Rørleggerens beste tips når du er på visning

Kjøkken, bad og kjeller: Dette bør du se etter.

Sjekklisten: Se hva rørleggerne ser etter når de selv er på visning. Foto: Finn.no/DinSide
Sjekklisten: Se hva rørleggerne ser etter når de selv er på visning. Foto: Finn.no/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eiendomstvister knyttet til kjøp og salg av bolig dreier seg ofte om at bad, rør og røropplegg er i dårligere stand enn kjøper mener man kunne forvente. Har du ikke med deg fagmann på visning, bør du lage deg din egen sjekkliste.

Se video nederst i saken: Bli med rørlegger Anders Fossen i Jørstad KTL på visning, og se hva han ser etter.

Under har Norske Rørleggerbedrifters Landsforening satt sammen en sjekkliste over hva du bør sjekke i forhold til VVS-utstyr på visning:

Når ble badet bygget? Baderom er ikke bygget for å vare evig. Vanntrykk, fukt og elde vil med tiden føre til uunngåelig slitasje på rør og innredning. Dersom du kjøper en bolig hvor baderommet er 15-20 år gammelt, må du ta høyde for at rommet må renoveres i løpet av få år.

Få oversikt:

Skal du på visning? Vi har gjort det lettere for deg å holde oversikt over de ulike objektene du ser. Les mer og last ned smarte sjekklister du kan ta med på visning her:


Lukt og fukt: Dårlig lukt kan være et tegn på at noe er galt. Lukter det rå og fuktig kjeller av baderommet er det fare for fuktskader. Se etter fuktmerker rundt avtrekk og i taket over dusjen. Skjolder etter vannsøl, mørke flekker og sorte prikker er et dårlig tegn. Dette gjelder også på silikon.

Ventilasjon: Alle bad skal ha tilstrekkelig ventilasjon. Dette innebærer avtrekksluke, eller mekanisk vifte, samt luftspalte i døren.

Dusjkabinett eller dusjhjørne? Dersom det har vært dusjet rett på flisene er vannskaderisikoen høy. Fliser er ikke vanntette, og slik bruk krever at membranarbeid er utført til punkt og prikke. Er flisefugene hele eller har de tynne sprekker? Løse fliser? Ta høyde for at badet må pusses opp i nær fremtid.

Badekar? Spør hvor lenge det har vært montert og titt gjerne på gulvet under karet etter skjolder, sorte prikker og mørke flekker. Er badekaret murt inn må du sjekke at det finnes en inpseksjonsluke slik at du kan holde øye med eventuelt vannsøl som ikke blir ledet til sluk.

Sluk: Det skal være tilstrekkelig fall på gulv til sluk. Spyl vann på gulvet og se om det renner ned i sluket eller blir liggende.

Toalett Mange nyoppussede bad har montert vegghengt sisterne. Dersom denne er montert bak membranen, kan det være risiko for vannskader. Eventuelt lekkasjevann vil da bli liggende skjult i veggen og kan gjøre stor skade før problemet blir oppdaget. Dersom sisternen er montert utenfor membranen, som en såkalt vorte, er du tryggere. Da vil lekkasjevannet kun kunne gjøre skade i denne og ikke innover i veggen. Det aller tryggeste er at det er skåret ut en liten spalte helt nede ved gulvet. Slik vil eventuelt lekkasjevann renne ut på gulvet og du vil oppdage lekkasjen før den får gjort for mye skade.

Les også: Advarer mot trendy toaletter

Sist, men ikke minst. Les først og fremst takstpapirene grundig. Egenmeldingsskjemaet kan gi gode indikasjoner på om rørleggerarbeid er utført av fagpersoner eller hobbyhåndverkere. Mange rørleggerbedrifter leverer en DDV-instruks (Dokumentasjon, drift, - og vedlikeholdsinstruks) som forteller hvilke produkter som er benyttet og hvordan du best kan vedlikeholde badet. Dette legges i så fall gjerne ved takstpapirene.

I videoen under kan du se rørlegger Anders Fossen i Jørstad KTL vise hva han ser på når han er på visning:


Videoen er produsert av ANTIMEDIA på vegne av Skikkeligrørlegger.no og DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer