Røykvarslerdagen 1. desember

Røykvarsleren går ut på dato

Slik finner du ut om det er på tide å bytte dine røykvarslere.

RØYKVARSLER: Det er viktig å sjekke at røykvarsleren har batteri som fungerer, men visste du også at en røykvarsler kan gå ut på dato? Video: Berit B. Njarga. Vis mer
Publisert

For økt brannsikkerhet i hjemmet er det krav om at man skal ha minst én røykvarsler i hver etasje. Men er du klar over at det ikke bare er batteriene som må byttes, men at røykvarsleren faktisk «går ut på dato»?

Røykvarsleren har en best før-dato

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at man bytter til nye røykvarslere hvert 8–10 år. De er nemlig ikke laget for å vare evig, og enkelte nye og moderne røykvarslere slutter automatisk å fungere når de er 10 år gamle.

Dessuten opplyser de om at røykvarslere som blir utsatt for støv og skitt kan bli ustabile, fordi sensoren som skal varsle deg om brann er skitten - noe som også kan kutte levetiden til røykvarsleren.

I dag markeres Røykvarslerdagen og du anbefales å undersøke om røykvarsleren din fungerer. For eksempel er det vanlig å bytte til nytt batteri denne dagen, men det kan hende at du også bør erstatte din nåværende røykvarsler med ny.

Er du usikker på om du bør bytte røykvarsler, bør du ta en kikk på undersiden av varsleren.

Sjekk datomerkingen

- Under røykvarsleren skal det stå når den er produsert. Mange produsenter opplyser også når den skal kastes og erstattes med ny. Da står også det under røykvarsleren, har avdelingsleder Anders Leonhard Blakseth i DSB tidligere forklart til Dinside.

Også Brannvernforeningen oppfordrer om å forholde seg til produsentens anbefaling om når røykvarsleren bør skiftes ut. Dersom det ikke står oppgitt, viser de til rådet om å bytte etter 8-10 år.

På den tilfeldig valgte røykvarsleren vi har sjekket, står det slik DSB opplyser – både når røykvarsleren ble produsert, og anslått levetid, i dette tilfellet 10 år.

DATO PÅ UNDERSIDEN: Vi fant både produksjonsdato og forventet levetid på vår tilfeldig valgte røykvarsler. Foto: Berit B. Njarga
DATO PÅ UNDERSIDEN: Vi fant både produksjonsdato og forventet levetid på vår tilfeldig valgte røykvarsler. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Mange slurver med røykvarsleren

I Sintef-rapporten Røykvarslere for bruk i bolig fra 2012, viser det til en amerikansk undersøkelse om levetiden på røykvarslere etter 10 år.

Av totalt 601 røykvarslere fungerte ikke 30 prosent av røykvarslerne. Selv om hovedvekten av disse ikke fungerte fordi de hadde dødt batteri eller manglet batteri, var 27 prosent ødelagte på grunn av manglende deler eller støvansamling.

Når det gjelder norske forhold, viser rapporten kartlegging av bruk av røykvarslere i boliger fra 2015, gjennomført av SP Fire Research AS, til en tidligere studie som slår fast at det i én av ti boenheter var minst én røykvarsler som ikke fungerte. Samtidig viser de til Brannvernforeningens anbefaling om å støvsuge og rengjøre røykvarsleren jevnlig, noe kun 36 prosent av de spurte sier de gjør minst én gang i året, mens over halvparten svarer at de ikke gjør det.

Artikkelen ble publisert 1. desember 2020, men er trukket frem igjen på forsiden siden det er røykvarslerdagen 1. desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer