Røykvarslerdagen 1. desember

Røykvarsleren går ut på dato

Slik finner du ut om det er på tide å bytte dine røykvarslere.

RØYKVARSLER: Det er viktig å sjekke at røykvarsleren har batteri som fungerer, men visste du også at en røykvarsler kan gå ut på dato? Video: Berit B. Njarga. Vis mer
Publisert

For økt brannsikkerhet i hjemmet er det krav om at man skal ha minst én røykvarsler i hver etasje. Men er du klar over at det ikke bare er batteriene som må byttes, men at røykvarsleren faktisk «går ut på dato»?

Røykvarsleren har en best før-dato

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at man bytter til nye røykvarslere hvert 8–10 år. De er nemlig ikke laget for å vare evig, og enkelte nye og moderne røykvarslere slutter automatisk å fungere når de er 10 år gamle.

Dessuten opplyser de om at røykvarslere som blir utsatt for støv og skitt kan bli ustabile, fordi sensoren som skal varsle deg om brann er skitten - noe som også kan kutte levetiden til røykvarsleren.

I dag markeres Røykvarslerdagen og du anbefales å undersøke om røykvarsleren din fungerer. For eksempel er det vanlig å bytte til nytt batteri denne dagen, men det kan hende at du også bør erstatte din nåværende røykvarsler med ny.

Er du usikker på om du bør bytte røykvarsler, bør du ta en kikk på undersiden av varsleren.

Sjekk datomerkingen

- Under røykvarsleren skal det stå når den er produsert. Mange produsenter opplyser også når den skal kastes og erstattes med ny. Da står også det under røykvarsleren, har avdelingsleder Anders Leonhard Blakseth i DSB tidligere forklart til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.