Roper varsko

Ekstremkulda er her, og strømprisen fyker i været. Nå roper forsikringsselskapet Tryg Forsikring varsko: de frykter den dyre strømmen vil bidra til flere frostkader, særlig i fritidsboliger.

SKADER: Forsikringsselskap frykter skader i kulda. Foto: Shutterstock
SKADER: Forsikringsselskap frykter skader i kulda. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Mange slår av varme i enkeltrom for å spare penger, men frostskader grunnet manglende oppvarming kan gi avkortning på erstatningen, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Forsikringsselskapet frykter mest iskalde minusgrader i Oslo og sentrale deler av Østlandet.

- Selv med strømstøtte er det mange som vil oppleve prisen som for høy, og forsøker å spare penger ved å ikke ha varme på i alle rom, sier Brandeggen.

Ifølge kommunikasjonsrådgiveren er Oslo spesielt utsatt med mange gamle og lite isolerte bygårder med gamle vann- og avløpsrør, gjerne uisolerte.

- Med ekstremkulde utendørs skal det lite til før stillestående vann i uisolerte rør fryser til is. Dette gjelder spesielt for rør som ligger i uoppvarmede områder som kjellere, krypkjellere, loft eller ytre vegger, sier han.

FRYSTE RØR: Disse tipsene bør du følge for å unngå frosne vannrør nå som det blir veldig kaldt ute. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Kuldesjokket er forventet å vare over helgen, men Tryg advarer mot å dra på helgetur uten å ta forholdsregler i hjemmet.

- Drar du bort, om så bare for en natt, bør du stenge hovedstoppekranen og tømme vannrørene for vann. Så kaldt som det er nå gjelder det å forebygge frostskader. For hytteeiere, hvor de fleste ikke får strømstøtte, er det et absolutt krav at vannet skal være avstengt når hytta står ubebodd. Ved langvarig frost og kulde er det kun jevn varme som kan forhindre at stillestående vann i rør fryser til. Vi anbefaler minimum 10 grader i rom med tilstøtende vannrør, sier Brandeggen.

Mer om