Alle foto: Lilleborg.
Alle foto: Lilleborg. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer