Røykvarslere ute av kontroll

Godkjenning av røykvarslere kan bli historie dersom dagens praksis fortsetter.

Brannalarmer blir ikke kontrollert med mindre vi gjør det selv. Foto: Colourbox
Brannalarmer blir ikke kontrollert med mindre vi gjør det selv. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årsaken er at den særnorske godkjenningen av røykvarslere forsvant i august, skriver Aftenposten. Da overok en europeisk standard og røykvarslere fikk status som «byggvare».

Det er nå derfor Statens bygningstekniske etat (BE) som har ansvaret for å kontrollere de obligatoriske røykvarslerne som skal finnes i alle norske hjem. Men hittil har ingen kontroller blitt foretatt siden de overtok ansvaret i august.

Les også: 1 av 4 hytter uten røykvarsler

- Kjenner ikke reglene

Direktør i BE, Olav Ø. Berge, bekrefter situasjonen til Aftenposten. Han skylder på for få ressurser. Han kan fortelle at de ikke har noen aktiv kontroll av røykvarslere og at etaten er helt avhengig av henvendelser fra publikum for å avdekke røykvarslere som ikke er godkjente.

Men det kan være vanskelig for ufaglærete å forstå om en røykvarsler er godkjent etter de europeiske standardene, eller ikke.

Daglig leder René Depuis i firmaet Trygg og Sikker AS, påpeker at det er ofte at ikke en gang de som selger røykvarslerne kjenner til reglene for godkjenning.

Godkjente røykvarslere er CE-merket med et sertifikatnummer. Under et nasjonalt godkjenningsmerke (hjertet) skal det henvises til NS-EN 14604. Da er den europeiske standarden fulgt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.