Unngå rørlekkasje

Rørleggernes private tips

Slik forebygger proffene rørkrise i eget hjem.

FRISKE RØR: Rørleggerne, Kim Håvard Aslaksen og Mike Kristiansen tar regelmessige sjekker av rørene i egen bolig for å unngå kriser som lekkasje. Under får du deres stalltips til hvordan du passer på rørene i ditt hjem! Illustrasjonsfoto: Linn Merete Rognø.
FRISKE RØR: Rørleggerne, Kim Håvard Aslaksen og Mike Kristiansen tar regelmessige sjekker av rørene i egen bolig for å unngå kriser som lekkasje. Under får du deres stalltips til hvordan du passer på rørene i ditt hjem! Illustrasjonsfoto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

I kaldt vær er rørene i boligen ekstra utsatt for frostspreng. Og skulle ulykken ramme, kan vannlekkasje føre til en aldri så liten krise for både inventar og bankkonto.

Når rørene skal fikses, er det proffe fagfolk som må gjøre jobben for deg. Og jo større skader en vannlekkasje har resultert i, jo høyere vil beløpet på fakturaen bli.

Med rett vedlikehold og gode rutiner, kan du derimot forebygge et slikt skrekkscenario.

Her får du rørleggernes nøkkeltips!

Tar en «helsesjekk»

Det er ikke bare i andres hjem at Kim Håvard Aslaksen, serviceleder rør hos VVS 24 AS, sjekker at vannrørene er i topp stand.

Hjemme hos seg selv passer han også på å ta jevnlige helsesjekker av rørene i egen bolig, for å identifisere potensielle problemer på et tidlig stadium, slik at nødvendige reparasjoner eller vedlikehold kan utføres.

- Som eier av bolig gjennomfører jeg årlige, visuelle inspeksjoner av rørsystemet. Det inkluderer grundig kontroll av utstyr og rør for eventuelle tegn til slitasje eller lekkasjer, forteller Aslaksen.

- Jeg vurderer tilstanden til rørkoblinger og forsikrer meg om at alt utstyr fungerer som det skal, og at det ikke er drypplekkasjer på koblinger også i vannskapet, legger han til.

Kran-kontroll

Aslaksen pleier også å regelmessig åpne og stenge kraner, samt hovedstengeventilen for å sikre at de fungerer som de skal.

Før vinteren tar Mike Kristiansen, daglig leder ved Unik VVS AS, alltid en runde hjemme hos seg selv og sjekker at alle tappepunkter ute er klare for kuldesesongen.

- Jeg stenger utekran, kobler av slangen og skrur av plastkoblingen/gardena-koblingen slik at vannet renner ut av kranen, forteller han.

Obs på romtemperatur

Kong Vinter kan ta knekken på rørene, bokstavelig talt, om du ikke følger med på rørenes tilstand, advarer rørleggerne.

- For å beskytte rørene mot frostspreng må du blant annet sørge for at det er tilstrekkelig med varme i rom som er utsatt for kulde, hvor det ligger rør eller det er andre installasjoner, sier Kristiansen.

Rommene rørene ligger i må ha plussgrader, presiserer Aslaksen.

- Ligger rørene i en vegg mot en bod eller annet rom som kan bli kaldt, må du passe på at kulden ikke kan slå igjennom veggen til rørene. Da er det lurt å passe på at gradestokken holdes over null grader i disse rommene også, forteller Aslaksen.

Varsler om vannlekkasje

Et annet rørlegger-stalltips er å få på plass en lekkasjedetektor i boligen, som varsler dersom det er lekkasje på ferde.

- En effektiv metode er å montere en såkalt Waterguard på både kaldt og varmt vann i kjøkkenet, med sensorledning plassert under kjøkkenet, oppvaskmaskinen og kjøleskapet. Det er også viktig på varmtvannsbereder som ikke har sluk i nærheten, forklarer Aslaksen.

- Ved deteksjon av fuktighet stenger sensoren vannet til kjøkkenbenken, og dermed begrenses eventuelle skader ved lekkasjer, legger han til.

Riktig vanntrykk

Noe annet rørleggere sørger for å ha kontroll på hjemme, er vanntrykket.

For om vanntrykket fra kranen er veldig kraftig eller svært lavt, bør det absolutt tas på alvor:

Lavt vanntrykk kan bli kostbart når du for eksempel må bruke lengre tid i dusjen, eller når det går mange minutter før vaskemaskinen fylles med nok vann.

Høyt vanntrykk kan føre til sprengte rør og lekkasje.

- Det er absolutt fornuftig å sjekke vanntrykket jevnlig. Og når det gjelder varmtvannsberederen, er det nødvendig å sjekke ekspansjonstanken årlig for å påse at det er riktig mengde lufttrykk i forhold til driftstrykk på anlegget, forteller Aslaksen videre.

Spyl gjennom vannbereder

- Det har tidligere vært en del av normalt vedlikehold at varmtvannsberedere skal gjennomspyles årlig av en rørlegger, men i dag gjennomføres dette sjeldent, opplyser Kristiansen.

I dagens FDV-dokumentasjon er stilles det nemlig ikke krav om dette. Anbefalingen som gjelder, er at «ny bereder skal gjennomspyles med friskt vann i cirka 30 minutter og deretter jevnlig den første måneden».

Men:

- Det kan uansett være smart å spyle gjennom berederen årlig, da det over tid samler seg en del grums i bunn som en da får renset ut, presiserer Kristiansen.

Gjennomspylingen tar vanligvis 30 minutter å gjennomføre, og det må gjøres av en rørlegger. Et tips er derfor å avtale årlig vedlikehold med firmaet som har installert berederen, så kan du få det til en rimelig pris.

Også Aslaksen mener at det er lurt å gi berederen en årlig gjennomspyling.

- Videre bør sikkerhetsventilen i berederen testes regelmessig for å forhindre blokkeringer. Disse tiltakene bidrar til å opprettholde anleggets sikkerhet, legger rørleggeren til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer